•povečujejo obrambne sposobnosti imunskega sistema, •izboljšujejo delovanje srčno-žilnega sistema (pomagajo pri transportu in izkoristku kisika v telesu), •pozitivno vplivajo na hitrost presnove in posledično na izgubo maščobe, •vplivajo na regeneracijo mišičnih celic po treningu, •preprečujejo razgradnjo mišičnega tkiva, ki je glavni porabnik kalorij, •so dober vir v maščobi topnih vitaminov A, D, E, K, •zavirajo vnetne procese v telesu, •uravnavajo krvni tlak
Res je, da niso vse maščobe enake in enako primerne.
KAKO JIH DELIMO?
- Nasičene maščobne kisline; pri sobni temperaturi( oz. shranjene v hladilniku) so praviloma v trdem stanju. V največjih količinah jih najdemo v hrani živalskega izvora( maslo, margarina, mast, loj…)
- Nenasičene; pa so bolj primerne za zdravje. Nenasičene maščobe so prisotne v rastlinskih oljih, večini oreščkov, oljkah, avokadu in mastnih ribah, na primer v lososu.
Poleg nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin, pa ločimo še :
- Mononasičene maščobe omega 9 pospešujejo presnovo, sodelujejo pri ohranjanju in povečanju mišične mase in hkrati pospešujejo izgorevanje odvečnih maščob. Nahajajo se v v mandljih, lešnikih, olivah in olivnem olju ter avokadu.
- Polinenasičene maščobe so nujne maščobe na jedilniku vsakogar, še posebej športno aktivnih ljudi, saj vsebujejo dve izredno pomembni maščobni kislini, in sicer linolensko kislino (omega 3,ki jih najdemo v svetlinovem, lanenem olju,arašidih, ribjem olju,soji) ter linolno kislino (omega 6).
ZAKAJ SO (zdrave)MAŠČOBE POMEMBNE?
-povečujejo obrambne sposobnosti imunskega sistema,
-izboljšujejo delovanje srčno-žilnega sistema (pomagajo pri transportu in izkoristku kisika v telesu),
-pozitivno vplivajo na hitrost presnove in posledično na izgubo maščobe,
-vplivajo na regeneracijo mišičnih celic po treningu,
– preprečujejo razgradnjo mišičnega tkiva, ki je glavni porabnik kalorij,
-so dober vir v maščobi topnih vitaminov A, D, E, K,
-zavirajo vnetne procese v telesu,
-uravnavajo krvni tlak
Izvedel/a si nekaj več o maščobah, sedaj si lahko brez slabe vesti privoščiš pest oreščkov ali kakšnega dobrega lososa.
Tina Pečan