Pripravi se, da podžgeš svoje brbončice in osupniš svoje čute s sladico, ki ji ni para. V prispevku najdeš recept za fantastično sladico, ki bi ji lahko rekli kar kulinarična mojstrovina za študente. Združuje toplino karameliziranih banan, bogastvo temnega ruma in hladno razvajanje kremastega vaniljevega sladoleda. Pripravi se na cvrčanje in uživanje v vsakem nepozabnem trenutku, medtem ko boš svoj repertoar sladic poživil s to nepozabno poslastico!
Recept za flambirano mojstrovino
Pri receptu bodi pozoren in pri pripravi previden, saj gre lahko tudi marsikaj narobe. A če si prepričan vase, boš pripravil fantastično sladico, ki ti jo bodo zavidali prav vsi.
Sestavine, ki jih boš potreboval:
- 2 zreli banani
- 2 žlici masla
- ¼ skodelice rjavega sladkorja
- ¼ čajne žličke cimeta
- 2 žlici temnega ruma
- Vanilijev sladoled
- Stepena smetana (neobvezno)
- Sesekljani oreščki (neobvezno, za okras)
- Maraskino češnje oz. češnje za koktejl (po želji, za okras)
Navodila za pripravo sladice
Banane olupi in nareži na rezine. V ponvi na zmernem ognju raztopi maslo. Dodaj rezine banane in kuhaj 1-2 minuti, dokler se ne začnejo mehčati. Po bananah potresi rjavi sladkor in cimet. Nežno mešaj, dokler se sladkor ne raztopi in banane z njim prekrijejo.
V ponev, ki jo odstaviš z ognja, previdno dodaj rum in jo nato ponovno postavi na ogenj. Ponev rahlo nagni, da se rum vžge (bodi previden). Pusti, da se plamen naravno ugasne.
V vsak servirni krožnik daj kepico vanilijevega sladoleda. Toplo bananino mešanico z žlico razporedi po sladoledu. Po želji prelij s stepeno smetano, sesekljanimi orehi in češnjami maraskino.
Postrezi takoj, dokler je bananina mešanica še topla in se sladoled začne rahlo topiti.
Urednik portala Student.si