Kako izbrati prave košarkarske superge?

Basketball, shoes and hands by man on the ground for lace before exercise, training and cardio at a basketball court. Fitness, sneakers and basketball player getting ready for workout, sport and game
Foto: PeopleImages iz iStock

Iščeš nov par košarkarskih copat? Izbira ni odvisna le od tega ali si zadovoljen z barvo, znamko in ali jih nosi tvoj najljubši igralec. Za izbiro je potrebno upoštevati kar nekaj standardnih pogojev. Ti so odvisni od sloga tvoje igre, prileganja superg, tvojega igralnega položaja in preteklih poškodb. Če želiš nadgraditi svojo igro in kar se da najbolje izkoristiti tvoj talent, si preberi, na kaj moraš biti pozoren pri nakupu košarkarskih čevljev.

1Velikost in prileganje košarkarskih superg

Košarka je hiter šport, ki vključuje tek, skakanje in hitre spremembe smeri. Kakovostni košarkarski čevlji igralcem pomagajo pri izvajanju vseh potrebnih gibov in imajo ključno vlogo pri preprečevanju poškodb. Vendar kakovost čevlja ni pomembna, če se ne prilega dobro.

2Kako naj se košarkarske superge prilegajo?

Osnovno pravilo je, da med prsti na nogah in sprednjim delom čevlja pustiš za en palec prostora. Če je prostora več, bo tvoje stopalo v copatu drselo, premalo prostora pa te bo oviralo pri gibanju in povzročilo neprijetno zaletavanje palca v steno sprednjega dela čevlja.

Potrebno je upoštevati še naslednje tri kategorije, da dosežeš popolno prileganje košarkarskega čevlja: oprijem, podpora in udobje.

  • Oprijem: Vsi igralci potrebujejo obutev z dobrim oprijemom. Superga mora tesniti stopalo, vendar hkrati zagotavljati ustrezno dihanje.
  • Podpora: Čevelj mora biti dovolj trden, da prenese tvojo težo in hkrati omogoča, hitre spremembe smeri, številne doskoke in omogoča delovanje tvojih stopal na visoki ravni. Med igro ne smeš niti pomisliti na superge, saj se ti morajo prilegati, kot da ne nosiš ničesar.
  • Udobje: Čevlji morajo biti udobni in omogočati dolgotrajno nošenje, ne da bi ti povzročali bolečine v nogah. Širina čevljev, tesnost in količina oblazinjenja so pomembni za udobje tvojih stopal.

3Anatomija košarkarskega čevlja

bla
Visoke, srednje visoke in nizke košarkarske superge. Foto: on blog finishline

Košarkarski čevelj ima tri glavne dele: zgornji del, notranji podplat in zunanji podplat. Vsak del ima drugačno vlogo pri celokupnem delovanju košarkarskega čevlja.

Zgornji del

Zgornji del je na voljo v treh višinah: visok, srednji in nizki čevlji. Vsaka višina zgornjega dela je namenjena drugačnemu tipu igralca.

  • Visoke superge: Visok zgornji del nudi največjo podporo, saj obdaja gleženj. Košarkarski copati z visokim zgornjim delom so običajno težji od ostalih superg. Primerni so za položaj centra oz. za večje ter močnejše igralce, saj jim nudijo večjo podporo in tako razbremenijo stopala in gležnje.
  • Srednje visoke superge: Srednje visoke superge nudijo nekaj podpore gležnju, vendar ne toliko kot visoke. Ne tesnijo premočno okoli noge in omogočajo večjo gibljivost, a hkrati ne pustijo gležnja popolnoma nezaščitenega. Igralci, ki imajo sposobnost prodiranja proti košu, streljanja na koš od daleč in imajo zmožnost igrati na več položajih, se največkrat odločijo za srednje visoke superge. Zaradi nabora spretnosti in dinamičnega sloga igre so te najprimernejše.
  • Nizke superge: Negativna plat je, da nudijo malo ali nič podpore gležnju. Vendar zato z nizkimi supergami pridobiš na hitrosti in okretnosti, ki jo te zagotavljajo. Nizki čevlji so optimalna izbira za igralce, pri katerih je eksplozivnost ključni element njihove igre. To so ponavadi organizatorji igre.

Notranji podplat

Notranji podplat skrbi za blaženje stopala in je ključni element vsakega zmogljivega košarkarskega čevlja. Na voljo so različne tehnologije blaženja, vključno z lahkimi penami, tehnologijo EVA ali težjimi poliuretanskimi vložki. Dober notranji podplat je udoben in prožen, hkrati pa absorbira udarce in zmanjšuje obremenitev stopala med igro. Zato si pred nakupom superge obvezno obuj in preizkusi, ali ti odgovarjajo.

Zunanji podplat

bla
Barvne košarkarske superge Foto: on nike

Podplat zagotavlja oprijem čevlja in je običajno izdelan iz gume ali drugega sintetičnega materiala. Izberi si čevelj, ki omogoča največji oprijem na igrišču, da lahko spreminjaš smeri, se obračaš ali skačeš, ne da bi ti zdrsnilo.

4Značaj in izgled košarkarskih superg

Vendar pa ne smeš zanemariti pravila »look good, play good«. Zagotovo boš v novih supergah bolje igral, če jih občuduješ in se v njih dobro počutiš. Čevlji ti na igrišču omogočajo izražanje preko igre in tvojega edinstvenega sloga igranja.

Drzne, živahne barve na čevljih se ujemajo s tvojo hitro in eksplozivno igro. Barva jim daje značaj in tebi nalaga odgovornost, da čevlje ustrezno zastopaš.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.