Naše babice rade povedo simpatičen slovenski pregovor: »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.« Kruh simbolizira blagostanje, preživetje, sitost, zato je v naši notranjosti zasidrano spoštovanje do tega univerzalnega živila. Nekateri ga jedo za zajtrk, drugi tudi za večerjo, spet tretji pa si ne predstavljajo slehernega obroka, če na mizi ni dišečega kruha.
Težava nastane, ko imamo doma presežek kruha, ki je star nekaj dni in ne vemo, kam z njim. Nikar ga ne meči v smeti! Morda ima soseda kokoši, ki ga bodo zelo vesele, morda ima dedek zajce, ki ga bodo z veseljem poglodali.
Če res nimaš kam s starim kruhom, ga preprosto recikliraj v nove, okusne jedi, zaradi katerih boš zaslužil naslov družinskega masterchefa.
Ideja za zajtrk: kruhove šnite
Za obilen in nasiten zajtrk boš potreboval: 10 rezin kruha, 2 jajci, 1 dl mleka, olje in sol.
Rezine kruha pomoči iz obeh strani v mešanici razžvrkljanih jajc, mleka in soli. Na hitro jih ocvri v vročem olju in še vroče postrezi z najljubšo salamo ali potresene s sladkorjem. Njam!
Ideja za glavno jed: rahli kruhovi cmoki
Ali obstaja boljša priloga k aromatičnemu golažu ali omaki bolognese, kot so okusni, rahli in domači kruhovi cmoki? Priprava ne bi mogla biti enostavnejša!
V veliki posodi zmešaj: 2 dl mleka, eno razžvrkljano jajce, kocke kruha iz štirih rezin, eno nasekljano in prepraženo čebulo, sol in poper. Vse skupaj lahko obogatiš z nasekljanim peteršiljem. Če je masa preredka, jo lahko učvrstiš z dodatkom kruhovih drobtin.
Oblikuj cmoke in jih kuhaj v slanem kropu, dokler ne priplavajo na površje. Zdaj si pa ziher že postal lačen, kajne?
Ideja za sladico: Vanilijev narastek
Za sladico je idealen običajen bel kruh, ki ga preliješ s toplim mlekom in pustiš nekaj minut. Mešanici dodaš sladkor, vanilijev sladkor in ščep cimeta. Po želji lahko dodaš dve žlici stopljenega masla za bogatejši okus.
Mešanico daš v namaščen pekač, poravnaš in spečeš v pečici na 200 °C do zlate barve. Okusen narastek lahko po želji obogatiš z vročim vanilijevim pudingom.
Ideja za pregrešno večerjo: Domači berač
Postaran kruh lahko obložiš s kečapom in najljubšim pica nadevom (šunka, sir, koruza, tuna, origano…) in zapečeš v pečici. Tvoji sostanovalci se ne bodo mogli upreti omamnim dišavam, ki bodo prihajale iz pečice.
Druge odlične ideje
Iz starega kruha lahko narediš domače drobtine, da jih imaš na razpolago naslednjič, ko boš pripravljal dunajce. Posušene in prepečene drobne kruhove kocke se odlično obnesejo kot dodatek kremnim juham.
Novinar