Vodič po začimbah: čebula v prahu

wooden spoon with sliced onion and crushed into pieces to be used as seasoning, with powdered onion in the background, rustic kitchen
Foto: RHJ iz iStock

Pri kuhanju ne uporabljaš čebule v prahu? Predvsem je ta začimba zelo priročna in uporabna. Lahko jo uporabiš v omakah, juhah, enolončnicah, marinadah, začimbnih mešanicah in solatnih prelivih. Jedem bo dodala blag in enakomeren okus čebule brez teksture svežih koščkov.

Umami okus, ki za razliko od sveže čebule ne bo pekoč. Je priljubljena izbira za suhe začimbe pri pečenju ali na žaru, saj se dobro vpije v meso in zelenjavo. Nepogrešljiva je pri pripravi nekaterih najbolj priljubljenih jedi, kot so burgerji, tortilje, pečen krompir, testenine in pečenke. Čebula v prahu je pogosta sestavina v že pripravljenih mešanicah začimb za žar, krompirček in juhe v prahu.

Pazi pri doziranju, varuj pred vlago

Čebula v prahu je precej močna in koncentrirana, zato bodi previden pri odmerjanju. Raje začni z manjšo količino in jo postopoma povečuj, da ne prevlada nad ostalimi okusi. Jedem jo je najbolje dodajati v začetni fazi kuhanja, saj se njen okus dobro raztopi in vpije ter se lepo poveže z ostalimi sestavinami. Med kuhanjem pazi, da čebula v prahu ne pride v stik z vlago, saj se bodo sicer tvorile grudice.

Čajna žlička = pol čebule

Čebula v prahu je zelo koncentrirana, zato ena čajna žlička ustreza približno polovici srednje velike čebule. Za večje količine jedi ali jedi, kjer želiš bolj poudarjen okus čebule, lahko količino povečaš, a ne pretiravaj. Pri omakah in juhah začni s polovico čajne žličke in po potrebi dodajaj več.

Kombinacije z drugimi začimbami

Čebula v prahu se odlično ujema z drugimi začimbami in zelišči, kot so česen v prahu, bazilika, origano, timijan in rožmarin. Pogosto se uporablja skupaj s soljo, poprom in papriko kot osnova za začinjanje mesa in zelenjave. Lahko se kombinira tudi s kumino, čilijem, koriandrom in lovorjevim listom, kar je značilno za mehiške in indijske jedi. Skupaj z olivnim oljem in česnom v prahu lahko pripraviš osnovo za marinade, zeliščna masla ali prelive.

Nasvet za shranjevanje

Čebulo v prahu shranjuj v hladnem, suhem in temnem prostoru, v dobro zaprti posodi, da preprečiš izgubo arome in nabiranje vlage. Zaradi fine teksture se čebula v prahu hitro strdi, zato je pomembno, da jo res dobro zaščitiš pred vlago.

Sam pripravi solne in začimbne mešanice ter prelive

Iz čebule v prahu lahko pripraviš domače začimbne mešanice, kot so mešanice za meso na žaru, mehiške začimbe ali mešanice za pečen krompir. Če želiš, jo lahko kombiniraš z morsko soljo in česnom v prahu za pripravo začimbne soli, ki bo jedi dodala bogat okus. Pri pripravi solatnega preliva lahko z njo nadomestiš svežo čebulo, če ti ni všeč pekoč okus ali tekstura. Lahko pa jo zgolj dodaš enostavnim jedem, kot so umešana jajca.

homemade seasoned salt recipe
Prejšnji članekSlovensko ogrodje kvalifikacij – orodje za razvoj vaše kariere!
Naslednji članekKako iRobot Roomba prispeva k čistejšemu zraku v domu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.