Naravno sladilo brez kalorij? Ne boste verjeli, a obstaja.

White refined sugar powder and cubes
Foto: Luis Echeverri Urrea iz iStock

Če rečemo, da je sladkor ena izmed nevarnih drog, nismo daleč od resnice.

Ob zaužitju sladke hrane se v možganih sproščajo endorfini in dopamin, kar nam nudi trenutne občutke ugodja. Predstavlja nam nagrado, ponuja nam tolažbo, ko smo pod stresom. Sladkor je cenovno ugoden in dostopen na vsakem koraku, velikokrat je prisoten tudi v hrani, kjer ga ne bi pričakovali. Skratka, težko se mu izognemo.

Eritritol – idealno sladilo?

V dolgih letih preizkušanja različnih sladil sem nazadnje prišla do sladila eritritol. Napisi na vrečki so bili obetavni: brez kalorij, brez vpliva na dvig krvnega sladkorja, ne povzroča kariesa, primerno za bolnike z diabetesom … In kar je bilo najbolj neverjetno – okus naj bi bil skoraj identičen okusu sladkorja. Poleg tega mi je bila zelo všeč tudi njegova struktura, saj je v obliki drobnih kristalčkov kot sladkor.

Vse skupaj se mi je zdelo skoraj prelepo, da bi bilo res. Najbolj mi ni šla v račun energijska vrednost – sladilo eritritol je naravna snov in nima kalorij, kar je sicer značilnost umetnih sladil. Poleg tega mu je podoben po videzu in se uporablja na enak način. Tudi če ga v jed dodamo nekaj žlic, ne bomo prispevali h kalorijam.

Eritritol spada med sladkorne alkohole

Če ste kdaj kupili bombone ali žvečilne gumije brez sladkorja, ste ob pogledu na sestavine lahko opazili imena, kot so ksilitol, maltitol in sorbitol. Še nekateri pogosti sladkorni alkoholi so laktitol, manitol, izomalt – in eritritol. Eritritol je edini sladkorni alkohol, ki je brez kalorij. Večina sladkornih alkoholov se v tankem črevesu ne absorbira popolnoma, zato nadaljuje pot v debelo črevo, kjer lahko povzroča prebavne težave. Eritritol je za razliko od preostalih zelo majhen sladkorni alkohol, ki se skoraj v celoti (približno 90 odstotkov) absorbira v tankem črevesu. Morebitne prebavne težave nastopijo le pri izredno velikih zaužitih količinah.

Eritritol je naraven in brez kalorij

Eritritol je odkril nek britanski kemik že davnega leta 1848 v sadju in fermentirani hrani. V prehranski industriji se pridobiva iz glukoze z naravnim procesom fermentacije. Pri tem ohrani svoj sladek okus, njegova struktura pa je takšna, da ga telo ne more izkoristiti za energijo. Eritritol je edini izmed sladkornih alkoholov, ki je praktično brez kalorij (en gram ima 0,2 kilokalorije, kar je 95 odstotkov manj kot sladkor in tako rekoč zanemarljivo), a dosega od 70 do 75 odstotkov sladkosti sladkorja.

Prednosti eritritola:

  • je naraven in brez kalorij,
    po okusu, videzu in strukturi je zelo podoben sladkorju,
    ima glikemični indeks 0,
    ne vpliva na dvig krvnega sladkorja in inzulina,
    je primeren za posameznike s kandido,
    ne vpliva na razvoj kariesa.

 

Tisti, ki na Facebooku spremljate stran Fit kuhinja, ste opazili, da se v receptih pogosto uporablja naravno sladilo Sukrin. Pod blagovno znamko Sukrin so na voljo štiri sladila na bazi eritritola.

