Zajtrk je smatran za najpomembnejši obrok v dnevu. Pri tem pa veliko držav zajtrkuje s stilom. Izkusiš lahko vse od slavnostnega pokrivanja miz do preprostega požirka kave. Spodaj preveri, kaj različne države zajtrkujejo.
1. Jamajka
V Jamajki zajtrkujejo nacionalno sadje – ackee in saltfish, ki je narejen iz trske, lahko pa se uporabi katerakoli druga bela riba. Obe sestavini sta predstavnici jamajške zgodovine. Ackee sadje izhaja iz Gane, riba pa iz Evrope. Obe sta bili uvoženi v času kolonializma.
2. Turčija
V Turčiji so znani po velikem naboru različnih namazov oziroma dodatkov. Točne jedi se razlikujejo glede na religijo, vendar lahko pričakuješ širok izbor kruha, sirov, želatine, masla, oliv, sadja, paradižnikov, kumar in kuhanih jajc ali omleto. Sicer so znani po svoji močni kavi, vendar večina začne svoj dan s skodelico toplega čaja.
3. Gruzija
V Gruziji svoj dan začnejo s svojo okusno, nacionalno jedjo – khacapuri oziroma gruzijski sirni kruh. Kruh ima odprto sredino, v kateri se nahaja stopljen sir in jajce. Ideja jedi je, da odtrgaš hrustljave dele skorje in jih pomakaš v mehko sredino.
4. Japonska
Tako kot v Turčiji imajo tudi na Japonskem veliko dodatkov – miso juha, ribe (predvsem losos in skuša), riž in še nekaj dodatnih jedi. Japonska sojina jed natto je tudi popularen zajtrk, vendar s svojim sluzastim in močnim okusom ter vonjem ni prva izbira med turisti.
5. Danska
Smorrebrod so sendviči, za katere uporabljajo rženi kruh, dimljene slanike (riba), kumare, kuhana jajca, na tanko narezane redkve, zelišča in maslo ali sir. Svež in okusen zajtrk za začetek dneva!
6. Somalija
V Somaliji uživajo preprost in sladek zajtrk – lahoh. To je plosk, mehak kruh z majhnimi luknjami, ki nastanejo z mehurčki med paniranjem. Podoben je tanki krep palačinki. Postreže se s sladkorjem, z medom ali brez vsega. Nekateri ga namakajo v čaj.
7. Kitajska
Riževa kaša congee je zelo popularna na Kitajskem čez ves dan, še posebej pa jo radi jedo za zajtrk. Navadno z različnimi prelivi ali posipi. Kot večji obrok pa jo jedo zmešano s svinjino, jajcem in zelenjavo.
8. Kostarika
V Kostariki zajtrkujejo gallo pinto, ki je sestavljen iz dveh sestavin, najznačilnejših za Latinsko Ameriko – fižol in riž. Fižol ima dolgo, domorodno zgodovino v Južni in Srednji Ameriki, riž pa je bil uvožen s strani Špancev v času kolonizacije.
9. Španija
V Španiji nimajo posebnega poudarka na zajtrku. Navadno pojedo samo piškotek s kavo, vendar obstaja izjema – ocvrtki s čokolado. Kdo se lahko upre prigrizkom, pomočenim v vročo čokolado?
10. Portugalska
Originalno sladica – majhen portugalski kolač, znan kot pasteis de nata. Ta jajčno-smetanov kolaček, posut s cimetom, se kot ulit poda k skodelici kave.
Ko obiščeš te države, veš kaj preizkusiti. Zdaj, ko so potovanja omejena, pa si lahko recepte poiščeš kar na internetu, jih preizkusiš in se tako počutiš, kot da nekje v Španiji piješ kavo ob sončnem zahodu s piškotkom v drugi roki.
Novinar