Ali je avion res najvarnejša oblika prevoza?

Horizontal nature background with aircraft and Jet trailing smoke in the sky. Airplane and condensation trail. Foggy trail jet and plane in blue sky with white clouds. Traveling the world concept
Foto: frentusha iz iStock

V sodobnem času, ko globalizacija in hitra mobilnost vse bolj oblikujeta naša življenja, se pogosto postavlja vprašanje: ali je letalski prevoz res najvarnejša oblika potovanja? Ta članek raziskuje različne vidike varnosti letalskega prometa, primerja ključne statistike in analizira vpliv napredne tehnologije ter človeškega dejavnika.

Statistika in globalni trendi

Letalski promet je eno izmed najbolj reguliranih področij prevoza na svetu. Po podatkih Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) in drugih globalnih agencij se nesreče v letalskem prometu zgodijo izjemno redko – ocene kažejo, da je verjetnost nesreče približno ena na 11 milijonov letov.

V primerjavi s cestnim prevozom, kjer se prometne nesreče dogajajo veliko pogosteje, te številke poudarjajo, da so varnostni standardi v letalski industriji med najvišjimi. Globalni trendi kažejo, da se varnostna statistika letalskega prometa z vsakim letom izboljšuje, zahvaljujoč stalnim tehnološkim inovacijam in okrepitvi regulativnih standardov.

Tehnologija in varnostni protokoli

Letala danes uporabljajo najnovejše tehnološke rešitve, ki bistveno povečujejo varnost letov. Med ključnimi tehnološkimi inovacijami so:

  • Satelitska navigacija: omogoča natančno sledenje poti in pravočasno prilagajanje na spremembe v vremenu.
  • Avtomatizirani sistemi: napredni sistemi za nadzor in spremljanje, ki v realnem času analizirajo stanje letala ter omogočajo hitro ukrepanje v nujnih situacijah.
  • Varnostni protokoli: strogi postopki vzdrževanja in redni pregledi letalskih sistemov zagotavljajo, da so vsi elementi letala vedno v brezhibnem stanju.

Poleg tega so letalski operaterji obvezani slediti mednarodnim standardom, ki zahtevajo dosledno izvajanje varnostnih protokolov. Ti protokoli so rezultat dolgoletnih izkušenj in nenehnih izboljšav na področju letalske varnosti.

The plane flies during a storm and heavy rain overcast
Foto: aapsky iz iStock

Vloga človeškega dejavnika

Kljub tehnološkim inovacijam ima človeški dejavnik še vedno osrednjo vlogo v letalski industriji. Piloti, letalsko osebje in vzdrževalci so deležni izjemno strogih in obsežnih usposabljanj, ki vključujejo simulacije različnih scenarijev in kriznih situacij. Redni preizkusi in certificiranja zagotavljajo, da je vsak član posadke sposoben učinkovito in hitro reagirati v nujnih primerih. V nasprotju s številnimi oblikami cestnega prevoza, kjer vozniki pogosto nimajo enakega nivoja strokovnosti, je varnost letalskega prevoza v veliki meri rezultat visoke stopnje profesionalnosti in nenehnega izpopolnjevanja znanja.

Izgledi za prihodnost letalske varnosti

Z naraščajočim pritiskom na izboljšanje prevoznih storitev in s stalnim razvojem tehnologije se lahko pričakuje, da bodo varnostni standardi v letalski industriji še naprej rasli. Nove tehnologije, kot so umetna inteligenca in napredni sistemi za nadzor, bodo omogočile še boljšo analizo podatkov in pravočasno napovedovanje morebitnih težav. Poleg tega bo mednarodno sodelovanje med varnostnimi organi in letalskimi družbami še naprej ključnega pomena za ohranjanje in izboljševanje že tako visokih varnostnih standardov.

Treba bo odpreti denarnice, s 1. marcem do 42 % višji račun za elektriko

a white electric cap, a light bulb and euro banknotes on an electric bill. Increase in the cost of electricity for residential customers and business users. Payment of electricity bills. Increasing the concept of electricity prices.
Foto: Renata Hamuda iz iStock

Portal Moj Prihranek je objavil prispevek, ki bode v oči. Poudarili so, da bo s prvim marcem prenehala veljati uredba o omejitvi cen električne energije, zato bodo gospodinjstva energijo plačevala po tržnih cenah.

Te bodo glede na cenike dobaviteljev višje za 80 do 112 %

Gospodinjski odjemalci bodo ponovno plačevali prispevek za OVE in SPTE, ki znaša 0,77562 €/kW. Zaradi prehoda v nizko sezono obračuna omrežnine bo ta strošek nižji – povprečno gospodinjstvo bo plačalo okoli 15 evrov namesto prejšnjih 36 evrov.

Kot so zapisali, naj bi bil za povprečno porabo 380 kWh na mesec račun višji od 26 do 34 %. Če ste se znašli med najbolj ugodnimi dobavitelji, pa do 21 % višji. Če imate večjo porabo, naj bi bil pri 800 kWh račun višji za kar 42 %.

In kaj lahko storimo za zmanjšanje računa? Preverimo, če imamo sklenjeno pogodbo pri najcenejšem dobavitelju, saj so nekatere ponudbe so občutno ugodnejše od drugih. Razmislimo o prilagoditvi porabe, kjer se izogibamo uporabi večjih porabnikov v konicah in uporabljamo varčne naprave. Investiramo v lastno proizvodnjo energije, če imamo možnost, razmislimo o sončnih panelih ali drugih alternativnih virih. Bodimo pozorni na prihodnje spremembe cen.

