Upokojil se je najmlajši MVP lige NBA v zgodovini

Derrick Rose
Derrick Rose Foto: on usatoday

Svojo košarkarsko kariero je končal Derrick Rose, najmlajši MVP v zgodovini lige NBA. Eden najbolj talentiranih košarkarjev v zgodovini je v zadnjem desetletju zaradi poškodb izpustil veliko tekem, a pri oboževalcih in igri pustil velik pečat.

Derrick Rose je zaključil kariero, ki so jo ukradle poškodbe

Pisalo se je leto 2011, ko je čikaški mladenič pri 22 letih in 7 mesecih prejel nagrado za najbolj koristnega igralca lige. Za igre v dresu svoje domače ekipe Chicago Bulls, ki jo je popeljal do prvega mesta v ligi, je postal prvi po legendarnemu Michaelu Jordanu, ki je prejel nagrado. Ko je mlada in nadobudna ekipa prvič po letu 1998 odšla v finale vzhodne konference, je tam izgubila proti »super ekipi« Miamija z LeBronom Jamesom na čelu.

V naslednji sezoni, katere dobršni del je presedel zaradi poškodbe, je Chicago igral še boljše in odšel v končnico na prvem mestu vzhoda kot resen konkurent za končni naslov. Potem pa se je zgodil 28. april 2012, ko si je v izdihljajih že dobljene prve tekme proti Philadelphii strgal križno vez. Ko je izpustil celotno naslednjo sezono (2012/13) in odigral komaj deset tekem v naslednji (2013/14), je sledila še poškodba meniskusa. Izpustiti je moral še eno sezono, košarkarski svet pa je vedel, da so poškodbe prelepo igro okrajšale še za eno legendo.

Rose, prelevitev v novega košarkarja

V naslednjih letih je bil Derrick Rose zaradi poškodb in družinskih težav le poredko na igrišču. Ko se je že v sezoni 2017/2018 zdelo, da je to konec njegove kariere, se je zgodil čudež. Njegove usluge si je zaželel nekdanji trener pri Chicagu, Tom Thibodeau in ga uvrstil v svojo tedanjo ekipo Minnesote. In takrat je svet videl, da je Derrick Rose svojo atraktivno in z adrenalinsko hitrostjo napolnjeno igro prelevil v nekaj drugega. Po uspešnem zaključu sezone, je v svoji novi vlogi blestel in spisal zgodovino – enega najlepših športnih trenutkov vseh časov. 31. oktobra 2018 je v dresu Minnesote dosegel 50 točk in narisal nasmeh na obraze športnih navdušencev.

V naslednjih letih je nosil drese Detroita, New Yorka in Memphisa, kjer je igral v srednji šoli. Čeprav ni bil nikoli isti kot pred poškodbo, je Rose spisal svojo košarkarsko kariero.

Derrick Rose skozi statistiko

Povprečje v ligi NBA: 17.4 točk, 3.2 skoki in 5.2 podaj.

Nagrade:

  • MVP lige (2011)
  • 3x All-Star (2010-2012)
  • All NBA 1st Team (2011)
  • Novinec sezone (2009)
  • All-Rooke 1st Team (2009)
  • 2x svetovni prvak z ZDA (2010, 2014)
Thank you, DRose 🌹 | Congratulations on retirement Derrick Rose | Chicago Bulls

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPostani del prihodnosti: pridruži se Jesenski šoli standardizacije 2024!
Naslednji članekOdkrit največji protein v biologiji do tega trenutka
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.