Je tenis res najbolj zdrav šport na svetu?

Top view of a professional female tennis player serves the tennis ball on the court with precision and power.
Foto: .shock iz iStock

Redno igranje tenisa lahko vodi do močnejših kosti, večje fleksibilnosti in obsega gibanja, povečane kognitivne funkcije in daljšega življenja.

In čeprav ni mogoče zanikati, da je tenis zanimivo gledati in zabavno igrati, je ukvarjanje s športom dobro za duševno in fizično zdravje posameznika.

Tenis je zdržal tako dolgo (igra se ga že od 11. stoletja dalje), ker ga je mogoče igrati na več ravneh – od družabnih dvojic do zelo tekmovalnih posameznikov – in izziva celotno telo na številne načine, vključno s hitrostjo, vzdržljivostjo, močjo, tehničnimi veščinami in strateškim načrtovanjem.

Tenis dokazuje moč, gracioznost, intelekt, duhovitost, ravnotežje, hitrost, veselje, žalost in čisto odločnost človeških bitij – Brian Hainline, nevrolog.

Neprimerljive fizične prednosti tenisa

Dokazano je, da igranje tenisa prinaša številne koristi za fizično zdravje, vključno z zmanjšanim tveganjem za debelost in sladkorno bolezen, izboljšano koordinacijo, večjo raven energije in močnejše srce.

Pogosti zamahi z loparjem tudi ohranjajo in povečujejo mišično maso v ramenih in rokah; šprint, drža in dolgotrajna aktivnost krepijo mišice nog, hrbta in stopal.

V nasprotju z mnogimi drugimi športi tenis za dobro igro zahteva večplastno uporabo mišično-skeletnega sistema, vključno s hitrim zagonom in ustavljanjem ter nenadnimi spremembami smeri.

Dejavnost prav tako prispeva k močnejšim, debelejšim in bolj zdravim kostem – še posebej pri tistih, ki začnejo v mladosti. Tenis izboljšuje tudi prožnost, ravnotežje in obseg gibanja.

Cheerful father in sports clothing teaching his daughter to play tennis while both standing on tennis court
Foto: g-stockstudio iz iStock

Šport zmanjša tveganje za srčne bolezni, deloma zato, ker njegovi visoko intenzivni gibi, ki jim sledijo kratki počitki, posnemajo dolgotrajno zmerno intenzivno vadbo. Je odličen za pretok krvi in krepitev srčne mišice.

Zaradi teh dejavnikov tenis znižuje krvni tlak, izboljša srčni utrip v mirovanju in poveča zdrave lipidne profile za izboljšanje ravni holesterola. To so tudi eni izmed razlogov, zakaj je dokazano, da redno igranje tenisa zmanjša splošno tveganje za bolezni srca do 56%. To pa je tudi dejavnik, ki vpliva na to, da teniški igralci živijo dlje kot udeleženci mnogih drugih športov.

Izvedena je bila tudi 25-letna študija srca, ki je preučevala povezavo med različnimi športi in pričakovano življenjsko dobo. Dolgoživost pri tenisu, se je izboljšala bolj kot pri katerem koli drugem športu, vključenem v raziskavo. Nogometaši so si življenje podaljšali za 4,7 leta, kolesarji za 3,7 leta, plavalci za 3,4 leta in tekači za 3,2 leta. Teniški igralci pa so si življenje podaljšali za kar 9,7 leta, kar pripisujejo kardiovaskularnim in mišično-skeletnim prednostim športa ter socialni podpori, po kateri je igra znana.

Smiling Elderly Woman Playing Tennis as a Recreational Activity
Foto: microgen iz iStock

Prednosti za duševno zdravje

Igranje tenisa pozitivno vpliva tudi na duševno zdravje posameznika. Zahteva nenehno strateško načrtovanje, hitro odločanje in prilagodljivost, ki spodbujajo delovanje možganov in izzivajo kognitivne sposobnosti.

Ponavljajoči se gibi, povezani z igranjem, okopajo naš hipokampus z beljakovino, imenovano možganski nevrotični faktor, ki pomaga izboljšati nevroplastičnost in preprečuje kognitivni upad, povezan s staranjem. Izboljša pa tudi delovanje spomina.

Raziskave tudi kažejo, da teniški udeleženci doživljajo boljše sledenje gibanju oči in hitrejše reakcijske čase kot neaktivni posamezniki. Dodatne raziskave kažejo, da teniški igralci doživljajo znatno nižje ravni stresa, depresije in anksioznosti v primerjavi z neigralci.

Kako začeti?

Da bi izkoristili koristi, ki jih s seboj prinaša igranje tenisa, je bistveno, da se najprej naučimo osnov. To vključuje potrebo po opremi, pravili in vedenjem ter tehnikami povezanimi s prijemom, udarci, premiki nog in vračanjem servisa. Tega se najlažje naučiš pri trenerju, ali tako, da se pridružiš lokalnemu teniškemu klubu.

Strokovnjaki priporočajo tudi naložbo v visokokakovosten lopar, primeren za raven posameznika, in nakup udobnih teniških copat, ki nudijo ustrezno podporo. S pravo opremo lahko izboljšaš svojo zmogljivost in preprečiš morebitne poškodbe.

Med igranjem je pomembno poslušati svoje telo, ostati hidriran in si po potrebi vzeti odmor. Prav tako ni priporočljivo igrati na mokrem igrišču ali v slabem vremenu.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.nationalgeographic.com
Prejšnji članekOdkrita nova vrsta tiranozavra, ki je del svojega tabora
Naslednji članekMokasini nam ukradejo srce prav vsako jesen
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.