Boš tudi ti skočil na vlak zdravega življenja in bi rad zamenjal živalsko mleko z rastlinskim? Ali pa greš še celo dlje in bi ga rad pripravil doma kar sam? Naj te ne odvrne ideja, da je to delo preveč zamudno, saj ti predstavljamo recepte za pripravo treh različnih vrst zdravih in okusnih napitkov, ki jih boš zvaril le v nekaj minutah. Poleg tega boš privarčeval z embalažo in naredil nekaj dobrega za okolje.
Riževo mleko
Če imaš občutek, da je mleko iz oreškov preveč »težko« in vsebuje veliko kalorij ter maščob, poskusi riževo mleko. Za pripravo lahko uporabiš katerokoli vrsto riža, toda mnogi priporočajo rjavi riž, saj ima nižji glikemični indeks.
Čas (pred)priprave: 20 + 10 minut
- Skuhaj riž po navodilih proizvajalca. Odlij vodo in pusti, da se ohladi.
- Dodaj vodo in datlje ter vse skupaj zmiksaj v mešalniku. Mešanica bo spominjala na pire oziroma pasto.
- Po želji: odcedi vodo s cedilom, čisto kuhinjsko krpo ali posebno mrežico za pripravo rastlinskega mleka.
- Postrezi s cimetom ali vaniljevim ekstraktom.
Zanimivosti:
- Namesto datljev lahko dodaš tudi druge vrste sladil, na primer sladkor, med, agavin sirup in podobno.
- Mleko lahko pripraviš tudi brez kuhanja riža, a je postopek precej bolj zamuden, saj moraš riž več ur namakati v vodi. Poleg tega nima tako kremastega okusa kot v prej opisanem receptu.
- Če se ti zdi mleko preveč blago, lahko za večjo jakost okusa dodaš malo soli ali olja.
- Za še bolj kremasto mleko uporabi manj vode.
- Z dodajanjem kakava v prahu lahko pripraviš vegansko različico kakava ali celo vroče čokolade.
- Ti je ostal kuhan riž od kosila? Popolno! Lahko ga uporabiš in se s tem izogneš metanju hrane v smeti.
Ovseno mleko
Zlata klasika kategorije rastlinskega mleka, ki nikoli ne razočara.
Čas (pred)priprave: 30 + 15 minut
- Namoči ovsene kosmiče v vodi za 30 minut.
- Odlij vodo in jih speri.
- Dodaj svežo vodo in zmiksaj v mešalniku.
- Ponovno odcedi vodo oziroma precedi celotno zmes.
Zanimivosti:
- Ovseno mleko je zelo cenovno ugodno za pripravo.
- Lahko ga postrežeš mrzlega ali hladnega.
- Za razliko od drugih, ovsenega mleka ni potrebno pretresti ob uporabi. Usedlino lahko pustiš na dnu in uporabiš le kremasto mleko z vrha. Preostala pasta je odlična za peko piškotov, mafinov ali za pripravo smutijev, če želiš v svojo dieto vključiti več vlaknin.
- Ker ima zelo nevtralen okus, ga lahko uporabljaš v sladkih in slanih receptih. Seveda lahko po želji dodajaš različna naravna sladila glede na to, katera se bolje prilegajo določenemu receptu oziroma jedi, ki jo pripravljaš.
- Odlično je za uporabo s pravimi čaji zaradi svojega polnega, a ne presladkega okusa.
Lešnikovo mleko
Že si želiš eksotike ali eksperimentiranja – posezi po lešnikovem mleku. Izmed opisanih treh je to najslajše in se najbolje približa okusu tekoče Nutelle. Popolno je za vse sladkosnedce.
Čas (pred)priprave: 1 noč + 20 minut
Postopek:
- Čez noč namoči lešnike v vodi.
- Odlij postano vodo, dodaj svežo in miksaj.
- Precedi mleko s cedilom ali krpo, da se znebiš malih koščkov.
- Ponovno miksaj v mešalniku z dodanimi datlji, kakavom ali rožičem.
- Mleko hrani v hladilniku.
Zanimivosti:
- Lešnikovo mleko je popolna alternativa Nesquiku ali ostalim pripravljenim čokoladnim napitkom v prahu, saj je bolj zdravo in vsebuje manj sladkorjev in konzervansov.
- Mleko pripravljeno iz oreškov ima na splošno sladek in kremast prioukus. Če ti niso všeč lešniki, zagotovo poskusi druge vrste, na primer indijske oreške ali mandlje.
Poleg žitaric in oreškov ne smemo pozabiti tudi na sadje. Odlično in najbrž najslajše mleko lahko pripraviš iz banan. Slediš lahko enakemu postopku. Si kdaj pomislil, da lahko mleko pripraviš celo iz kvinoje? Oglej si spodnji recept in odpleši v kuhinjo, kjer te čaka tvoje novo najljubše rastlinsko mleko. Samo pripraviti ga moraš.
Novinar