Znanje in sodelovanje za prihodnost

AkademijaZabave Dan1

Skoraj vsak dan slišimo za nove tehnologije, kot so umetna inteligenca, masovni podatki, 5G in internet stvari. Ob naslavljanju nove realno­sti sodobne družbe delodajalci in raziskave trga izpostavljajo veliko pomanjkanje kadrov na po­dročjih STEM (naravoslovje, tehnologija, inženir­stvo in matematika), za katere že več kot 60 let uspešno izobražujejo na Fakulteti za elektroteh­niko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI UM). S prenosom znanja, ki temelji na odmevnih in prebojnih rezultatih znanstveno­raziskovalnega dela, na študente ter z aktivnim sodelovanjem v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem gospodarstvu skrbijo za per­spektivno prihodnost na področjih elektroteh­nike, telekomunikacij, mehatronike, računalništva informatike in medijskih ko­munikacij.

Visoko zaposljivi diplomanti

Raziskave jasno kažejo, da se bo primanjkljaj diplomantov FERI UM v prihodnjih letih še povečal. To potrjujejo Poklicni barometer 2023 (Zavod za zaposlovanje RS) ter srednje in dolgoročne napovedi potreb trga dela do leta 2037 (Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti). Diplomanti bodo imeli tudi v bodoče odlične možnosti za zaposlitev in razvoj kariere, saj njihove kompetence potrebujejo prav vsi delodajalci.

Študij na FERI

Največja fakulteta Univerze v Mariboru nudi celotno vertikalo študija. Štiri vi­sokošolske strokovne študijske programe in šest univerzitetnih, ki jim je skupno, da študentje pri­dobijo širok spekter znanj, da se naučijo skupin­skega dela in pridobijo sodobna znanja, ki so mednarodno priznana. Magistrski študijski programi temeljijo na dodiplomskem študiju oz. so njegovo logično nadaljevanje. Magistranti lahko nato študij nadaljujejo tudi na tretji, doktorski stopnji študija.

Študentski domovi, ki se nahajajo v neposredni bližini fakultete, nudijo študentom ugodno in sodobno nastanitev, da bolj učinkovito upravljajo svoj čas in se osredotočijo na študij, obenem pa imajo tudi priložnost za socialno življenje in druženje z vrstniki.

V univerzitetnem mestu Maribor ne manjka tudi veliko priložnosti za zabavo, sprostitev, športne aktivnosti in druge obštudijske dejavnosti. Študenti lahko uživajo v kulturnih prireditvah, koncertih, športnih tekmovanjih, izletih in še mnogih drugih priložnostih. Celostno gledano FERI in univerzitetno mesto Maribor skupaj ustvarjata okolje, ki spodbuja akademski napredek, osebno rast in družabno življenje študentov, kar prispeva k izjemno pozitivni študentski izkušnji.

Vključevanje študentov

Osnovo temeljnega znanstvenoraziskovalnega dela na fakulteti predstavlja 14 raziskovalnih skupin, kar dopolnjujejo z aplikativnimi in razvojnimi raziskavami, s čimer temeljna znanja prehajajo v konkretno uporabo. Na FERI se zavedajo, da se le z novimi tehnologijami, tehnološkim razvojem in ohranjanjem znanja v Sloveniji lahko ohranja trajnostni razvoj znanstvenega, izobraževalnega in inovacijskega vidika. Študenti FERI lahko že med študijem pridobijo stik z raziskovalnimi projekti in na ta način pridobivajo znanje in neprecenljive izkušnje realnega delovnega okolja ob boku izkušenih raziskovalcev.

V času študija pa študentom ves čas ob strani stojijo Tutorji FERI, ki jim pomagajo z nasveti. Skupaj s Študentskim svetom FERI organizirajo najrazličnejše dogodke, ki popestrijo čas študija. Že pred začetkom študija organizirajo seminar za bruce, kjer jim podajo vse potrebne informacije za uspešen študij. Med letom pa poskrbijo za druženje ob raznih LAN tekmovanjih, dobrodelnih srečelovih, Escape FERI, Akademiji zabave in mnogo več. FERI ustvarja stimulativno okolje, kjer lahko študenti maksimalno izkoristijo svoj čas na fakulteti, razvijajo svoje interese, pridobijo organizacijske in vodstvene kompetence ter se pripravljajo na uspešno kariero v izbrani panogi.

Ali se naši prstni odtisi spreminjajo?

Fingerprint
Foto: gmac84 iz iStock

Prstni odtisi so že dolgo veljali za eno izmed najbolj zanesljivih forenzičnih identifikacijskih metod, saj so bili tradicionalno označeni kot nespremenljivi skozi celotno življenje. Toda nove raziskave kažejo, da se prstni odtisi rahlo spreminjajo s časom, čeprav so te spremembe tako minimalne, da kljub vsemu ostajajo izjemno uporabni za forenzično identifikacijo.

Ali se prstni odtisi dejansko spreminjajo?

Običajno mislimo, da so prstni odtisi statični, vendar se lahko zaradi staranja, izpostavljenosti okolju, poškodbah ali celo manjših sprememb zaradi zdravstvenih stanj zgodi, da se mikrostruktura prstnih odtisov rahlo prilagodi. Te spremembe se pogosto manifestirajo kot subtilne zameglitve ali majhne spremembe v vzorcu, ki jih je mogoče opaziti le s pomočjo specializiranih orodij. Kljub temu osnovni vzorec – razporeditev linij in edinstvene značilnosti, kot so razpoke in krošnje – ostaja praktično nespremenjen.

Vpliv staranja in drugih dejavnikov

Med procesi staranja se koža spreminja, izgublja elastičnost in se lahko pojavijo drobne poškodbe, ki vplivajo na detajle prstnih odtisov. Tudi vsakodnevna obraba, izpostavljenost kemikalijam ali fizični udarci lahko povzročijo majhne spremembe. Na primer, v starosti se lahko linije na prstih nekoliko zameglijo, kar je posledica izgube kolagena in sprememb v strukturi kože. Kljub temu lahko forenzični sistemi, ki uporabljajo napredne algoritme, zaznajo te minimalne variacije in uspešno identificirajo posameznike.

