Ponujamo ti nekaj idej za domače koktejle, ki se gibajo v različnih cenovnih razredih in težavnosti priprave. Nekaj je tudi brezalkoholnih, saj alkohol nikakor ne sme biti merilo za dobro zabavo in druženje. Če pa se vseeno odločiš za alkoholne napitke, pa poskrbi za odgovorno pitje, zraven jej in se hidriraj.
Sladoledne lučke iz manga in margarite
To so sadne lučke oziroma zamrznjeni koktejli, za njihovo pripravo potrebuješ ustrezno opremo: lončke in palčke za sladoled.
Za pripravo porabiš približno pol ure, nekaj ur pa za to, da vse skupaj zmrzne. Predviden strošek: približno 9 € (za 5 lučk).
Sestavine:
- 75 ml tekile (0,7 l od 15 do 20 €)
- 90 ml agavinega sirupa (400 ml približno 4 €)
- ščepec soli
- 90 ml limetinega soka (odvisno od sezone)
- 90 ml mangovega nektarja (1 l od 1 do 1,5 €)
- 4 kozarce narezanega manga (kos manga približno 1,5 €)
- narezane maline (odvisno od sezone)
- limetine rezine (odvisno od sezone)
Priprava:
- V mešalnik daj narezan mango, tekilo, agavin nektar, ščepec soli in mangov nektar. Zmiksaj, da bo zmes gladka.
- V lončke daj narezane maline in jih prelij z zmesjo.
- Na vrh daj limetino rezino, skozi katero zapiči palčko za sladoled.
- Zamrzni in uživaj.
Utrgana roza limonada
Gre za res utrgan koktejl, ki je izjemno močan, zato pri pitju zmerno.
Za pripravo enega koktejla porabiš približno 10 minut. Predviden strošek je približno 5 €.
Sestavine (za en koktejl):
- 30 ml vodke (0,7 l od 7 do 15 €)
- 30 ml ruma (0,7 l od 6 do 15 €)
- 30 ml tekile (0,7 l od 15 do 20 €)
- 30 ml gina (0,7 l od 8 do 30 €)
- 15 ml triple sec (0,7 l približno 10 €)
- 60 ml roza limonade (300 ml približno 2 €)
- limonine rezine za okras (odvisno od sezone)
Priprava:
- Kozarec napolni z limoninimi rezinami in ledom.
- Dodaj vodko, rum, tekilo in gin.
- Dodaj triple sec in roza limonado.
- Premešaj in pij zmerno.
Lubenična skleda z vodko
Poletje ni poletje brez lubenice, ki pa jo lahko uporabimo na številne načine. Eden je lubenična skleda z vodko.
Za pripravo enega koktejla porabiš približno 30 minut. Predviden strošek je približno 11 €.
Sestavine:
- manjša lubenica (odvisno od sezone)
- 45 ml jagodne vodke (0,7 l od 8 do 15 €)
- 75 ml vina rose (0,7 l od 6 do 12 €)
- 1 sveža pomaranča (odvisno od sezone)
- pomarančne rezine (odvisno od sezone)
- limonine rezine (odvisno od sezone)
- limetine rezine (odvisno od sezone)
- jagodne rezine (odvisno od sezone)
Priprava:
- Najprej lubenici na spodnjem delu odreži malo lupine – da stoji.
- Nato na zgornjem delu odreži večji kos lubenice, da jo odpreš, in odstrani pulpo.
- V izpraznjeno lubenico dodaj rezine pomaranče, limone, limete in jagode.
- Zalij z vodko, vinom in sveže iztisnjenim sokom pomaranče in skleda je že pripravljena. Piješ lahko po slamici ali si z zajemalko natočiš pijačo v kozarec.
Brezalkoholni sadni koktajl
V dobrih poletnih okusih lahko uživamo tudi brez alkohola, zato si lahko pripravimo sadni koktejl.
Za pripravo enega koktejla porabiš približno 10 minut. Predviden strošek je približno 4 €.
Sestavine (za en koktejl):
- 3 cl pomarančnega soka (1 merica)
- 3 cl grenivkinega soka (1 merica)
- 3 cl soka pasijonke (1 merica)
- 3 cl mangovega soka (1 merica)
- 3 cl ananasovega soka (1 merica)
- 0,75 cl limetinega soka (1/4 merice)
- 1,5 cl sirupa kivija (½ merice)
Cene sokov se gibljejo od 0,8 do 2 € za 1 l.
Priprava:
- Sestavine zmiksamo v mikserju skupaj s kozarcem drobljenega ledu.
- Skupaj z ledom jih nalijemo v vinski ali koktejl kozarec.
- Okrasimo s sadjem po želji in postrežemo s slamico.
K sestavinam smo dodali približne cene, vendar se te seveda razlikujejo od ponudnika do ponudnika, zato pred nakupom cene preveri na različnih lokacijah. Dobro je tudi, da spremljaš akcije posameznih ponudnikov in izkoristiš popuste in različne kupone. Tudi cena sadja poleti praviloma ni visoka, zato to ne bi smel biti velik strošek. Vsekakor bo priprava koktejlov doma cenejša kakor njihovo naročanje v lokalu, upoštevati pa moraš tudi to, da za pripravo kupiš večjo količino tekočine (sokov, alkohola), ki jo lahko uporabiš večkrat in za različne priložnosti.
Novinarka in urednica revije Dijak 2019