Število ponudnikov študentskih obrokov upada, cene naraščajo, obroki pa pogosto ne ustrezajo različnim prehranskim potrebam, kot so alergije in diete. Študenti in študentke so za zdrave in uravnotežene obroke velikokrat prisiljeni plačevati zneske, ki so zanje pogosto nedosegljivi, medtem ko cenovno dostopni obroki večinoma vključujejo nezdravo in hitro prehrano. S pobudami, kot je ‘Menze zdaj!’, si zato prizadevajo za pravičnejši in bolj dostopen sistem študentske prehrane, ki bo vsakemu študentu omogočil zdrav in kakovosten obrok.
»Menze zdaj!« – poziv za pravičnejši in dostopnejši sistem prehrane
V društvu Iskra, ki je mladinska organizacija, osredotočena na reševanje sistemskih izzivov mladih, si že vrsto let aktivno prizadevajo izboljšati razmere na področju študentske prehrane. Društvo je pretekli teden pri izvedbi študentske menze podprla okoljska organizacija Focus, koordinator gibanja Evropski podnebni pakt v Sloveniji, in dodala dogodku v študentskem naselju Rožna dolina trajnostno noto. Mladim so predstavili pomen trajnostnih in zdravih prehranjevalnih navad, jim razdelili brezplačne tople obroke in z njimi razpravljali o potrebnih spremembah prehranskega sistema. Dogodek je opozoril na nujnost dostopnih, zdravih in trajnostnih rešitev v študentski prehrani, ki je trenutno prepuščena tržnim pritiskom.
V društvu Iskra ob tem poudarjajo: »Skozi celoten izobraževalni sistem imamo študentke zagotovljene obroke, med študijem pa smo prepuščene ponudbi na prostem trgu. Javne neprofitne menze so namenjene nudenju obrokov študentstvu ne pa profitu. Še posebej pomembno je, da menze lahko zdrave obroke nudijo tudi študentkam s prehranskimi posebnostmi (kot so alergije ali diete). Ta priprava hrane je kompleksnejša in dražja, za kar zasebni ponudniki seveda ne želijo trošiti svojega denarja. Menze zato niso le dostopnejše, temveč tudi pomemben vir zdravih in polnovrednih obrokov za vse študentke.«
Skupaj za trajnostno in pravično prehrano – osnovna pravica, ne blago
V sodelovanju z okoljsko organizacijo Focus so v društvu Iskra včerajšnji dogodek nadgradili z razpravo o prihodnosti prehranskega sistema.
Prehranski sistem, ki temelji na kapitalistični logiki dobička in prehrano obravnava kot blago in ne kot osnovno pravico, je socialno in okoljsko nevzdržen. Industrijska pridelava hrane pogosto izkorišča naravne vire globalnega juga, hkrati pa zanemarja delovne pravice kmetov in delavcev. Zato je ključno, da podpiramo lokalno kmetijstvo in trajnostne metode pridelave hrane, ki spoštujejo naravne omejitve in ohranjajo zdravje tal ter ekosistemov. Hrano moramo ponovno postaviti tja, kamor spada – med osnovne pravice in javno dobro, ki ga varujemo v interesu ljudi in planeta.
»Potrebujemo javne politike, ki podpirajo lokalno pridelavo, zakone, ki bodo korporacije prisilili k odgovornosti za okoljsko in socialno škodo, skupnostne iniciative in pravično trgovino ter demokratizacijo prehranskega sistema, v katerem morajo imeti potrebe ljudi prednost pred interesi kapitala,« je strnila Živa Kavka Gobbo iz Focusa, ki meni, da je ključnega pomena vključiti mlade kot nosilce sprememb, saj so ravno oni tisti, ki lahko s svojim angažmajem in ozaveščenostjo spodbudijo trajnostne prakse ter soustvarjajo globalno pravičen in okolju prijazen prehranski sistem.
Z mladimi je na včerajšnjem dogodku na povabilo Focusa delila svoje poglede na zdravo lokalno prehrano in trajnostno pridelavo ter razpravljala o vplivu prehranskih odločitev na podnebne spremembe tudi Sabina Čarman, ambasadorka Evropskega podnebnega pakta v Sloveniji, ki je ob koncu dogodka povedala: »Z veseljem sem bila del današnjega dogodka Študentska menza, saj verjamem, da lahko študenti s svojimi odločitvami pomembno prispevajo k spremembam v prehranskem sistemu. Navdihujoče je videti njihovo zavedanje o trajnostnih praksah in pripravljenost delovati za boljšo prihodnost.«