Top 3 italijanski recepti za testenine

pasta, tomatoes, peppercorns
Foto: Nile iz Pixabay

Vsi recepti so preračunani na dve porciji.

1Aglio e olio

aglio e olio. Italian Pasta Spaghetti, aglio olio e pepperoni ,spaghetti with garlics, olive oil and chilli peppers on plate on table
Foto: Faiz Dila iz iStock
  • 250 g špagetov,
  • 6 strokov česna,
  • 6 jedilnih žlic oljčnega olja,
  • parmezan,
  • sol, poper, peteršilj.

Testenine skuhaj al dente po navodilih na embalaži.

Na oljčnem olju prepraži na lističe narezan česen. Pazi, da ne porjavi! Česnu dolij 6 žlic vode od kuhanja testenin. Pokuhaj in dodaj peteršilj, poper in sol po okusu.

V ponev s česnom stresi kuhane in odcejene špagete. Dobro premešaj, da se sestavine povežejo.

Postrezi z naribanim parmezanom.

2Pesto pasta

Green peas, broccoli pasta with pesto sauce and parmesan cheese. healthy food
Foto: DronG iz iStock
  • 250 g svedrastih testenin,
  • šopek bazilike,
  • 100 g parmezana,
  • 50 pinjol,
  • 1 dl oljčnega olja in
  • 3 stroki česna.

Testenine skuhaj po navodilih na embalaži.

Pinjole in olupljen česen na drobno nasekljaj, pomagaj si s sekljalnikom. Dodaj liste bazilike in olje ter vklopi sekljalnik. Pazi, da ne pretiravaš, saj ne želiš dobiti kreme, ampak pesto.

V posodi premešaj pesto, nariban parmezan in kuhane testenine. Po potrebi dolij nekaj žlic vode od kuhanja testenin.

3Carbonara

Carbonara pasta. Spaghetti with pancetta, egg, parmesan cheese and cream sauce. Side view, copy space. Traditional italian cuisine.
Foto: NataBene iz iStock
  • 200 g špagetov,
  • 2 jajci,
  • kos pancete,
  • 3 stroki česna,
  • parmezan,
  • 1 žlica olja,
  • poper, sol in peteršilj.

Testenine skuhaj v osoljenem kropu po navodilih na embalaži.

V naprej si pripravi vse sestavine: naribaj parmezan, na drobne kocke nareži panceto in nasekljaj česen. Jajci dobro stepi z metlico in jima dodaj parmezan in sveže mlet poper.

Na olju popraži panceto. Dodaj česen in praži še pol minute, da zadiši. Odstavi z ognja in v ponev stresi odcejene testenine. Med intenzivnim mešanjem vlij še jajci s parmezanom. Pazi, da ti ne zakrknejo!

Testeninam dodaj nekaj žlic vode od kuhanja. Potresi s peteršiljem.

Prejšnji članekAli si vedel, da vino prinaša številne lepotne koristi?
Naslednji članekPotres v Zagrebu prebudil tudi Slovence

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.