10. #10 Sashimi (Japonska)
Sashimi je delikatesa iz tankega kosa surove ribe, školjke ali mesa, ki se postreže s sojino omako, ingverjem ali wasabijem. Največkrat se uporabi tuna, hobotnica ali lignji.
9. #9 Hamburger (USA)
Kdo ga ne pozna? Ena ali več pleskavic v bombeti z različnimi dodatki: paradižnik, čebula, kumarice, zelena solata, majoneza, kečap …
8. #8 Dim sum (Kitajska)
Dim sum je skupina jedi, ki se jih tradicionalno postreže s pravim čajem. To so lahko slani cmočki, zvitki, sladki pudingi in pite. Posebnost dim suma je, da se streže v bite-size. Jed je lahko napolnjena s svinjino, zelenjavo, rakci, mletim mesom…
Zanimivost: Dim sum se direktno prevede kot dotik srca.
7. #7 Mochi (Japonska)
To so majhne tortice (bite-size) iz lepljivega riža. Priprava je zahtevna in dolgotrajna. Riž se zavre ali pari, da postane lepljiv in se spremeni v pasto. Postreže se z zelenim čajem.
6. #6 Cheeseburger (USA)
Če hamburgerju dodamo sir, dobimo cheeseburger, njegovo še popularnejšo različico. V originalni različici mora biti sir obvezno čedar. Postreže se s hrustljavim, vročim krompirčkom.
5. #5 Paella (Španija)
Paella je najbolj popularna španska jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Sestavljena je iz riža, ki se začini z žafranom, morskih sadežev, zelenjave in mesa. Tradicionalna različica vsebuje sezonsko zelenjavo, piščančje in zajčje meso.
Zanimivost: Paella se vedno postreže v ponvi, v kateri se je pripravljala.
4. #4 Tacos (Mehika)
Takosi so ena izmed najpopularnejših vrst street fooda po svetu. Tanka zapečena tortilja skriva številne nadeve, od ribjih do mesnih, ki jih spremlja zelenjava, včasih tudi sadje (npr. mango). Pomembno je, da takose jemo prepognjene in brez pribora.
Zanimivost: Ime tacos izvira iz 18. stoletja in pomeni smodnik, ki je zavit v kos papirja in skrit v skalovju.
3. #3 Ramen (Japonska)
Gre za juho z nudli, bi rekli pri nas. Prvič so jo skuhali že 1910. Ugotovili so, da če v slani juhi skuhaš nudle, dobiš nekaj slastnega. Recepti za rezance se razlikujejo od družine do družine in so strogo varovana skrivnost. V ramen juhi so poleg rezancev tudi kuhana jajca, gobe, zelena zelenjava in drugi dodatki.
Zanimivost: Ramen juha se kuha iz gazirane vode.
2. #2 Sushi (Japonska)
Sushi je najpopularnejša japonska jed (in že četrta japonska jed na tem seznamu). Tradicionalno se pripravlja z rižem in različnimi nadevi, ki so zaviti v posušene morske alge.
1. #1 Pizza (Italija)
Kaj pa si pričakoval na prvem mestu? Neapeljska mojstrovina ostaja najbolj priljubljena jed širom sveta. Tradicionalna italijanska pica ne vsebuje drugega kot paradižnik, baziliko in mocarelo.
Če si jo boš pripravljal doma, si hitro poglej prispevek Najboljši nadevi za home-made pizzo.
Novinar