Forenzična uporaba in prilagoditev tehnologije

Zaradi narave teh subtilnih sprememb so forenzični strokovnjaki razvili računalniške sisteme, ki so se sposobni prilagoditi tem malenkostim. S pomočjo mikroskopskih analiz in naprednih algoritmov je mogoče primerjati odtise, kljub temu da se bodo nekateri detajli sčasoma spremenili. To pomeni, da tudi če se prstni odtisi rahlo spreminjajo, njihova edinstvenost in uporabnost pri identifikaciji ostajata neokrnjena.

Zanimivosti o prstnih odtisih

  • Unikatnost vsakega prsta: vsak prst ima svoj edinstven vzorec, celo pri istem posamezniku se prstni odtisi med prsti med seboj močno razlikujejo.
  • Zgodovinski pomen: prstni odtisi so se prvič začeli uporabljati za identifikacijo v policijskih preiskavah že v začetku 20. stoletja in so od takrat postali ključni del sodobne kriminalistike.
  • Zanimivo dejstvo: obstajajo tudi raziskave, ki preučujejo, kako se prstni odtisi pri identičnih dvojčkih med seboj razlikujejo – kar še dodatno potrjuje, da tudi najmanjše spremembe v koži vplivajo na njihov edinstven vzorec.

Raziskovalci so v pomembni študiji o prstnih odtisih spremljali 15.597 udeležencev, pri katerih so bili prstni odtisi zajeti vsaj petkrat v obdobju petih let. Rezultati kažejo, da daljši časovni interval med zajemi rahlo zmanjša verjetnost pravilnega ujemanja odtisa z ustreznim prstom v bazi, vendar je ta učinek praktično nepomemben. Tudi možnost nepravičnega sojenja zaradi lažnega ujemanja je izredno nizka, skoraj zanemarljiva, ne glede na časovne razlike med zajemi. Najboljši napovedovalec napak pa se je izkazala kakovost slike – slabša kakovost pripelje do večjih odstopanj, kar kaže, da so tehnološke in metodološke izboljšave v zajemu podatkov ključne za zanesljivo forenzično analizo.

Cropped Hands Of Detective Examining Crime Scene
Foto: EyeEm Mobile GmbH iz iStock

Kako prepoznamo čarovnico in kako se zaščitimo pred njo?

Portrait of dark hair woman with dark lips with cross in her mouth
Foto: Kateryna_Mostova iz iStock

V Sloveniji imamo bogato zgodovino mitologije o čarovnicah, ki se je najbolj izrazito zasidrala v glave ljudi nekje od 16. stoletja pa do 18. oz. konca čarovniških procesov.

Slednji so bili vseevropski pregon predvsem proti ženskam. Tistim “preglasnim”, preveč izobraženim, čudaškim, celo tistim, ki so le zavrnile snubca (spomni se na Agato Schwarzkobler iz Visoške kronike). Čarovniški procesi so potekali pod okriljem rimokatoliške cerkve skupaj z inkvizicijo po koncu tridesetletne vojne.

Mitologija čarovnic je zanimiva združitev poganskih in krščanskih elementov. Ljudje so od nekdaj za naravne nesreče, slabo letino in bolno živino krivili zle duhove. Posledica pokristjanjevanja pa je, da so zdaj čarovnice osebe, ki imajo pakt s hudičem (in z njim tudi spolne odnose. Ker so pač ženske.)

Verovanje v obstoj čarovnic in magije na splošno je bilo globoko zakoreninjeno v vsakdanjem življenju Slovencev in pojavilo se je mnogo vraž o čarovnicah.

Kako nam čarovnice lahko škodujejo?

Najbolj škodoželjni in tudi najbolj pogosti uroki čarovnic so vremenske ujme. Nevihte, toče in poplave. Dokaj zanimivo, pa se s sušami ne ukvarjajo. Če imate slab pridelek, ste lahko prepričani, da se v vaši vasi skriva čarovnica.

Čarovnice pa se pogosto spravijo tudi na posamezno domačijo ali osebo. Znane so po tem, da kravam ukradejo mleko in povzročijo, da kure več ne neso jajc. Včasih se poigrajo z našimi mislimi, storijo, da pozabimo, kje smo ali ohromimo. Če se jim še posebej zamerimo brez težav povzročijo splav ali smrt odraslega človeka.

Poleg vsega tudi kuhajo smrdljive zvarke in strupe, o katerih pa vemo bolj malo. Eden redkih znanih primerov je Veronika Deseniška, ki je želela zastrupiti Friderika II., kot je razkril njegov oče Herman II. Celjski.

Close-up of young witch with awfully face in creepy surroundings full of steam and fog, tells evil words to magic potion.
Foto: MilanMarkovic iz iStock

Kako prepoznamo čarovnico?

Navadni smrtniki skoraj ne moremo prepoznati čarovnice. Lahko le sumimo, vendar dokazovanje prepustimo škofovskemu poslancu. Poleg tega so čarovnice sposobne spreminjati obliko. V Sloveniji so najraje krastače, črne mačke ali črne kokoši.

Lahko pa smo pozorni na nekatere znake, ki razkrijejo potencialno čarovnico. Po navadi so stare in grde. Velikokrat imajo tudi kakšno telesno hibo. Na Kozjanskem so verjeli, da čarovnico izdajo »ošiljena kolena«. Bodite pozorni tudi na pametne ženske, ki hodijo po svetu s preveč dvignjeno glavo. A bodite sumničavi do tistih, ki se držijo preveč zase.

Ker je čarovnica lahko kdorkoli, je dovoljšen sum že to, da se ne razume z vaško skupnostjo.

Kje se zbirajo?

Po tem ko se oddaljijo od dobrih sovaščanov, čarovnice najdejo družbo med drugimi čarovnicami, demoni in samim hudičem. V temnih nočeh se radi srečujejo na kakšnem hribu ali na križiščih poti. V Sloveniji so take lokacije na Grintovcu, Rogaški gori, Kleku, Slivnici, Donački gori in še kje.

