Pri kateri starosti so olimpijski atleti na vrhuncu?

Winner woman in sportswear with number with gold medal for first place and cup lying at stadium celebrating after competition. Sports and  victory concept.
Foto: Valerii Apetroaiei iz iStock

V Parizu še vedno poteka boj za medalje v različnih športnih disciplinah, kjer nastopajo tekmovalci z vsega sveta. Najmlajša udeleženka olimpijskih iger 2024 je 11-letna kitajska rolkarka, med športniki pa je sicer veliko najstnikov. Najmlajši prejemnik olimpijske medalje vseh časov je grški telovadec Dimitrios Lundras, ki je pri starosti 10 let in 218 dni osvojil bronasto medaljo leta 1896. Najstarejši olimpijec vseh časov pa je bil Šved Oscar Swahn, ki je tekmoval v streljanju. Katera pa je optimalna starost za vrhunski rezultat? Nova statistična raziskava razkriva, pri kateri starosti so olimpijski atleti na vrhuncu.

Jump, athlete and hurdle black woman in sports race, competition or training at stadium with energy, power and body challenge. Fast, speed and runner at an arena course or field for workout exercise
Kdaj je olimpijski športnik v svojih najboljših letih? Foto: PeopleImages iz iStock

Kariera atleta sledi zvonasti krivulji

Športno zmogljivost tekom kariere si najlažje predstavljaš kot zvonasto krivuljo: športnik več let trenira, da doseže najboljšo pripravljenost in zmogljivost, torej vrhunec, pri določeni starosti. Nato njegova zmogljivost postopoma začne upadati. Raziskovalna ekipa z Univerze v Waterlooju je s pomočjo statistike skušala napovedati vrhunec zmogljivosti za olimpijske atlete.

Olimpijske igre so najpomembnejše atletsko tekmovanje

Atletika je šport, ki vključuje teke, skoke, mete in kombinirane discipline. Atletske discipline so predstavljene v spodnjem posnetku. Za razliko od nekaterih drugih olimpijskih športov, kot so nogomet, tenis ali kolesarstvo, atletika nima »lastnih« tekmovanj, takšnega pomena, kot so olimpijske igre. Olimpijske igre so za atleta zagotovo najpomembnejše in največje tekmovanje, na katerem lahko nastopi. Posebnost olimpijskih iger je, da se odvijajo le vsaka štiri leta. Atleti morajo zato skrbno načrtovati svoj trening in formo, da povečajo verjetnost za uvrstitev na olimpijske igre in obenem takrat dosežejo svoj osebni vrhunec.

Upoštevali vse atletske nastope od leta 1996

Runners crossing finish line
Foto: Tom Merton iz iStock

Raziskovalci so zbrali podatke vseh športnikov, ki so v kateri od posamičnih disciplin nastopili na olimpijskih igrah od leta 1996 (Olimpijske igre v Atlanti). Pri analizi podatkov so upoštevali pet dejavnikov: spol, nacionalnost, disciplino, kako dolgo atlet že trenira na vrhunskem nivoju in ali je šlo za olimpijsko leto.

Magična številka za oba spola: 27

Ugotovili so, da je povprečna starost atleta, ki nastopa na Olimpijskih igrah, zelo podobna za oba spola in konsistentna zadnja tri desetletja. Znaša malo manj kot 27 let.

Poleg tega ta starost odlično sovpada tudi s srednjo starostjo, pri kateri atlet doseže svoj osebni vrhunec: 27 let. Po starosti 27 let je verjetnost, da bo atlet šele dosegel svoj vrhunec, le 44 odstotkov. Ta številka se vsako naslednje leto dodatno zniža.

Olimpijsko leto pusti svoj pečat tudi v statistiki

Raziskovalci dodajajo, da starost ni edini pomemben dejavnik, ki napoveduje vrhunec v karieri atleta. Celo dejstvo, da gre za olimpijsko leto, močno vpliva in pomaga pri napovedi zmogljivosti atleta. Med glavnimi ugotovitvami raziskave je tudi seznam dejavnikov, ki pomagajo pri napovedi vrhunca v karieri atleta. Čeprav je celotna analiza povsem teoretična, je zanimiva za gledalce in morda celo koristna za športnike. Ti ne morejo prestaviti olimpijskih iger na svoj 27. rojstni dan, prav tako ne morejo vplivati na genetiko. Lahko pa prilagodijo svoj trening in stopnjevanje forme, da čim bolje vpadeta z biološkimi in zunanjimi dejavniki, ki so pomembni za uspeh.

All Events of Athletics | Olympics/World Championship/Paris Olympics 2024

VIRScienceDaily
Prejšnji članekAli bo Janja Garnbret osvojila medaljo?
Naslednji članekNova era mode: Pametna oblačila, ki zaznavajo gibanje (VIDEO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.