Sladka paprika: Kdaj jo dodati in kako uporabljati?

Bowl with aromatic paprika powder and fresh bell peppers on grey wooden table
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Sladka paprika jedem poleg blagega sladkastega okusa doda intenzivno rdečo barvo. To lahko izkoristiš pri pripravi omak, majoneze ali jogurtovih prelivov. Sicer se pogosto uporablja v evropskih kuhinjah, predvsem v španski, madžarski in balkanski kulinariki. Je nepogrešljiva sestavina pri pripravi golaža, paelle, piščanca in rib na žaru. Papriko lahko uporabiš v juhah, enolončnicah, omakah, marinadah in začimbnih mešanicah. Posuješ jo lahko po pečenem krompirju, zelenjavnih jedeh ali pečenem mesu. Z njo lahko začiniš tudi zajtrk z jajci, recimo omlete in umešana jajca.

Kdaj dodati sladko papriko?

Pri uporabi sladke paprike pazi, da je ne pregreješ, saj pri previsokih temperaturah postane grenka. Najbolje jo je dodati na sredini kuhanja, da se njen okus lepo razvije, a pri tem ne izgubi sladkobe. Paprika je občutljiva tako na svetlobo kot toploto, kar upoštevaj pri njenem shranjevanju.

Sladka paprika je nežna začimba, zato jo lahko uporabiš v večjih količinah, ne da bi preveč prekrila druge okuse. Običajno zadostuje ena ali dve čajni žlički za srednje veliko jed. Pri marinadah, omakah ali jušnih osnovah jo lahko uporabiš kot glavno začimbo, s čimer boš poskrbel še za lep rdečkast odtenek jedi.

Kombinacije z drugimi začimbami

Sladka paprika se dobro ujema s številnimi drugimi začimbami. Odlično se kombinira s česnom, čebulo, kumino, timijanom, origano in lovorom. V madžarski kuhinji se pogosto uporablja skupaj s kumino in česnom, medtem ko v španski kuhinji tvori odlično kombinacijo z olivnim oljem, peteršiljem in limono. Sladka paprika je lahko tudi del začimbnih mešanic za pripravo čilija. Tam ga najdeš v kombinaciji s črnim poprom, kajenskim poprom in koriandrom.

Nasvet za shranjevanje sladke paprike

Sladko papriko shranjuj v nepredušni posodi, na hladnem, suhem in temnem mestu, saj svetloba in toplota pospešujeta izgubo arome in barve. Pri uporabi paprike preveri datum, saj starejša paprika izgubi svojo moč. Najboljša je tista, ki ima še vedno živahno rdečo barvo.

Mesne kroglice, burgerji in polpeti

Za bogatejši okus lahko papriko pred uporabo na hitro prepražiš na nizkem ognju v olivnem olju ali maslu. Pri tem pazi, da je ne zažgeš. Papriko lahko dodaš v nekatere priljubljene jedi, kot so mesne kroglice, burgerji in polpeti.

Prejšnji članek»Da bi me bilo sram, ker sem proti alkoholu v šoli? Ne, ni me sram.« Stojmenova Duh o odpovedanem Martinovanju na Osnovni šoli
Naslednji članekVaruh meje, pronicljiva kritika slovenske družbe skozi pogled treh mladih žensk (#ocena)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.