Če uporabljate med na ta način, ga spreminjate v strup! Napaka vas lahko stane zdravja …

Natural organic honey in glass jar, honey dipper and honeycombs are near. Natural food background.
Foto: ValentynVolkov iz iStock

Svetovni strokovnjaki s področja zdrave prehrane opozarjajo, da z medom, ki ga sicer štejemo med zdrava živila, nikakor ne smemo pretiravati. Po njihovem mnenju mladi ne bi smeli zaužiti več kot dve do tri čajne žličke tega sladkega nektarja na dan, medtem ko se osebam z določenimi boleznimi priporoča največ ena žlica na dan. Ljudje s prekomerno telesno težo ter tisti, ki trpijo za sladkorno boleznijo, aterosklerozo ali hipertenzijo, morajo biti pri uživanju medu zelo previdni.

Pouring a honey glass tea cup with mint leaves and lemon on dark wooden table
Foto: Yummy pic iz iStock

Nutricionisti prav tako opozarjajo, da je lahko vsakdo alergičen na med, ne glede na starost. Med vsebuje kisline, ki dražijo želodec, zato lahko pretirano uživanje medu povzroči gastritis ali celo razjede. Obstaja pa še ena napaka, ki jo mnogi počnejo, ko se med zaradi dolgotrajnega shranjevanja zgosti (in ga je treba razredčiti za lažjo uporabo) ali ko pripravljajo topel napitek, na primer čaj. Če se med doda v vrelo vodo, izgubi svoje koristne lastnosti in lahko proizvaja strup. Če pripravljate čaj, ga nikoli ne dodajajte v vrelo vodo, temveč počakajte, da se čaj nekoliko ohladi in je le še topel, piše Telegrafi.

Crystallized honey dripping from a wooden spoon
Foto: Huseyin Asliyuce iz iStock

Temperatura vode pa nikakor ne sme preseči 40 stopinj Celzija.

Dobro je vedeti …

Med je naravno sladilo, ki ga proizvajajo čebele iz cvetnega nektarja. Ima antibakterijske in protiglivične lastnosti ter se pogosto uporablja v naravnem zdravilstvu za celjenje ran in blaženje kašlja.

Med je edina hrana, ki ne pokvari, saj so našli užiten med v staroegipčanskih grobnicah. Sestava medu je odvisna od vrste cvetov, ki jih obiščejo čebele, zato obstajajo različne vrste medu, kot so akacijev, lipov in kostanjev. Čebele za en kozarec medu preletijo na tisoče kilometrov in obiščejo milijone cvetov.

Med vsebuje veliko koristnih hranil, kot so vitamini, minerali in antioksidanti. Poleg prehrane se med uporablja tudi v kozmetiki za nego kože in las zaradi svojih vlažilnih in pomirjevalnih lastnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.