Kdo je Sue Bird?

sue bird
Sue Bird Foto: on wnba

Sue Bird je bivša ameriška profesionalna košarkarica, ki se bo v zgodovino zapisala kot ena največjih in najbolj vplivnih osebnosti v ženski košarki. Igrala je na položaju organizatorke igre.

Sue Bird v začetkih košarkarske kariere

Sue Bird je igrala košarko že od začetka srednje šole, vendar se je uveljavila šele med študijem na Univerzi Connecticut. Ucoon velja za eno izmed najbolj prestižnih košarkarskih šol. Že pred prihodom Sue Bird je imela dolgoletno tradicijo uspeha in je privabljala najboljše košarkarske talente iz vse države. Tam je pod vodstvom vplivnega, znanja polnega trenerja, Geno Auriemma, nabirala dragocene izkušnje, ki so ji kasneje omogočile, da se je brez težav igrala v profesionalni ligi WNBA. Trener je slovel predvsem zaradi svoje sposobnosti, da iz igralk izvleče najboljše in ravno to je tudi pri Sue dosegel. Med svojo študijsko kariero je dosegla ogromno individualnih priznanj, ogromno število zmag ter z Ucoon ekipo dvakrat slavila (leta 2000 in 2002) prvaka lige NCAA (študijska liga).

WNBA kariera

Sue Bird
Sue Bird Foto: on wnba

Leta 2002 je končala študij in bila na naboru WNBA izbrana prva, v ekipo Seattle Storm. Njena WNBA kariera je trajala 20 let in se je končala 7. septembra 2022. Na dresu je, tako kot med igranjem na kolidžu, nosila številko 10, ki so jo ob njeni končani karieri upokojili in zdaj le še krasi dvorano v Seattlu. V svojih 20-ih sezonah si je nadela dres le ene ekipe, torej je  skozi kariero ostala zvesta svoji prvi ekipi – Seattle Storm. Na podlagi izjemnih statističnih dosežkov, je bila tudi kar 13-krat izbrana v All-Star ekipo WNBA, kar pomeni, da je bila med najboljšimi igralkami v ligi. Najbolj izstopajoča statistična podatka sta bila, veliko število asistenc in visok odstotek zadetih trojk. Imela je izjemno sposobnost, da prepozna odprte soigralke in jim pravočasno poda žogo, zato je bila tudi po koncu kariere najvišje na lestvici WNBA po asistencah. Še vedno drži rekord po številu asistenc v zgodovini WNBA. Ravno tako je bila odlična strelka za tri točke in je imela vedno visok odstotek uspešnosti metov iz igre. Ima pet zlatih olimpijskih medalj (2004, 2008, 2012, 2016, 2020). Do olimpijskih iger leta 2024 sta bili z njeno soigralko Diano Taurasi edini košarkarski igralki s takšnim dosežkom. Potem je na olimpijskih igrah 2024 Diana Taurasi osvojila še eno zlato odličje in se s šestimi zlatimi olimpijskimi medaljami pomaknila na prvo mesto, pred Sue Bird.

Prispevek k ženski košarki

Sue Bird je bila znana kot izjemno delovna in motivirana igralka. Ne le to, bila je ekipna igralka, med igro je ostala športna, spodbujala je mlajše igralke in jim pokazala, kako prevzeti vodilno vlogo na igrišču, zato jo je občinstvo ljubilo. Mnogim ljudem je zato spremenila percepcijo o ženski košarki. Izkušnje, talent in ambicioznost so ji omogočile, da je v ključnih trenutkih tekem prevzela odgovornost in dosegla koš.  S svojimi izjemnimi dosežki je dvignila standarde v ženski košarki in tako postala merilo za novejše generacije. Mladim dekletom je postala vzor in s tem povzročila popularizacijo ženske košarke.

Vzornica številnim LGBTQ+

Sue Bird je v ameriški družbi priljubljena tudi zaradi njenega dolgotrajnega odnosa s popularno ameriško nogometašico Megan Rapinoe. Par je eden od najbolj znanih LGBTQ+ parov v športu. S svojo odprtostjo glede svoje spolne usmerjenosti sta postali vzornici za številne LGBTQ+ mlade. Skupaj sta bili na raznih pogovornih oddajah, kjer sta množico osvojili z njunim humorjem in vidno medsebojno naklonjenostjo ter občudovanjem.

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.