Tortilje so lahko super prigrizek, kosilo ali večerja. Pripraviš lahko hladne ali vroče tortilje in jih kombiniraš z nešteto različnimi prilogami. Ena stvar pa nikakor ne sme manjkati: hrustljav krompirček. ?
Kako narediti testo za tortilje?
Testo seveda lahko kupiš in pogreješ, ampak bolj je zanimivo testo narediti sam. Uporabiš lahko navadno belo pšenično moko, pirino moko, polnozrnato moko, kombiniraš s koruzno moko… Za 8 tortilj potrebuješ:
- 1,5 dl vroče vode iz pipe,
- 250 g moke,
- splash olivnega olja in
- 1 čajno žličko soli.
Vse sestavine zamesiš v večji posodi. Pazi, saj je zaradi vroče vode celotna zmes precej vroča in se lahko opečeš. Testo mesi vsaj 10 minut, da postane voljno, nato ga skupaj s posodo zavij v plastično vrečko, da se površina ne izsuši in pusti počivati vsaj 15 minut.
Testo razreži na 8 enakih delov in vsak košček testa razvaljaj na čim tanjše. Ciljaj na premer približno 20 cm. Nič hudega, če ne boš razvaljal ravno perfektnega kroga. ?
V zelo vročo ponev za palačinke polagaj razvaljano testo in zapeci na obeh straneh. Pečeno testo polagaj na krožnik in zvrha pokrij s pokrovko, da se dodatno zmehča in bo zvijanje še lažje.
Kako narediti nadev za tortilje?
Pečeno testo lahko nadevaš s praktično čimerkoli, kar imaš v hladilniku na razpolago. Najboljše tortilje so tiste, ki imajo za osnovo začinjeno in popraženo meso (koščki piščanca, mleto meso, svinjski trakci, tunina), ki mu nato dodamo poljubno zelenjavo.
Pogost zelenjavni nadev so: popražena paprika, trakci hrustljave zelene solate, nasekljana čebula, sladka koruza iz konzerve, rdeč fižol, naribano zelje. Najboljša bo tista tortilja, v kateri bo vse, kar imaš rad.
Ne pozabi na omako, ki bo tvoji tortilji dodala sočnost. Uporabiš lahko kečap, paradižnikovo mezgo, kislo smetano, nacho sir…
Kaj pa pečenje?
Tortilje nadevaj, zvij in polagaj v pekač. Po vrhu jih posuj s sirom in zapeci v ogreti pečici na 200 °C toliko časa, da se sir stopi.
Novinar