Kaj je Hobbyhorsing – trend, bizarnost ali šport?

Kaj je hobbyhorsing?
Kaj je hobbyhorsing? Foto: on cnn

Če prvič slišiš za izraz hobbyhorsing, ne skrbi: verjetno nisi edini. Gre za šport 21. stoletja, ki se zgleduje po pravem konjeništvu, a ne vključuje živih konj. Najbolj priljubljeni disciplini sta preskakovanje ovir in dresurno jahanje. Si še bolj zmeden? Preberi si, kaj je to hobbyhorsing.

Hobbyhorsing, šport za otroke in mlade

Hobbyhorsing izvira s Finske, kjer je to nacionalni šport, v katerem prirejajo celo državna prvenstva. Namenjen je otrokom in mladim, ki jezdijo hobby horse konje na palici. Te pogosto izdelajo kar sami v čim bolj realistični podobi. Pri tem razvijajo koordijacijo, gibčnost, ritem in ravnotežje, izboljšajo pa telesno držo in spomin. Spoznajo se s konjeništvom, se socializirajo in razvijejo prijateljstva. Hobbyhorsing spodbuja tudi ustvarjalnost in domišljijo.

Hobbyhorsing, nova era športa
Hobbyhorsing, nova era športa Foto: Oksana Restenko iz iStock

Dve disciplini: preskakovanje ovir in dresurno jahanje

Pri hobbyhorsing preskakovanju ovir je cilj čim hitreje preskočiti ovire v predpisanem zaporedju. Najboljši lahko s svojim konjem na palici preskočijo celo 140 cm visoke ovire. Pri dresurnem jahanju se izvajajo različni načini hoje in elementi v gibanju. Te je  treba izvesti v predpisanem zaporedju in času ali pa v prostem programu po glasbi. Obstaja več težavnostnih nivojev.

Hobbyhorsing Slovenija

V Sloveniji je glavna pobudnica hobbyhorsinga arhitektka Raša Böhm Vidmar, ki si želi, da bi se otroci znali igrati tudi brez pretirane rabe zaslonov. Verjame, da je ena najpomembnejših popotnic, ki jih odrasli lahko dajo otrokom, krepitev domišljije in ustvarjanje. V Slovenskem etnografskem muzeju, v dvorani v Šentvidu pri Ljubljani in na individualno dogovorjenih lokacijah organizira konjeniška rojstnodnevna praznovanja.

Na portalu hijahop.si deli ustvarjalne ideje, Zvočne podkve in sete za izdelavo hobby horse konjev. Je tudi urednica konjeniškega zemljevida Slovenije, kjer so zbrane konjeniške točke in ponudba v Sloveniji, vključno z jahalnimi šolami, počitniškimi tabori in terapijami s konji.

Kaj si o tej nenavadni dejavnosti misliš ti? Je naziv »športa« že bizaren ali upravičen?

Teen Jumps More Than 4 Feet Pretending to Be a Horse

VIRHobbyhorsing Slovenija
Prejšnji članekAli so avtoimunske bolezni seksistične?
Naslednji članekKaj je zlati rez in kje v naravi ga najdemo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.