Velikonočni hren na 5 načinov

Easter traditional food with ham, eggs and bread. Holidays background. Easter table with all sorts of delicious delicatessen ready for an Easter meal.
Foto: dulezidar iz iStock

Hren je nepogrešljiv del velikonočne mize in simbolizira moč ter vzdržljivost. Njegov oster, pekoč okus se odlično poda k šunki, jajcem in drugim prazničnim dobrotam. Poleg klasičnega ribanega hrena, ki je za številne preostrega okusa, obstaja več načinov, kako ga pripraviti, da bo še bolj okusen. Že v trgovini lahko kupiš pripravljen hren s smetano, na primer. Različne variante so različno močne in so primerne tudi za različne jedi. Kako ga ti najraje pripraviš?

Klasičen nariban hren

To je najpreprostejši in najbolj tradicionalen način, ki ohranja vse naravne lastnosti hrena.

aromatic horseradish root on a white rustic wooden background.
Foto: Andrii Pohranychnyi iz iStock

Sestavine:

  • sveža korenina hrena
  • malo jabolčnega kisa ali limoninega soka
  • ščepec soli

Priprava:

Hren olupi in drobno naribaj. Uporabiš lahko drobno strgalo ali kar multipraktik. Dodaj malo jabolčnega kisa ali limoninega soka, da ohrani svežino in se ne obarva. Po želji ga malo posoli. Tak hren se odlično poda k šunki in pirhom.

Hren s smetano

Če imaš raje nežnejši okus, je hren s smetano odlična izbira.

Handmade creamy horseradish sauce with horseradish roots on a gray background. Appetizer, condiment or topping. Healthy vegan food. side view
Foto: Halyna Romaniv iz iStock

Sestavine:

  • srednje velika korenina hrena
  • 100 ml sladke smetane
  • žlica belega kisa
  • ščepec soli in sladkorja

Priprava:

Hren olupi in naribaj. Smetano stepaj do mehkih vrhov, nato pa jo nežno vmešaj v hren. Dodaj kis, sol in malo sladkorja po okusu. Smetanov hren bo najokusnejši, če ga pripraviš tik pred uživanjem. Tako bo ostal rahel in ne bo oksidiral. Če ti je celo tako pripravljen hren premočan, ga za nekaj časa postavi v zamrzovalnik. Ta različica je odlična kot priloga k pečenemu mesu ali šunki, z njim pa lahko popestriš tudi ribje jedi.

Jabolčni hren

Kombinacija hrena in jabolka ustvari okusen kontrast med sladkim in pekočim.

Apple horse-radish sauce for meat in jar and ingredients. Austrian dish Apfelkren
Foto: MurzikNata iz iStock

Sestavine:

  • srednje velika korenina hrena
  • večje kislo jabolko
  • žlica limoninega soka
  • žlica sladkorja
  • ščepec soli

Priprava:

Hren in jabolko olupi ter na drobno naribaj. Dodaj limonin sok, sladkor in sol, nato pa vse dobro premešaj. Jabolčni hren lahko obogatiš tudi z nekaj olja ali sladke smetane. Ta različica je osvežilna in se odlično poda k prekajenemu mesu.

Hren z jajci

Če želiš bolj nasiten namaz, poskusi to različico.

Sestavine:

  • srednje velika korenina hrena
  • 2 trdo kuhani jajci
  • žlica gorčice
  • žlica kisle smetane
  • sol in poper po okusu

Priprava:

Hren olupi in naribaj. Jajca »sesekljaj« in dodaj hrenu. Vmešaj gorčico, kislo smetano ter začini s soljo in poprom. Hren z jajci je bogat namaz, zato bo odličen že na kosu kruha. Lahko ga uporabiš tudi kot nadev sendvičev.

Okisan hren z jabolki

Priprava okisanega hrena je rešitev, če si za veliko noč ponesreči kupil preveč hrena in bi mu rad podaljšal obstojnosti – za približno eno leto, torej ravno do naslednje velike noči.

Spicy horseradish sauce in jars and roots on grey wooden table, closeup
Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Sestavine:

  • 700 gramov hrena
  • 1 liter jabolčnega kisa
  • 300 gramov jabolk
  • 200 ml oljčnega olja
  • 20 gramov soli

Priprava:

Hren olupi in na drobno naribaj. Prelij ga z mešanico kisa in soli, dodaj 150 ml olja (50 ml ga boš potreboval na koncu) ter dobro premešaj. Nato enako naribaj še jabolka in jih dodaj k hrenu. Z mešanico napolni čiste kozarčke za vlaganje. Na vrhu vsakega kozarčka dodaj žličko olja, da prekrije hren. Kozarčke dobro zapri s čistimi pokrovčki (le tako bodo dobro tesnili) in porabi do naslednje velike noči. Po odprtju jih seveda prestavi v hladilnik. Tako pripravljen hren lahko obogati solate, paradižnike, fižol, sevda ga lahko dodaš tudi pečenemu mesu z žara ali kuhani govedini iz juhe. Poskusi ga tudi na pici in skupaj s suhim mesom.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.