Na t. i. sabatih čarovnice spolno občujejo z demoni in samim hudičem, največje žurke pa imajo za posebne praznike kot so predvečer svečenice, predvečer prvega maja, predvečer prvega novembra, na predvečer Jurjevanja in okoli božiča. Takrat je tudi njihova moč največja.

Woman in a black robe with a skull and a book in a dark forest. A mystical portrait of a witch. The concept of witchcraft and occultism.
Foto: Azovsky iz iStock

Kako se zaščitimo pred čarovnicami in njihovimi uroki?

Obstajajo načini, kako se dobri vaščani lahko zaščitimo pred coprnijami. Najbolj pomembna je preventiva, ki vključuje izogibanje sporom in gledanje v oči tistih, ki so morebitne čarovnice. Paziti se moramo zlega dotika čarovnice in še najbolj pomembna lekcija za Slovenca – nikoli ne posojaj mleka! Po pričevanjih čarovnice takrat storijo, da se krave posušijo.

Različni kraji imajo pa tudi bolj specifične metode:

  • V Ziljski dolini bomo pred čarovnicami varni, če imamo v žepu praprotovo seme.
  • V Beli Krajini moramo na božični večer v cerkev nesti timijan in doma s polenom večkrat suniti v žerjavico. Čarovnica tako ne bo imela moči ne nad ognjem ne nad nami.
  • V Prekmurju na sveti večer pred hlev postavijo brano in na vrata obesijo molek, da čarovnica ne more v hlev.
  • Murskosobočani svoje krave zaščitijo z metlo pred vrati v hlev.
  • Na Kočevskem, v Beli Krajini, Halozah in na Dolenjskem imejte na sveti večer na mizi nož pa bo vse v redu.
Witch Burning. Burning a witch effigy is a Danish midsummer tradition
Foto: BlackAperture iz iStock

Med 15. in 18. stoletjem je bilo obsojenih in usmrčenih med 40 in 60 tisoč »čarovnic«. 80 % žrtev je bilo žensk. Čarovniški procesi so bili del protireformacije, imenovane tudi katoliška prenova, ki je bila v znaku preganjanja zunanjih in notranjih sovražnikov, inkvizicije, tudi vojn.

Z začetkom razsvetljenstva in upada moči cerkve, v Sloveniji pa prihodom Marije Terezije na oblast, so čarovniški procesi ostali le še temen madež evropske zgodovine.

Tedenski horoskop: 24. februar – 2. marec 2025

Mesečni horoskop
Mesečni horoskop Foto: sarayut iz iStock

Dobra novica tega tedna – retrogradni Mars se v začetku tedna konča, kar zaključi skoraj trimesečno obdobje splošne izgorelosti in frustracij. 27. nas čaka čudovita nova luna v znamenju Rib. Ta nova luna ja priložnost, da se dobro zjokaš, čemur sledi dober spanec. Prvič letos se zdi gibanje naprej mogoče.

Slaba novica tega tedna – prihajamo v čas retrogradne Venere, ki traja 40 dni. V tem času se vse stvari povezane z ljubeznijo, denarjem in estetiko pretehtajo in znova premislijo. Preprosto povedano – vse te stvari ne delujejo kot običajno, zato se moramo še posebej potruditi.

1Oven (21. marec – 19. april)

Tvoj vladajoči planet Mars v začetku tedna zaključi svojo retrogradnost in čutiš nestrpnost, da bi se vrnil k delu in napredku. Čeprav ne nazaduješ, se še vedno počasi premikaš naprej. Potrpežljivost je ključna. Nova luna v Ribah 27. je priložnost, da opustiš časovne okvirje. Sprosti se. Retrogradna Venera se prične 1. marca in odpre šesttedensko obdobje razmišljanja o tvoji identiteti in samopodobi. Kako se želiš počutiti v svojem telesu konec aprila? Začni že zdaj.

Mantra tega tedna: “Premor.”

2Bik (20. april – 20. maj)

Ker se retrogradni Mars konča, se obdobje nenehnih napetosti bliža koncu. Zadnji trije meseci so prinesli pretres tvojemu družinskemu življenju in nujno preoblikovanje tvojih rutin. Odnosi z brati in sestrami ter bližnjimi prijatelji so napeti. Tvoja vladajoči planet – Venera, postane retrograden 1. marca, kar ti odpira šesttedensko obdobje počitka in razmišljanja. To je odličen čas, da se spopadeš s slabimi navadami in izčrpavajočimi odnosi, ki te ovirajo pri resničnem zadovoljstvu in uspehu.

Mantra tega tedna: “Preobrazba.”

3Dvojčka (21. maj – 20. junij)

Ta teden se zaključi retrogradni Mars ter pripelje tri mesece denarnih težav do vrhunca. Nisi rešil vseh svojih težav s proračunom, vendar vidiš pot nazaj na izhodišče. Ta teden prinaša tudi nekaj, kar se zdi kot usojena priložnost za vodilno vlogo. Venera 1. postane retrogradna, kar odpre šesttedensko obdobje razmišljanja o prijateljstvu in skupnosti. Koga želiš v svoji ekipi?

Mantra tega tedna: “Dvigni.”

4Rak (21. junij – 22. julij)

V zadnjih treh mesecih si se soočal z udarci svoje samozavesti. Mars gre direktno v tvoje znamenje in zaključuje trimesečno obdobje stresa okoli tvoje identitete in zdravja. Na tej točki ni več presenečenj, le še rešitve. Del te rešitve je biti dovolj pogumen, da se še naprej trudiš kljub vsem neuspehom. Retrogradna Venera se začne 1. marca in odpre šesttedensko obdobje razmišljanja o tvoji karieri in javnem življenju. Osredotoči se na priložnosti, da razširiš svoj um in deliš svoje znanje.

