Plesen je živo bitje, natančneje gliva. Kolonije plesni rastejo kot en sam organizem – micelij.
Poznamo več vrst plesni: The good, the bad and the ugly ones.
Koristna plesen
Nekatere plesni s pridom uporabljamo za oplemenitev sirov, salam, za pridobivanje antibiotikov. Teh se ti seveda ni treba bati.
Škodljiva plesen
Vsi jo poznamo. Če kruh hraniš v plastični vrečki, ali če makarone “pozabiš” v hladilniku kak teden, si se zagotovo že pobližje spoznal z njo. Takšnih živil nikakor ne uživaj! Ljudje smo po naravi nagnjeni k temu, da ne mečemo hrane proč, vendar plesnive hrane nikoli ne jej. V telesu ti lahko naredi ogromno škode.
Sir, ki ga obrežeš ali marmelada, ki ji odstraniš vidno plast plesni in ima lahko še vedno čisto okej okus. Česar pa ne moreš okusiti, so mikotoksini, ki jih je plesen (preden si jo odstranil) sprostila v notranjost živila. Najpogostejši med temi strupi so aflatoksini, ki nam zastrupljajo jetra. Na dolgi rok se uživanje take hrane lahko pokaže kot jetrni rak. Nekateri drugi mikotoksini lahko oslabijo delovanje imunskega sistema, škodljivo vplivajo na živčevje, ledvice in pljuča.
Kritična živila
Za plesen (in s tem tudi za mikotoksine) so najbolj dovzetna živila z veliko vsebnostjo vode, saj so mehkejša in zato se plesen zlahka in nevidno množi v notranjost.
Posebej pazi pri: zelenjavi, sadju, marmeladah, mlečnih izdelkih, kruhu, paštetah …
Preventivni ukrepi
Kaj lahko storim, da preprečim rast plesni, preden se ta sploh pojavi?
- Kruh shranjuj v papirnatih vrečkah. Če ga kupiš preveč in se bojiš, da se bo posušil, višek shrani v zamrzovalniku.
- Pri zajemanju živil iz lončka (marmelada, džem, jogurt) vedno uporabi čisto žlico.
- Sadje in zelenjavo shranjuj v suhem in hladnem prostoru.
- Orehe, mandlje, lešnike shranjuj na hladnem.
- Redno čisti police hladilnika.
Ko si ravno pri čiščenju, se lahko lotiš še omare –> Polna omara, pa nič pametnega za obleči? Čas je za jesensko čiščenje.
Novinar