Top 3 italijanski recepti za testenine, ki se jih lahko loti vsak

Top view plate of spaghetti AGLIO E OLIO and ingredients on wooden background
Foto: Serhii Shleihel on iStock

Da na zahodu mejimo na državo, ki se ponaša z eno najbolj cenjenih kulinaričnih dediščin, je svojevrsten privilegij. Ko greš v Italijo, si lahko prepričan, da ne boš ostal lačen. Za vrhunske testenine, kot jih pri nas pripravijo le none, v Rimu odšteješ manj, kot za kosilo v Ljubljani, ne da bi se ti bilo treba izogibati turističnim pastem (kar je pa za dobro pico vsekakor priporočljivo).

Preprostost in domačnost, ki predstavljata esenco italijanske kuhinje, težko prehvalimo. Ko pomisliš na omako za italijansko pašto, ti verjetno na misel padejo paradižniki, olivno olje, česen in trdi siri. Jedi z bogato zgodovino, ki jih jemo še danes, imajo velikokrat le nekaj sestavin, a jih tradicionalne tehnike in polni okusi domačih sestavin povzdignejo nad marsikatero eksotiko. Pomaga seveda, da sosedje ne bodo postregli razkuhanih testenin. Ta značilna preprostost seveda pomeni, da se lahko tradicionalnih receptov lotijo tudi tisti, ki v kuhinji niso najbolj vešči. Tri take jedi, ki slovijo tako po okusu kot preprostosti, so cacio e pepe, testenine all’arrabbiata in špageti s česnom in oljem.

Italian pasta spaghetti with tuna in tomato sauce on a dark slate, stone or concrete background. Top view with copy space.
Foto: Lilechka75 on iStock

Cacio e pepe, recept in ideja

Cacio e pepe so testenine s sirom in poprom, ki izvirajo iz italijanske pokrajine Lacij. Navadno se pripravlja s sirom pecorino romano (trdi ovčji sir), poprom in špageti, lahko pa jed popestriš z bucatini (ki so votli in nekoliko debelejši od špagetov). V tradicionalnem receptu ni ne olja ne masla, pač pa špagete zalivamo z vodo, v kateri so se kuhali. V vodi je škrob, zaradi katerega se bo sir lepo oprijel špagetov.

Cacio e Pepe - spaghetti with cheese and pepper
Foto: AlexPro9500 iz iStock

Sestavine za cacio e pepe:

  • špageti ali bucatini,
  • pecorino (po okusu, dve kavni skodelici bi morali zadoščati),
  • mleti črni poper (nekaj čajnih žličk),
  • sol.

Skuhaj špagete (napol): Najprej zavri vodo – soli šele, ko skoraj vre. Medtem ko čakaš, da zavre, nastrgaj sir. Špagete kuhaj polovico časa, ki je naveden na embalaži, nato odcedi. Do konca se bodo skuhali v ponvi. Vodo, v kateri so se kuhali, prihrani.

Popraži poper: V ponvi na srednjem ognju narahlo popraži poper, a pazi,da ga ne zažgeš. Poper nato zalij z zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine.

V ponvi špagete skuhaj do konca: Napol kuhane špagete prestavi v ponev s poprom in pusti, da se skuhajo do konca. Če je vode premalo, jo dolij.

Dodaj pecorino: Nastrganemu siru dodaj malo vode, ki si jo dal na stran. Premešaj, da dobiš gladko pasto. Ko so špageti al dente, ugasni štedilnik. V ponev dodaj sir in hitro mešaj, da se enakomerno razporedi.

Postrezi: Cacio e pepe razdeli na enake porcije. Posipaj s še malo mletega popra in uživaj.

Pecorino cheese for cacio e pepe pasta in Rome Italy in Italy, Lazio, Rome
Foto: Cavan Images iz iStock

Pasta all’arrabbiata, recept za italijansko jed

Omaka arrabbiata je prav tako izredno preprosta lacijska jed. Beseda arrabbiata v italijanščini pomeni »jezna«, v rimskem dialektu pa pridevnik arabbiato uporabljajo za značilnost, stopnjevano do skrajnosti (v tem primeru je to pekočina).

Classic italian pasta penne alla arrabiata with fresh basil on a light background, top view
Foto: tbralnina iz iStock

Sestavine:

  • testenine po izbiri (priporočljivi so peresniki/penne ali podobno),
  • olupljeni paradižniki (400 gramov ali ena pločevinka),
  • posušeni čiliji (dva oziroma po okusu),
  • česen (vsaj dva stroka),
  • olivno olje (nekaj žlic),
  • sol.

Skuhaj testenine: Velik lonec napolni z vodo in jo daj kuhat. Ko skoraj zavre, ji dodaj sol. Testenine daj kuhat v vrelo vodo in jih odstavi ter odcedi, ko jim bo do al dente manjkala še minuta.

Pripravi omako: Paradižnike nareži na kocke. Česen olupi in nasekljaj ter skupaj s čilijem na hitro popraži na nekaj žlicah olja. Dodaj pelate, nekaj minut vse skupaj kuhaj in soli po okusu.

Postrezi: Povrh lahko nastrgaš parmezan ali pecorino. Jed je še boljša z malo peteršilja in/ali bazilike.

Plate of Penne all'Arrabbiata pasta close up
Recept za pasto all’arabiatto Foto: Serhii Shleihel on iStock

Špageti aglio e olio

Špageti s česnom in olivnim oljem bodo navdušili vse, ki se jim ne ljubi iti v trgovino. Jed izhaja iz Neaplja. Edini sestavini, ki ju ni že v imenu jedi, sta voda in sol. Ker je olje poleg česna glavna sestavina, je super, če imaš pri roki ekstra deviško oljčno olje. Tradicionalno se dodajo še posušeni peperoncini (italijanska sorta čilija), a po želji.

Homemade Italian Spaghetti Algio e Olio with Garlic and Parmesan
Foto: bhofack2 iz iStock

Sestavine:

  • špageti,
  • česen (po okusu, 3–8 strokov, lahko več),
  • olivno olje,
  • čili (po želji).

Skuhaj špagete: V slano vrelo vodo daj kuhat špagete. Odstavi jih, ko jim do al dente manjka še minuta. Vodo prihrani.

Pripravi omako: Najprej česen nasekljaj ali nareži na tanke kolobarčke. Na srednjem ognju v ponvi segrej toliko olja, da pokrije dno. Dodaj česen in čili – praži nekaj minut ali dokler ni česen rahlo rjav. Če testenine še niso kuhane, ko je česen že rjav, ponev odstrani z ognja, da se ti ne zažge.

Dodaj testenine: V ponev dodaj testenine in dolij približno pol skodelice vode, v kateri so se kuhale. Zelo dobro premešaj, da se omaka enakomerno razporedi. Po potrebi lahko dodaš še vode.

Postrezi: Jed je pripravljena. Lahko jo okrasiš z malo peteršilja ali parmezana.

Spaghetti Aglio e Olio. Pasta with garlic, olive oil and chili served with slices of bread on a plate.
Foto: Yellyana Hardi iz iStock
Prejšnji članekAsus spet razburja uporabnike matičnih plošč
Naslednji članekVabljeni na nogometno karavano!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.