Mantra tega tedna: “Plamen.”

5Lev (23. julij-22. avgust)

Po skoraj treh mesecih osebnega pritiska in eksistencialnega stresa, si pripravljen na novo zgodbo. V začetku tedna bo tvoj duševni stres dosegel vrhunec. Tako si izčrpan, da si pripravljen popustiti oziroma opustiti stvari. Retrogradna Venera se prične 1. in odpre šesttedensko obdobje za razmislek o tvojih večjih ciljih in viziji. Deljenje tega, kar si preživel, prinaša olajšanje in sproži ideje za večji projekt.

Mantra tega tedna: “Pridiga.”

6Devica (23. avgust – 23. september)

Retrogradni Mars se konča, kar pripelje nenehne napetosti s prijatelji in sodelavci do vrhunca. Dvomiš o svojem večjem občutku pripadnosti, toda če iščeš ljubezen, bi ta teden lahko vključeval tisto, kar se zdi kot usojeno srečanje. Retrogradna Venera se prične prvega v mesecu in zagotavlja, da imajo vsa razmerja, ki jih začneš zdaj, skrbno dogovorjene pogoje. Vsaka povezava ne bo prestala testa, lahko pa zaupaš tistim, ki ga bodo.

Mantra tega tedna: “Deli.”

7Tehtnica (23. september – 21. oktober)

S koncem retrogradnega Marsa se konča tudi dolgo obdobje trdega dela v javnosti. Trdo delo, ki si ga vlagal od decembra dalje, ti je dalo prostor, da izkoristiš pomembno priložnost v svoji karieri in javnem življenju. Ker pa bo tvoj vladajoči planet Venera retrograden, boš moral premisliti, koga boš vzel s seboj. Naslednjih šest tednov je namenjenih preoblikovanju tvojih obveznosti in skupnih odgovornosti, tako da se boš počutil dovolj lahkotnega, da boš lahko rasel.

Mantra tega tedna: “Zaobljuba.”

8Škorpijon (22. oktober – 21. november)

V začetku tedna se konča obdobje retrogradnega Marsa in pripravljen si, da se premakneš iz faze načrtovanja, še posebej, ko gre za tvojo kariero. Stvar je v tem – še vedno moraš najti način, kako doseči te cilje, ne da bi izgorel. Konec tedna se začne retrogradna Venera in odpre šesttedensko obdobje discipline in pregledovanja tvojih dnevnih rutin. Pravijo, da je potrebnih 21 dni, da se razvije navada in postane del tvojega vsakdana. Začni zdaj.

Mantra tega tedna: “Pojdi.”

9Strelec (22. november – 21. december)

Zadnji trije meseci so bili zate polni dvomov o svojih prepričanjih in spopadanja z dolgovi ali dinamiko moči. Bilo je milo rečeno ponižujoče. Na drugi strani pa Venera v retrogradi odpre šesttedensko obdobje za razmislek o stvareh, ki ti resnično prinašajo veselje. Kaj želiš ustvariti? Če želiš živeti bolj umetniško, je zdaj čas, da začneš graditi osnovo za to.

Mantra tega tedna: “Domov.”

10Kozorog (22. december – 19. januar)

V začetku tedna se konča retrogradni Mars, kar pripelje tri mesece napetosti v razmerju do vrhunca. Ne glede na to, ali dvomiš o romantični zvezi ali si razočaran nad službo, ta teden boš položil vse karte na mizo. Venera je nato retrogradna v Ovnu, kar odpira šesttedensko obdobje razmišljanja o temeljih tvojega življenja.

Mantra tega tedna: “Podpora.”

11Vodnar (20. januar – 18. februar)

Retrogradni Mars se zaključi v začetku tedna in pripelje skoraj tri mesece delovne napetosti ali zdravstvenega stresa do vrhunca in prelomnice. Od tu naprej si prizadevaš najti rešitev. Venera postane retrogradna 1. in odpre šesttedensko obdobje razmišljanja o delih tvojega okolja, ki te dvigujejo in napolnijo z energijo, v primerjavi z deli tvojega okolja, ki ta izčrpavajo. To velja za rutine, tesna prijateljstva in celo za uporabo tehnologijo oziroma družbenih omrežij. Začni ustvarjati več prostora za udobje.

Mantra tega tedna: “Jasno.”

12Ribi (19. februar – 20. marec)

Retrogradni Mars se konča in pripelje tri mesece romantične ali ustvarjalne napetosti do vrhunca. Ta teden je odločilen za tvoje odnose, umetniški projekt ali odločitev glede otrok. Morda se še nisi pripravljen popolnoma posvetiti ali opustiti, vendar so vse informacije, ki jih potrebuješ, na voljo in jasne. Retrogradna Venera se prične 1. in odpre obdobje šestih tenov za izgradnjo več samospoštovanja. Če ne zaupaš sebi, kako boš zaupal komurkoli drugemu?

Mantra tega tedna: “Spoštovanje.”

Preprost trik za mehko meso, ki bo obnorelo tvoje goste

Close Up of Slices of Rare Roast Beef Frying on Ridged Skillet Cast Iron Pan and Seasoned with Fresh Herbs of Rosemary
Foto: Vicheslav on iStock

Greš kdaj v kitajsko restavracijo in naročiš mongolsko govedino, ki je tako mehka, da te kar malo poboža? Če si v domači kuhinji tudi ti beliš glavo s tem, kako pripraviti mehko meso, beri dalje. S tem preprostim trikom bodo tvoje jedi še bolj okusne, gostje pa bodo zagotovo pohvalili tvoje kuharske spretnosti!

Zakaj sploh mehčati meso?