  • Sukrin v drobnih kristalih je eritritol v svoji čisti obliki in dosega 75 odstotkov sladkosti sladkorja, a je brez kalorij. Za nadomestitev ene žlice sladkorja potrebujete eno žlico in pol Sukrina. Lahko ga uporabite v vseh primerih, ko se želite izogniti sladkorju.
  • Sukrin Melis je nadomestilo sladkorja v prahu brez energijske vrednosti. Odličen je za pripravo vseh vrst sladic, za ledene sladkorne tortne oblive in za izdelavo marcipana brez sladkorja. Zaradi dodatka naravnega sladila stevia je enako sladek kot navaden sladkor.
  • Sukrin Gold je sladilo za ljubitelje rjavega sladkorja. S svojo naravno aromo sladu in strukturo drobnih kristalov je popolna alternativa za običajni rjavi sladkor. Ena čajna žlička vsebuje manj kot eno kilokalorijo. Uporabljate ga tako kot navaden rjavi sladkor, saj je njegova sladilna moč enaka zaradi dodatka naravnega sladila stevia.
  • Sukrin+ je primeren takrat, ko želite večjo sladilno moč, saj poleg eritritola vsebuje tudi steviol glikozid rebaudiozid A (stevio). Ena žlica sladila Sukrin+ nadomesti dve žlici sladkorja. Tudi Sukrin+ je brez energijske vrednosti.

 

Uporaba Sukrina v kuhinji

Sukrin lahko uporabite v vseh primerih, ko želite nadomestiti navaden sladkor. Z njim lahko osladite sadje, žitarice, kaše, kavo, čaj, smutije in podobno. Sukrin je obstojen pri visokih temperaturah in je zato primeren za kuhanje in peko. Ima podoben volumen kot sladkor, zato se ga najpogosteje uporablja v enaki količini.

Poleg sladil tudi moke z malo OH

Pod blagovno znamko Sukrin najdete tudi bio mandljevo in kokosovo moko za vse, ki ne uživajo pšenične ali drugih žitnih mok. Obe moki sta razmaščeni, zaradi česar je njuna struktura bolj podobna navadni moki. Sta vsestransko uporabni pri kuhi in peki, na primer za peko palačink, peciv, piškotov ali kot dodatek k presnim jedem. Tudi Fiberfin visokovlakninska moka se uporablja kot delna zamenjava navadne moke. Je naravno brez glutena in vsebuje kar 60 odstotkov vlaknin.

Sukrin ponuja tudi dve mešanici z malo OH za pripravo kruha in eno za pripravo peciva. Vse mešanice so brez pšenice, glutena, sladkorja, soje, umetnih barvil, konzervansov in GMO. Sukrin Bread Mix (s semeni ali brez) sta mešanici za pripravo kruha brez glutena in z minimalno vsebnostjo ogljikovih hidratov (le od enega do dveh gramov na rezino). S Sukrin “low carb” kruhom lahko v vseh primerih zamenjate običajni kruh, pripravite sendviče, naredite testo za pico ali tortilje. Za pripravo okusnega peciva brez sladkorja in glutena je na voljo mešanica Cake Mix. Spečete lahko “low carb” biskvit, torto ali mafine odličnega okusa ter brez glutena in sladkorja. Številne recepte najdete na Fit kuhinji in Maxximum forumu.

 

RECEPT: SACHER TORTA

Sestavine za biskvit
6 jajc
150 g masla
125 g temne čokolade
6 žlic sladila Sukrin Melis
6 žlic mletih mandljev

Sestavine za nadev in dekoracijo
kozarec marelične marmelade brez sladkorja
150 g masla
3 žlice kakava

Priprava
V posodi raztopimo maslo in temno čokolado, malo ohladimo, nato primešamo dobro stepene rumenjake z eritritolom. Mešanici dodamo mlete mandlje in beljakov sneg. Maso pečemo v srednje velikem tortnem modelu 25 minut pri 185 stopinjah Celzija. Ohladimo in prerežemo. Vsako plast premažemo z marelično marmelado in po vrhu prelijemo s prelivom iz stopljenega masla in kakava. Preden postrežemo, okrasimo s stepeno smetano.

Staša Grom, Fit kuhinja, Foto: Maxxiumum.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.