Vsi recepti so preračunani na dve porciji.
1Aglio e olio
- 250 g špagetov,
- 6 strokov česna,
- 6 jedilnih žlic oljčnega olja,
- parmezan,
- sol, poper, peteršilj.
Testenine skuhaj al dente po navodilih na embalaži.
Na oljčnem olju prepraži na lističe narezan česen. Pazi, da ne porjavi! Česnu dolij 6 žlic vode od kuhanja testenin. Pokuhaj in dodaj peteršilj, poper in sol po okusu.
V ponev s česnom stresi kuhane in odcejene špagete. Dobro premešaj, da se sestavine povežejo.
Postrezi z naribanim parmezanom.
2Pesto pasta
- 250 g svedrastih testenin,
- šopek bazilike,
- 100 g parmezana,
- 50 pinjol,
- 1 dl oljčnega olja in
- 3 stroki česna.
Testenine skuhaj po navodilih na embalaži.
Pinjole in olupljen česen na drobno nasekljaj, pomagaj si s sekljalnikom. Dodaj liste bazilike in olje ter vklopi sekljalnik. Pazi, da ne pretiravaš, saj ne želiš dobiti kreme, ampak pesto.
V posodi premešaj pesto, nariban parmezan in kuhane testenine. Po potrebi dolij nekaj žlic vode od kuhanja testenin.
3Carbonara
- 200 g špagetov,
- 2 jajci,
- kos pancete,
- 3 stroki česna,
- parmezan,
- 1 žlica olja,
- poper, sol in peteršilj.
Testenine skuhaj v osoljenem kropu po navodilih na embalaži.
V naprej si pripravi vse sestavine: naribaj parmezan, na drobne kocke nareži panceto in nasekljaj česen. Jajci dobro stepi z metlico in jima dodaj parmezan in sveže mlet poper.
Na olju popraži panceto. Dodaj česen in praži še pol minute, da zadiši. Odstavi z ognja in v ponev stresi odcejene testenine. Med intenzivnim mešanjem vlij še jajci s parmezanom. Pazi, da ti ne zakrknejo!
Testeninam dodaj nekaj žlic vode od kuhanja. Potresi s peteršiljem.
Novinar