Vprašanje je na mestu. Navsezadnje je dosti bolj priročno enostavno odmrzniti meso in ga vreči v ponev ali na žar. A ker naj bi bilo prehranjevanje prijetno opravilo, si vzemi kakšno minuto več in uporabi ta trik. Ne bo ti žal.

baking soda
Foto: YelenaYemchuk iz iStock

Nad zrezke in piščanca s sodo bikarbono

Soda bikarbona nekoliko spremeni sestavo mesa: malenkost dvigne pH na površini in pomaga razgraditi mišična vlakna. Meso je posledično mehkejše in bolj sočno.

Mehčanje mesa: suhi postopek s sodo bikarbono

Suho mariniranje s sodo bikarbono je ravno pravšnje za večje kose mesa (rebra, pečenke). Meso lahko pripraviš že zjutraj in ga spečeš zvečer.

Meso enakomerno natri s sodo bikarbono. Uporabi 0,01 gram sode bikarbone na gram mesa. Pri petih kilogramih mesa je to 50 gramov ali približno tri žlice sode bikarbone. Pusti v hladilniku vsaj tri ure, še rajši čez noč. Ko meso vzameš iz hladilnika, ga temeljito speri.

Mehčanje mesa: mokri postopek s sodo bikarbono

Mokra marinada je idealna, če primanjkuje časa ali imamo tanjše kose mesa.

Za vsakih 350 gramov raztopi eno čajno žličko sode bikarbone v pol skodelice vode. Meso v raztopini namakaj vsaj 15 minut – dlje se namaka, bolj mehko bo. Meso pred pripravo prav tako speri.

Soda bikarbona namesto solne raztopine?

Solna raztopina poskrbi, da meso zadrži več vode, kar poveča težo mesa pred obdelavo. Taka marinada potrebuje vsaj pol ure, če pretiravamo, pa lahko pokvari strukturo mesa. Soda bikarbona po drugi strani za mehčanje potrebuje le 15 do 20 minut. Metoda je tudi bolj zanesljiva, saj se ni bati, da bi meso predolgo namakali.

 

Mineva 80 let od legendarne fotografije

Fotografija marincev na Iwo Jimi ob dvigu zastave
Ta legendarna fotografija je stara že 80 let. Foto: on Wikipedia

Fotografija, ki sleherno ameriško srce napolni s ponosom in domoljubjem praznuje že 80. obletnico svojega nastanka! Ta ikonična podoba, ki jo je 23. februarja 1945 posnel fotografski poročevalec Joe Rosenthal, je postala simbol ameriškega poguma in enotnosti ter je močno vplivala na popularno kulturo in kolektivni spomin. Fotografija ni zgolj vojni dokument, temveč močan vizualni prikaz solidarnosti in odpornosti, ki odmeva še danes. Ob tej pomembni obletnici se ozrimo na zgodovinski kontekst njenega nastanka, njeno vlogo v zgodovini in pomen, ki ga nosi v sodobnem svetu.

Krvava bitka za Iwo Jimo

Iwo Jima, majhen vulkanski otok v Tihem oceanu, je bil med drugo svetovno vojno strateško izjemno pomemben zaradi svoje lege med Japonsko in ameriškimi oporišči. Ameriške sile so si prizadevale zavzeti otok, saj bi jim omogočal lažjo izvedbo zračnih napadov na japonsko ozemlje ter služil kot varno pristajališče za ameriške bombnike B-29. Operacija zavzetja otoka, znana kot bitka za Iwo Jimo, je bila ena najhujših in najbolj krvavih bitk v vojni na pacifiku.

Fotografija ameriških marincev ob izkrcanju na Iwo Jimo
Bitka za Iwo Jimo je terjala gromozansko število žrtev. Foto: on Wikipedia

Ameriški marinci so 19. februarja 1945 začeli invazijo na otok, pri čemer so naleteli na silovit odpor japonskih enot, ki so bile dobro utrjene v podzemnih bunkerjih in tunelih. Japonske sile so uporabile gverilsko taktiko, zaradi česar so ameriške napredovale zelo počasi in utrpele številne žrtve. Bitka je trajala več kot mesec dni in terjala več kot 26.000 ameriških in približno 22.000 japonskih žrtev.

Pogoji na otoku so bili izjemno težki. Poleg neprestanih sovražnih napadov so se ameriški vojaki soočali tudi s težavnimi vremenskimi razmerami, vulkanskim pepelom, ki je oteževal premikanje, ter pomanjkanjem vode in zalog. Kljub temu so marinci postopoma pridobivali nadzor nad otokom, pri čemer je bil ključni trenutek bitke zavzetje gore Suribači.

Legendarni dvig zastave

Pet dni po začetku invazije, 23. februarja 1945, so ameriški marinci osvojili goro Suribači, najvišjo točko otoka. Na vrhu so najprej dvignili manjšo zastavo, kar je dvignilo moralo vojakov na otoku. Kasneje istega dne so se odločili dvigniti večjo zastavo, da bi bila bolj vidna. Prav ta drugi dvig zastave je ujel Joe Rosenthal in ustvaril fotografijo, ki je postala sinonim za ameriški patriotizem.

Rosenthalova fotografija je bila objavljena v časopisih po vsej ZDA in je hitro postala simbol ameriške neomajnosti. Leta 1945 je prejela Pulitzerjevo nagrado za fotografijo, kar je še dodatno potrdilo njen pomen. Podoba šestih marincev, ki skupaj dvigujejo zastavo, je navdihnila številne umetniške upodobitve, vključno z znamenitim spomenikom ameriškim marincem v Arlingtonu v Virginiji. Poleg tega je bila fotografija uporabljena kot simbol vojaških obveznic, ki so financirale ameriška vojaška prizadevanja v zadnjih mesecih vojne. Njena moč je presegla zgolj vojni kontekst, saj je postala ena najbolj ponavljanih in prepoznanih fotografij 20. stoletja.

