Zdravilni učinki kisle repe

Traditional fresh and healthy sour turnip in bowl on wooden background
Foto: dulezidar iz iStock

Kisle repe verjetno jemo premalo. Polna je hranil, kot so vitamin C, kalij in magnezij. Visoka vsebnost vlaknin spodbuja zdravo prebavo in pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, zato je kisla repa odlična izbira, če nam je cilj uravnavati telesno težo ali izboljšati presnovo.

Več kisle repe za bolj mladosten videz

Kisla repa je kot druge fermentirane jedi bogata s probiotiki, ki podpirajo zdravo črevesno floro, blagodejno vplivajo na prebavo in krepijo imunski sistem. Proces fermentacije poveča biološko uporabnost hranil v kisli repi, kar pomeni, da telo lažje absorbira vitamine in minerale.

Poleg tega kisla repa vsebuje folno kislino in antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom (nestabilne molekule, ki jih proizvaja telo) in ščitijo pred kroničnimi boleznimi. Prav ti antioksidanti zavirajo proces staranja. Pripomorejo k lepi koži in zmanjšujejo videz gub ter podočnjakov.

Vključimo jo lahko v marsikatero jed, a za maksimalen izkoristek je najboljša surova. S toplotno obdelavo se mikroorganizmi, v tem primeru probiotiki, uničijo. Ko kupuješ fermentirana živila, bodi pozoren na to, ali so hlajena. To je najboljša garancija, da so probiotiki v embalaži še živi.

VIRVizita.si
Prejšnji članek5 razlogov, zakaj torbice ara Shoes osvajajo
Naslednji članekZ novim letom v središču Ljubljane parkirnina tudi ob nedeljah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.