Ko želiš nekaj zdravega: LOSOS S ŠPARGLJI IN PEČENIM KROMPIRJEM
- 2–3 rezine lososa
- 2–3 mladi krompirji
- 1 sveženj špargljev
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- olivno olje
- limonin sok
Čas priprave: 35 minut
Krompir olupimo ter dvakrat po dolgem prerežemo na četrtinke. Na večji ponvi segrejemo nekaj olivnega olja in dodamo krompir, ki ga posolimo in pečemo približno 15 minut. Medtem ko se krompir peče, pripravimo šparglje – odrežemo jim olesenele dele in jih splaknemo z vodo. Česen nasekljamo na rezinice. Po 15 minutah šparglje in česen dodamo h krompirju in pečemo nadaljnjih 10 minut. Zatem dodamo še rezine lososa, ki smo jih prej rahlo začinili s poprom in soljo, in jih pečemo približno 3–4 minute na vsaki strani. Na koncu jed pokapamo z limoninim sokom in postrežemo.
Ko si v časovni stiski: REZANCI V SMETANOVI OMAKI Z BUČKAMI
- 130 g rezancev
- 1 bučka
- 0,2 l smetane za kuhanje
- olivno olje
- sol
- poper
- mediteranske začimbe
- parmezan
Čas priprave: 20 minut
Bučko umijemo in narežemo na tanke rezinice. Na segreto ponev zlijemo nekaj olivnega olja. Počakamo, da se segreje, nato pa nanjo stresemo bučke in jih rahlo premešamo, da pridejo v stik z oljem. Počakamo dve minuti, nato pa bučke zmerno posolimo, po občutku dodamo poper in mediteranske začimbe. Vse skupaj premešamo in pustimo, da se bučke na zmernem ognju pražijo okrog 15 minut – toliko, da se zmehčajo. Vmes skuhamo rezance. Tik preden so testenine kuhane, na bučke zlijemo smetano za kuhanje in vse skupaj rahlo premešamo na manjšem ognju ter počakamo, da se smetana nekoliko zgosti. Dodamo še nekaj naribanega parmezana in ponovno premešamo. Testenine odlijemo in stresemo k omaki. Dobro premešamo ter postrežemo.
Ko potrebuješ dozo kalorij: PIŠČANČJE TORTILJE
- 4 tortilje
- 300 g piščančjih prsi
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 majhna bučka
- 1 večji paradižnik
- 1 čebula
- 200 g koruze iz pločevinke
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici gorčice
- 1 žlica čili omake
- sol
- poper
- mleta paprika, timijan, peteršilj, origano.
Čas priprave: 50 minut
Piščančje prsi narežemo na majhne koščke ali trakce in jih mariniramo (dodamo začimbe, npr. poper, timijan, rdečo papriko, in pokapamo z malo olivnega olja), nato pa pustimo stati nekaj časa. Medtem narežemo vso zelenjavo na majhne kocke. Na olivnem olju popražimo čebulo, k njej stresemo mariniranega piščanca in ga pražimo toliko časa, da se obarva belo. Zatem postopoma dodajamo zelenjavo: najprej papriki in bučko, malo popražimo, nato pa dodamo še paradižnik in koruzo. Posolimo, popopramo, dodamo mleto papriko, peteršilj in ščepec origana. Vse skupaj premešamo in pustimo, da se kuha v lastnem soku, da se zelenjava nekoliko omehča (približno 15–20 minut). Nato dodamo še kislo smetano, gorčico in čili omako ter vse skupaj premešamo in pustimo brbotati na malem ognju še nekaj minut, tako da se omaka lepo zgosti.
Tortilje nadevamo in zavijemo ter postrežemo.
Avtorica: Lucija Marinček