Študent kuha: Kako pripraviti martinovo pojedino?

Crusty goose leg with braised red cabbage and dumplings
Foto: AlexRaths iz iStock

Martinovo je praznik, ki ga po slovenskih domovih tradicionalno obeležujemo z bogatimi jedmi in seveda vinom. Osrednji del pojedine je pogosto gos, ki jo spremljajo okusno rdeče zelje in mlinci. Priprava teh jedi zahteva nekaj časa in pozornosti, vendar se trud ob bogatem prazničnem obroku več kot izplača. Preberi si, kako lahko pripraviš pravo martinovo pojedino, ki bo navdušila goste. Preseneti starše, stare starše ali druge sorodnike, obleci predpasnik in prevzemi pobudo pri pripravi martinove pojedine.

Pečena gos: zvezda martinove pojedine

Pečena gos je brez dvoma zvezda martinovega kosila. Za najboljši okus izberi svežo gos in jo pred pečenjem temeljito očisti in osuši. Suha koža je ključna, saj omogoča, da se med pečenjem oblikuje hrustljava skorja, ki je ključna za uspeh jedi. Nato gosko natri z grobo soljo, poprom ter svežimi zelišči, kot so timijan, rožmarin in žajbelj. Ti bodo poudarili njen naravni okus. V notranjost goske lahko vstaviš nekaj rezin jabolk in čebulo, ki bosta med pečenjem oddajala sladkobo in dodatno aromo, hkrati pa bo meso ostalo sočno. Če želiš novo variacijo tradicionalne jedi, lahko gos nadevaš tudi s kostanjem, suhimi slivami ali kutinami.

Peka v dveh korakih

Gos peci na nizki temperaturi, okoli 160 °C, več ur. Počasno pečenje na nizki temperaturi zagotavlja, da bo meso mehko in sočno. Da se gos ne izsuši, jo med pečenjem večkrat prelij s sokovi, ki se nabirajo v pekaču. Lahko dodaš tudi malo belega vina ali jušne osnove, kar bo dodatno obogatilo okus in preprečilo izsušitev. Med peko gos vsaj enkrat obrni. Ko je goska skoraj pečena, dvigni temperaturo na 220 °C in jo peci še nekaj minut, da postane skorja zlato rjava in hrustljava. Končni rezultat bo dišeča in sočna pečena gos, ki bo navdušila vse zbrane.

Rdeče zelje: značilna priloga martinovega

Rdeče zelje je nepogrešljiva priloga k martinovi goski, saj s sladkim okusom in rahlo kislostjo odlično dopolnjuje bogat okus mesa. Sveže rdeče zelje nareži na tanke rezine in ga rahlo poduši na maslu ali olju, dokler se ne zmehča. Nato dodaj nekaj žlic sladkorja, ki bo karameliziral in poudaril naravno sladkobo zelja. Za ravnovesje okusov prilij nekaj žlic jabolčnega kisa ali rdečega vina, ki bosta jedi dodala prijetno kislost. K zelju se lepo podajo začimbe, kot so lovorjev list, klinčki in cimet, ki bodo jedi dodale globino in praznični pridih. Kuhaj zelje na nizki temperaturi, da ohrani teksturo in se prepoji z okusi.

Red cabbage are pan-fried until lightly charred, then braised in mulled wine. Background of fry blue cabbage in a section, macro. Close up, top view. Texture and pattern of purple cabbage
Foto: intek1 iz iStock

Mlinci: preprosti, a okusni

Mlinci so tradicionalna slovenska priloga, ki se pogosto streže ob martinovi goski. Priprava je za razliko od peke gosi in priprave zelja zares preprosta. Najprej mlince prekuhaš v vreli vodi za nekaj minut, da se zmehčajo, nato jih odcediš in preliješ s sokovi iz pekača, kjer se je pekla gos. Maščoba in začimbe iz pekača se bodo vpile v mlince. Brez tega koraka bodo mlinci namreč precej pusti in brez okusa. Če želiš, lahko mlince še dodatno začiniš. Dodaj malo svežega peteršilja ali drobno narezanega česna za dodatno aromo, vendar pazi, da ne prevlada nad okusom goske.

 

Toasted flat brad in pieces soaked in baking fat, gravy from turkey, Croatian traditional cuisine, mlinci
Foto: MarinaZg iz iStock

Se ti po obilnem kosilu vseeno prileže še sladica? Potem si poglej recept za martinovo sadno pito!

Prejšnji članekV pujsu najdena ptičja gripa: Znak za preplah?
Naslednji članekKaj vam nudi storitev Huawei Health+!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.