Arlington, Virginia / USA - September 7, 2018: The US flag waves over the US Marine Corps War Memorial designed by sculptor Felix de Weldon and architect Horace W. Peaslee which was unveiled on November 10, 1954.
Fotografija je bila navdih tudi za ta znani spomenik. Foto: Bill Chizek iz iStock

Poleg vojaškega pomena je fotografija vplivala tudi na kulturno sfero. Njena sestava, dinamika gibanja in simbolika so bile predmet številnih analiz. Pogosto je bila uporabljena kot navdih v umetnosti, fotografiji in celo filmski industriji. Eden najbolj znanih filmov, ki raziskuje to tematiko, je Zastave naših očetov (2006) režiserja Clinta Eastwooda, ki prikazuje ozadje fotografije in življenja vojakov, ki so jo soustvarili.

Je fotografija res nastala v kaosu borbe?

Kljub svoji slavi je fotografija sprožila tudi nekaj polemik. Še najmanjši problem se zdi napačna identifikacija marincev na sliki. Prvotno so verjeli, da je med njimi tudi John Bradley, vendar so kasnejše raziskave pokazale, da so bili na fotografiji dejansko Michael Strank, Harlon Block, Franklin Sousley, Ira Hayes, Harold Schultz in Harold Keller. Trije izmed njih — Strank, Block in Sousley — so padli v nadaljnjih bojih na otoku.

Večje polemike pa se pojavljajo pri ugotavljanju avtentičnosti fotografije. Brez dvoma je fotografija nastala 23. februarja 1945 na Iwo Jimi. Nekoliko pa je vprašljiva spontanost trenutka, v kateri je nastala.

Nekateri kritiki so trdili, da je bila fotografija inscenirana, saj je bil prvi dvig zastave izveden že nekaj ur prej. Rosenthal pa je vedno vztrajal, da je fotografija prikazovala avtentičen trenutek. Njegovo trdno stališče potrjujejo pričevanja vojakov in drugi vizualni dokazi. Kljub temu je ta napačna predstava ostala prisotna v javnosti, kar pa je še dodatno prispevalo k mitološkemu statusu fotografije.

Fotografija večnega patriotizma

Joe Rosenthal je s svojo fotografijo dosegel nesmrtnost v svetu fotoreporterstva. Njegovo delo je postalo študijski primer vojnega novinarstva in etike v fotografiji. Njegov prispevek k dokumentiranju zgodovine je neprecenljiv, saj je ustvaril podobo, ki še danes velja za simbol žrtvovanja in patriotizma.

Fotografija tega zgodovinskega trenutka torej ne predstavlja zgolj zgodovinskega trenutka, temveč tudi univerzalne vrednote poguma, enotnosti in žrtvovanja. Ob 80. obletnici njenega nastanka pa je prav, da se ne spominjamo zgolj zgodovinskih dogodkov, ki so do fotografije pripeljali. Pomislimo še na ljudi in njihove zgodbe, ki jih predstavlja fotografija. Opominja naj nas strašansko ceno vojne in hkrati pove, da tudi v najtežjih časih narod lahko ostane enoten.

Zakaj kozarec vina ali eno pivo v resnici NI zdravo za srce

Wine testing.
Foto: yula iz iStock

V zadnjih letih so mnogi med nami slišali govorice, da zmerno uživanje vina ali piva lahko celo pozitivno vpliva na zdravje srca. Številne raziskave so prikazovale potencialne koristi, kot so povečanje ravni dobrega holesterola in zmanjšanje tveganja za srčne bolezni. Vendar pa je natančnejši pogled na zmernost, individualne razlike in dolgoročne učinke alkohola na naše telo pokazal, da je ta “korist” precej kompleksna in pogosto zavajajoča.

Alkohol kot dvorezen meč

Prvič, pomembno je poudariti, da tudi zmerno uživanje alkohola pomeni vnos psihoaktivne snovi, ki ima številne neželene učinke. Kozarec vina ali eno pivo sicer lahko sprosti in delno zmanjša stres, kar na prvi pogled kaže na zaščitni učinek pred srčnimi obolenji. Vendar pa alkohol vpliva tudi na delovanje jeter, imunski sistem in presnovo, kar lahko vodi v kopico skritih težav, od motenj spanja do povečane tveganosti za razvoj bolezni, kot so rak, demenca in celo srčno-žilne okvare.

Vpliv na krvni tlak in srčni utrip

Kljub temu, da se pogosto navaja, da zmerno pitje vina izboljša prekrvavitev in zmanjša tveganje za srčni infarkt, številne študije opozarjajo, da celo en kozarec vina ali eno pivo na dan lahko pri nekaterih ljudeh sproži neželene spremembe v krvnem tlaku in srčnem utripu. Alkohol namreč vpliva na delovanje krvnih žil – sprošča jih, vendar hkrati lahko povzroči tudi nepravilnosti v ritmu srca. Pri posameznikih, ki imajo že obstoječe težave s srcem, lahko tudi ta majhna količina alkohola predstavlja dodatno breme, saj obremenjuje srčni mišični sistem in poslabša sposobnost telesa za uravnavanje krvnega tlaka.

Negativni učinki na dolgotrajno zdravje srca

Dolgotrajno zmerno uživanje alkohola lahko sčasoma povzroči kumulativne učinke. Medtem ko je enkratno pitje morda povezano s kratkoročnim sproščanjem in izboljšano psihofizično počutje, stalna izpostavljenost alkoholu vpliva na nastanek vnetnih procesov v telesu. Taki procesi prispevajo k razvoju ateroskleroze, povečujejo tveganje za nastanek krvnih strdkov in posledično lahko vodijo do srčnega infarkta ali možganske kapi. Poleg tega alkohol vpliva tudi na presnovo maščob, kar lahko vodi v povečanje telesne teže – še en dejavnik, ki neposredno obremenjuje srce.

