Kislo zelje ni le okusna priloga, ampak tudi prava vitaminska bomba. Polno je hranil in probiotikov, dolgoročne koristi pa prinaša že, če ga vsak dan pojemo za zvrhano žlico.
Zakaj je kislo zelje še bolj zdravo od navadnega?
Kislo zelje je nastalo, ker so ljudje čez zimo potrebovali zalogo hrane, ki se ne pokvari. To so dosegli s soljo, utežjo in nekaj časa za fermentacijo. Posebnost kislega zelja so probiotiki iz roda Lactobacillus, ki nastajajo med fermentacijo. Ti koristni mikroorganizmi izboljšujejo zdravje črevesja, krepijo imunski sistem in pospešujejo prebavo.
Poleg tega kislo zelje vsebuje antioksidante, ki lahko zmanjšajo tveganje za kronične bolezni. Bogato je z vitaminoma C in K, zato krepi odpornost in spodbuja zdravo strjevanje krvi.
Kislo zelje je enostavno vključiti v vsakodnevno prehrano. Dodamo ga lahko sendvičem, zmešamo v solato ali postrežemo kot prilogo. Ker ima zanemarljivo malo kalorij, je tudi prijazna izbira za vse, ki pazijo na telesno težo. Najboljše je surovo, saj s toplotno obdelavo uničimo blagodejne mikroorganizme.
Novinar