Ženske v tem segmentu življenja bolj uspešne od moških, pravi raziskava

Business people woman and man arm wrestling
Foto: SIphotography iz iStock

Čeprav skušamo na vseh področjih odpraviti razlike med spoloma in zagotoviti enakopravnost, na nekaterih področjih ne moremo mimo bioloških razlik. Te so verjetno najbolj očitne ravno pri športu. Jasno je, da imajo moški v določenih športih zaradi nekoliko drugačne fiziologije in večjega deleža mišične mase prednost. Nova raziskava pa je odkrila nepričakovano prednost za ženske: z manj športne vadbe lahko dosežejo več pozitivnih učinkov od moških.

Športna aktivnost koristi obema spoloma

Raziskovalci so analizirali podatke dobrih 400 tisoč odraslih Američanov med leti 1997 in 2019. Udeleženci, med katerimi je bilo 55 odstotkov žensk, so izpolnili anketo o fizični aktivnosti v prostem času. Raziskovalci so se tokrat osredotočili na rezultate v odvisnosti od pogostosti, trajanja, intenzitete in vrste fizične aktivnosti – za vsak spol posebej. Ne preseneča, da so tako ženske kot moški, ki so se redno ukvarjali s telesno aktivnostjo, zabeležili nižjo smrtnost. Zanimivo pa je, da je bila smrtnost žensk s fizično vadbo znižana za kar 24 odstotkov, smrtnost moških pa le za 15 odstotkov.

Ženske do enakih učinkov s polovico aerobne aktivnosti

Moški v raziskavi so dosegli maksimalne pozitivne učinke na preživetje, če so tedensko vsaj pet ur namenili zmerni do intenzivni aerobni aktivnosti. Ženske so enako stopnjo pozitivnih učinkov dosegle že pri manj kot dveh urah in pol tedensko. Med zmerno in intenzivno aktivnost se na primer uvrščata hitra hoja in kolesarjenje.

Happy athletic couple having fun while running together in nature. Copy space.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Pri vadbi za moč še večja razlika

Med vadbo za moč so v raziskavi uvrstili aktivnosti, kot sta dvigovanje uteži in vaje za stabilnost trupa. Moški so maksimalno kostno gostoto dosegli, če so se s tovrstnimi aktivnostmi ukvarjali vsaj trikrat tedensko. Ženske so do enakih učinkov prišle že z eno vadbeno enoto na teden. Razlika je torej trikratna! Več o vplivu in pomenu vadbe za kostno gostoto izveš v posnetku.

How Your Bones Change With Exercise

Ženske lahko dosežejo več učinkov

Ta raziskava še zdaleč ne zaključuje, da je več kot 140 minut aerobne aktivnosti oziroma več kot ena vadba za moč tedensko za ženske nesmiselna. Izkazalo se je, da ženske, ki se s športom ukvarjajo več, dosežejo še več učinkov. Dodatne pozitivne učinke tako lahko opazijo, ko povečajo čas aerobne aktivnosti s 140 vse do 300 minut na teden. Tako tudi pridejo do večjega zmanjšanja smrtnosti, ki je bilo omenjeno na začetku.

Naj bo to dodatna motivacija, ne izgovor

Profesorica kardiologije, Christine M. Albert, si želi, da bi nova spoznanja motivirala ženske, ki se zaenkrat še ne ukvarjajo z redno telesno aktivnostjo. Zavedanje, da lahko z redno aktivnostjo dosežeš tolikšne učinke, je res dober razlog, da šport postane investicija v tvojo prihodnost. Vsekakor pa ženskam to ne sme predstavljati izgovora, da se jim s športom ni treba ukvarjati toliko kot moškim – tudi one dosežejo svoje maksimalne učinke pri enaki količini športa, le da so ti učinki večji, kot jih lahko dosežejo moški.

Dedicated athletic woman running in nature and dawn.
Foto: Drazen Zigic iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekMitja Okorn predstavlja nov film Boksar, ki prihaja na Netflix
Naslednji članekFinančni horoskop za avgust 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.