Prehrana predstavlja pomemben del našega življenja, še posebej pa se hrani posvetimo med prazniki in svojim najdražjim pripravimo tradicionalne specialitete.
Po svetu imajo veliko različnih jedi, ki jih pripravljajo na božični večer ali na božični dan. V Avstraliji tako za sladico tradicionalno pripravijo sladico White Christmas. To je sladica iz mleka v prahu, kokosa, kandiranega sadja in rozin. V Južni in Srednji Ameriki za božič jedo tamales. Testo napolnijo z različnimi nadevi in ga kuhajo na pari zavito v koruzne ali bananine liste. V Kanadi in v Franciji je tradicionalna sladica čokoladna rulada Buche de Noel, na Danskem pa puhasto pecivo podobno miškam. V Belgiji pečejo sladek kruh, Francozi radi pripravljajo foie gras, to je jed, pripravljena iz gosjih ali račjih jeter. Na Češkem, Madžarskem, Poljskem, v Srbiji pa tudi pri nas je zelo pogosta ribja juha iz polenovke, podobno pa jedo tudi v Braziliji in na Portugalskem. Najpopularnejša božična jed pa je zagotovo božična šunka, saj jo pripravljajo v ZDA, na Švedskem, v Veliki Britaniji ter na Irskem.
V Sloveniji na božični večer velikokrat jemo ribjo juho iz polenovke, velikokrat pa se na meniju znajde tudi pečenka. V preteklosti so se na mizi za božič znašle dobre sestavine, ki so jih kmetje hranili celo leto za božič oziroma pridelek, na katerega so bili najbolj ponosni. Definitivno na mizi ne sme manjkati nekaj mesa, pa naj bo to goveje, svinjsko, telečje,… V Sloveniji je običaj tudi, da se za božič peče sladek božični kruh, seveda pa ne bi bilo božiča brez tradicionalne slovenske potice, ki ne sme manjkati na mizi na božični večer.
Kaj pa pri vas doma po navadi jeste na božični večer?
Novinar