Svetovni strokovnjaki s področja zdrave prehrane opozarjajo, da z medom, ki ga sicer štejemo med zdrava živila, nikakor ne smemo pretiravati. Po njihovem mnenju mladi ne bi smeli zaužiti več kot dve do tri čajne žličke tega sladkega nektarja na dan, medtem ko se osebam z določenimi boleznimi priporoča največ ena žlica na dan. Ljudje s prekomerno telesno težo ter tisti, ki trpijo za sladkorno boleznijo, aterosklerozo ali hipertenzijo, morajo biti pri uživanju medu zelo previdni.
Nutricionisti prav tako opozarjajo, da je lahko vsakdo alergičen na med, ne glede na starost. Med vsebuje kisline, ki dražijo želodec, zato lahko pretirano uživanje medu povzroči gastritis ali celo razjede. Obstaja pa še ena napaka, ki jo mnogi počnejo, ko se med zaradi dolgotrajnega shranjevanja zgosti (in ga je treba razredčiti za lažjo uporabo) ali ko pripravljajo topel napitek, na primer čaj. Če se med doda v vrelo vodo, izgubi svoje koristne lastnosti in lahko proizvaja strup. Če pripravljate čaj, ga nikoli ne dodajajte v vrelo vodo, temveč počakajte, da se čaj nekoliko ohladi in je le še topel, piše Telegrafi.
Temperatura vode pa nikakor ne sme preseči 40 stopinj Celzija.
Dobro je vedeti …
Novinar