Kurkuma je osnovna začimba v indijski kuhinji. Pogosto se uporablja v curryjih, juhah, enolončnicah in riževih jedeh. Mesnim jedem doda globino: predvsem piščancu in jagnjetini. Najdemo pa jo tudi v veganskih in vegetarijanskih jedeh, kot so zelenjavne enolončnice in jedi iz stročnic. Zaradi svoje značilne živo rumene barve je priljubljena ne le zaradi okusa, ampak tudi kot naravno barvilo v jedeh. Poglej si, na kaj moraš biti pri uporabi kurkume še posebej pozoren.
Pozor: intenzivna barva
Kurkuma obarva jedi (seveda tudi posodo in roke) z intenzivno rumeno barvo, zato jo uporabljaj zmerno, če se želiš izogniti izraziti rumeni barvi jedi. Tudi zaradi rahlo grenkega okusa je priporočljivo, da z njo ne pretiravaš, saj lahko preveč kurkume zagreni jed. Najbolje jo je uporabiti na začetku kuhanja, saj se njen okus med dolgotrajnejšo toplotno obdelavo lepo razvije in prepoji z drugimi sestavinami.
Količina odvisna od jedi
Če pripravljaš jed za štiri osebe, bo verjetno zadoščala čajna žlička kurkume. Za curry, riž ali enolončnice, lahko uporabiš tudi nekoliko več začimbe, vendar pazi, da se okusi preostale jedi ne izgubijo zaradi prevelike količine ene same začimbe.
Kombinacije z drugimi začimbami
Kurkuma se dobro ujema z drugimi toplimi začimbami, kot so kumina, koriander, ingver in cimet. Pogosto se uporablja v kombinaciji s črnim poprom, saj slednji izboljšuje absorpcijo kurkuminov, zdravilnih učinkovin v kurkumi. Kurkuma se prav tako odlično dopolnjuje z rdečo papriko, gorčičnimi semeni, kardamomom in kari listi. V riževih jedeh jo lahko kombiniraš s cimetom in lovorovim listom, da ustvariš aromatično jed z značilnim izrazitim vonjem. Seveda je tudi sestavina curry-ja in drugih začimbnih mešanic, kot sta garam masala in ras el hanout.
Nasvet za shranjevanje
Kurkumo shranjuj v zaprti posodi na hladnem in temnem mestu, saj svetloba in toplota lahko zmanjšata njeno aromo in barvo. Svežo kurkumo, ki jo z nekaj sreče najdeš v nekaterih trgovinah z živili, shrani v hladilniku podobno kot ingver. Zaviješ jo torej lahko v papirnato brisačo ali pa shraniš v majhno zaprto posodo.
Pobarvaj jed, mleko ali smuti
Kurkuma se pogosto uporablja kot naravno barvilo, zlasti v riževih jedeh, omakah in marinadah. Odlično se obnese tudi v nekaterih napitkih. Si že poskusil trendovsko zlato mlečno mešanico? Preprosto zmešaj mleko, kurkumo, cimet in med (ali javorjev sirup) in topel jesenski napitek je pripravljen. Za pikantno noto in dodatne hranilne vrednosti jo lahko dodaš tudi v svoj sadni ali zelenjavni smuti. S kurkumo se poigraj tudi pri pripravi juh in solatnih prelivov.
Novinar