Študent kuha: Kako skuhati pire krompir?

Mashed potatoes, boiled puree in cast iron pot on dark wooden rustic background, top view
Foto: YelenaYemchuk iz iStock

Krompir je vrsta gomoljne zelenjave, ki jo po vsem svetu uživamo v najrazličnejših oblikah in postopkih priprave. Star pregovor pravi: “Ko ti življenje podari krompir, si skuhaj kosilo.”

Krompir lahko kuhamo, pečemo, cvremo, pražimo, spremenimo v svaljke, polpete… Eden izmed zelo pogostih in priljubljenih načinov priprave krompirja je pire krompir. Je priljubljena priloga tako otrok kot tudi odraslih. Pire krompir je primeren tako za kosilo, kot tudi za večerjo. Glavna sestavina je seveda krompir, pogosto pa za boljši končni izdelek dodamo še druge sestavine.

Various varieties of new raw colorful, white, red and purple potatoes in paper bags on white wooden background, top view
Foto: Roxiller iz iStock

V nadaljevanju predstavljamo postopek priprave pire krompirja (za 4 osebe).

Sestavine:

  • 1 kg krompirja (sorte, ki je primerna za kuhanje npr. cvetnik, desiree, sante, agria, fabula, romano, pšata…)
  • 1,8 dl mleka
  • 2 žlici kisle smetane
  • 80 g masla
  • sol (po okusu)

Postopek priprave:

Predviden čas predpriprave je 10 minut, čas kuhanja pa 25 minut. Za odličen pire krompir si moram torej vzeti okoli 35 minut časa.

  1. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose, ki jih stresemo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Manjši kot bodo kosi, hitreje se bodo skuhali. Vodo rahlo posolimo in lonec postavimo na štedilnik. Ko krompir zavre, ga na zmernem ognju kuhamo še 10 do 15 minut oziroma dokler se ne zmehča (čas kuhanja je odvisen od velikosti kosov).
  2. Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo. Dodamo mleko, kislo smetano in maslo. Vse skupaj dobro premešamo, da nastane gladka zmes brez grudic.
  3. Pire po okusu začinimo in še toplega ponudimo kot prilogo drugim jedem.
portion of grilled chicken breast with a side dish of mashed potatoes and broccoli close-up in a plate on the table. Horizontal top view from above
Foto: ALLEKO iz iStock

Še nekaj nasvetov:

  • pomembno je, da krompir narežemo na enako velike kose, ki se skuhajo istočasno
  • Namesto kisle smetane lahko dodamo tudi samo malo večjo količino mleka in s tem krompir naredimo manj kaloričen; uporabimo lahko tudi sladko smetano
Maša Kraljič

Junior novinar

Prejšnji članekNorice: Vse prej kot nedolžna otroška bolezen
Naslednji članekDonacija, ki je orosila oči mnogim Slovencem
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.