Nekateri smo že globoko zabredli v novo izpitno obdobje, druge to še čaka. Morda ste nekateri teh tegob že rešeni, a vas vseeno zanima, kako biti bolj produktivni. Tokrat bomo predstavili morda celo najboljšo tehniko za delo in učenje, ki je zanesljiva tudi za tiste, ki vam misli pogosto uhajajo k lepšim stvarem.
Kako je kuhinjski časovnik spremenil študij?
To metodo je v osemdesetih izumil italijanski študent Francesco Cirillo. Kot mnogi drugi njegovi študentski kolegi, preobremenjeni z nalogami in intenzivnimi urniki učenja, se je tudi Cirillo trudil izpolnjevati svoje obveznosti, brez da bi občutil pretirano izgorelost. V prepričanju, da je vsak napredek dober napredek, se je izzval na le deset minut osredotočenosti. Da bi se lotil tega izziva, je uporabil kuhinjski časovnik v obliki paradižnika in rodila se je tehnika Pomodoro.
Čeprav je Cirillo napisal 160-stransko knjigo o tehniki Pomodoro za upravljanje s časom, je tisto, kar ljudi spodbuja, da poskusijo to metodo, njena preprostost.
Kaj je Pomodoro?
Tehnika Pomodoro je preprosta metoda upravljanja s časom, pri kateri opravljate osredotočeno delo v 25 minutnih intervalih, znanih kot pomodori, in si po vsakem vzamete petminutni odmor. Glavne pozitivne lastnosti te metode so, da izboljša osredotočenost, zmanjša motnje, preprečuje izgorelost, spodbuja odgovornost in povečuje motivacijo.
Ta tehnika je zato odlična za vse perfekcioniste in tudi tiste, ki radi malce bolj odlašamo z delom. Lažje se je osredotočiti na 25 minut dela in si nato vzeti kratek odmor, kot delati cel dan brez prestanka. Dokazano je, da ljudje lahko zares osredotočeno delamo približno 45 minut, zato je jasno, zakaj Pomodoro tehnika pomaga pri koncentraciji.
Tri pravila za najboljšo učinkovitost
Še ena dobra lastnost metode Pomodoro je njena fleksibilnost. Ni se vam treba držati 25 minutnih intervalov. Svoje pomodore lahko prilagodite tako, da ustrezajo vašim individualnim potrebam. Ne glede na to, ali so to krajša zaporedja za zahtevnejše naloge ali daljša obdobja osredotočenosti za poglobljeno delo.
Res je, da so 25 minutni delovni šprinti jedro te metode, vendar si jih lahko prilagodimo po naših potrebah. Tu pa so tri pravila za kar se da učinkovite intervale:
- Razčlenite kompleksne projekte. Če naloga zahteva več kot štiri pomodore, jo je treba razdeliti na manjše, izvedljive korake. Upoštevanje tega pravila vam bo pomagalo zagotoviti jasen napredek pri vaših projektih.
- Majhna opravila opravimo skupaj. Vse naloge, ki bodo zahtevale manj kot en Pomodoro, je treba kombinirati z drugimi preprostimi nalogami. Če morate v enem dnevu poleg drugih opravil na primer nekoga poklicati in napisati krajši mail, lahko to storite v enem intervalu.
- Ko je časovnik nastavljen, mu bodimo zvesti. To pomeni, da je pomodoro časovna enota, ki naj bo nedeljiva. Vseh distrakcij se je treba v tem času vzdržati, dobre ideje, ki se nam porodijo, pa lahko uresničimo v naslednjem časovnem intervalu.
V primeru neizogibne motnje si vzemite petminutni odmor in začnite znova. Cirillo priporoča, da si beležite prekinitve in moteče dejavnike (notranje ali zunanje), ko se pojavijo, in razmislite, kako se jim izogniti v naslednjih intervalih.
Zakaj je metoda tako učinkovita?
Najbolje se učimo, ko smo popolnoma zbrani, vendar je to lahko psihično naporno. Pri tej intenzivnosti so torej odmori pomembni. Med odmori naši možgani asimilirajo nove informacije in počivajo za naslednjo rundo bitke s knjigo ali delom. Z vajo bodo vaši pomodori postali uspešnejši, izboljšali pa boste svojo pozornost in koncentracijo.
Ko se navadimo na tehniko Pomodoro, se izognemo kognitivnim motnjam pri upravljanju časa. Nehamo skrbeti zaradi neskončnega seznama nalog in se začnemo osredotočati na to, kar lahko dosežemozdaj. Rutine in zdrave navade nas naučijo, da smo prijaznejši do sebe in vzpostavimo ravnotežje med delom in počitkom, ki ohranja naše možgane zdrave in spočite.
Novinar