Female doctor with the stethoscope holding heart
Foto: AlexRaths iz iStock

Individualne razlike in neenakovredna korist

Noben pristop k “zmernemu pitju” ni univerzalen. Genetske predispozicije, starost, spol in splošno zdravstveno stanje močno vplivajo na to, kako telo obvladuje alkohol. Kar pri enem posamezniku deluje kot “zmeren odmerek”, se lahko pri drugem izkaže za dovolj visok vnos, ki sproži negativne učinke na srce. Raziskave kažejo, da so koristi, ki jih pripisujejo alkoholu, pogosto prekomerno poenostavljene in ne upoštevajo vseh dejavnikov tveganja, ki jih prinaša vsak vnos alkohola.

Alternativne metode za zdravje srca

Namesto, da se zanašamo na domnevno zaščitne učinke kozarca vina ali enega piva, je za zdravje srca bolj priporočljivo, da se osredotočimo na preverjene načine ohranjanja vitalnosti – uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost, ustrezno spanje in obvladovanje stresa. Ti dejavniki so dokazano povezani z izboljšanjem zdravja srca in zmanjšanjem tveganja za srčno-žilne bolezni. Zato si vzemimo čas za investiranje v zdrav življenjski slog, ki bo našemu srcu omogočil, da bije močno in zdravo skozi vsa življenjska obdobja.

Sportswoman or sporty woman running fast with futuristic hologram effect and ekg curves. Sport, run, health, fitness, workout, medical, science, 3d rendering illustration.
Foto: libre de droit iz iStock

9 usodnih napak pri kuhanju testenin

Close up shot of a handsome young happy Caucasian man tasting sauce with a mixing spoon with his eyes closed over a frying pan in a kitchen.
Foto: miniseries on iStock

Testenine s preprosto omako so tipična študentska jed, ki jo lahko spravi skupaj vsak. A tudi v restavraciji kdaj dobimo razkuhane in plehke testenine, saj je pašto lahko podcenjevati. Da bo tvoja enostavna jed tudi res dobra, je dobro biti pozoren na te pogoste napake.

1Premalo vode

Kuhanje testenin v premalo vode se lahko konča s tragično lepljivim in neenakomerno kuhanim rezultatom. Če zavremo premalo vode, lahko temperatura tudi zelo hitro pade, ko enkrat dodamo testenine. To pomeni, da jih je treba kuhati dlje. Za najboljši rezultat uporabi velik lonec in vsaj liter vode na pol kilograma testenin. Tako bodo testenine imele dovolj prostora in bodo lepo enakomerno skuhane.

2Premalo soli

Testenine, kuhane v neslani vodi ne bodo tako okusne. Da dvigneš okus in se izogneš plehki žalosti na krožniku, ne skopari s soljo. Ciljaj na dve žlici soli za pet litrov vode.

3Dodajanje olja

Morda te zamika, da vodi za testenine dodaš malo olja, ker si nekje zasledil, da se tako ne bodo sprijele. Vse, kar s tem dosežeš, je da se omaka težje prime testenin. Poskrbi, da je vode dovolj in namesto olja testenine občasno premešaj.

4Spiranje kuhanih testenin

Marsikdo rad kuhane testenine splakne z vodo, s čimer odstrani tudi škrob. Dosti bolje je, če daš nekaj vode, v kateri so se kuhale, na stran, in jih brez spiranja odcediš. Škrob vpliva na teksturo končne jedi in poskrbi, da se omaka lepo drži testenin.

tagliolini in brodo isolated over a white background
Foto: porpeller iz iStock

5Razkuhane testenine

Največ ljudi razkuha testenine, ker bi se radi prepričali, da ne bodo kuhane premalo (ali ker na njih pozabimo). Testenine, ki so se kuhale par minut predolgo, izgubijo obliko in se v omaki spojijo v brozgasto razočaranje.

6Premalo kuhane testenine

Tradicionalna priprava testenin veleva, da morajo biti al dente ali »na zob«. To še ne pomeni, da so trde in žilave, da škrta čeljust. Čas kuhanja je najpogosteje na embalaži in se ga je dobro držati, saj lahko že minuta prinese bistvene razlike.

7Kuhanje omake posebej

Razumljivo je, da ne bi radi pozabili na testenine, ki se ravno kuhajo, a kuhanje omake posebej lahko pomeni, da jo bomo zlili čez mrzle testenine. Omako in testenine je najbolje pripravljati hkrati, saj ji lahko na koncu dodamo vodo, v kateri so se kuhale testenine. Škrob in sol v vodi bosta privedla do boljšega okusa in teksture. Testenine lahko odstaviš minuto ali dve, preden so kuhane, in jih  za boljši rezultat do konca skuhaš kar v omaki.

8Napačne testenine

Vsak, ki je kdaj poskusil na žlico zviti zelo tanke špagete v težki mesni omaki, ve, da je oblika testenin še kako pomembna. Nekatere omake kličejo po školjkicah in makaronih, špageti pa se bolj podajo lažjim omakam. Bolj robustne omake so ravno pravšnje za rigatone ali fettucine.

woman separating water from spaghetti withempty silver colander
Foto: INAOX iz iStock

9Stran zlivanje vode, v kateri so se kuhale testenine

Vodo, v kateri smo skuhali testenine vse prevečkrat preprosto zlijemo stran, ne da bi jo še uporabili. Preden odcediš testenine, daj na stran zajemalko ali dve. Ta voda je namreč polna škroba, ki poskrbi, da se omaka drži testenin, in soli, ki doda okus.

piksel
Nastavitve piškotkov
Logo revija Študent

Spletišče s piškotkom dodeli obiskovalcu serijsko oznako, da ga prepozna ob ponovnem obisku.

Nujni piškotki

Piškotki, nujno potrebni za delovanje strani, zagotavljanje varnosti in prenos podatkov.

Analitični piškotki

Piškotki anonimizirane Googlove analitike nam omogočijo merjenje rasti ogledov.