Se želite preizkusiti v peki, a se bojite, da vam ne bo šlo? Da so recepti zahtevni in ni prostora za napake? Potem ste na pravem mestu, saj imamo za vse slaščičarske začetnike tokrat odličen predlog za popestritev kulinaričnega repertoarja. Sporcamuss je čudovita sladica, ki izhaja iz italijanske regije Apulije in sestoji iz dveh kvadratkov hrustljavo zapečenega listnatega testa, ki objemata mehak nadev iz jajčne kreme.
Sporcamuss, od kod ime te odlične slaščice?
Popolnoma jasno je, da ime prihaja iz dejstva, da se ob uživanju v tej slaščici ne boste mogli izogniti dejstvu, da si boste obraz zamazali s sladkorjem in nadevom! Zgodovina sporcamussa pa je nekoliko bolj zavita v tančico. Verjetno so jih že od nekdaj pripravljale babice in mame, da bi na hiter in enostaven način lahko potešile lakoto otrok in vnukov, ki so si po dolgi igri zaželeli nekaj sladkega. V Bariju sporcamuss najdemo praktično povsod in toplo priporočam, da to mesto obiščete in izkusite tudi druge kulinarične dobrote, ki jih ponuja.
Hiter in enostaven recept, ki ne bo razočaral
Tukaj je recept za sporcamuss, ki ga lahko pripravite doma v nekaj minutah! Verjemite, da bo enako slasten, kot tisti, ki jih lahko poskusite v Apuliji!
Kot pri vsakem tradicionalnem receptu obstaja več različic, zlasti kar zadeva nadev, od tistih polnjenih s smetano do tistih z dodano marmelado ali čokolado. Danes, si poglejmo izvirni recept s sladko jajčno kremo. Potrebovali boste le en zavitek listnatega testa, iz katerega boste dobili kvadratke, ki jih boste pekli v pečici nekaj minut. Potem pripravite kremo, jih napolnite in vaše slaščice bodo pripravljene za postrežbo. Tradicionalno se postrežejo tople, a verjemite, okusne so tudi hladne! Sporcamuss je odličen kot sladica ob koncu obroka in popoln tudi kot prigrizek ali zajtrk.
Sestavine za 8 manjših sporcamussev
Za kvadratke iz listnatega testa potrebujemo:
- 1 zavitek pravokotnega listnatega testa
- 1 rumenjak
- sladkor v prahu
Za tradicionalno jajčno kremo potrebujemo:
- 220 ml mleka
- 3 rumenjake
- 75 g sladkorja
- 15 g moke tipa ‘00’
- 10 g krompirjevega škroba
- vanilijev ekstrakt po občutku
- 150 g sladke smetane
Priprava sporcamussa
Listnato testo odvijte in narežite na približno 5 cm velike kvadrate. Na pekač, prekrit s papirjem za peko, položite kvadrate testa (ne preblizu enega drugega). Premažite jih z rumenjakom in pecite v predhodno segreti pečici na 200°C med 10-14 minut, da postanejo rahlo napihnjeni in zlato rumeni.
Ko se testo peče, pripravite kremo: v lonec najprej vlijemo mleko in ga segrevamo na majhnem ognju. V manjši lonček dodamo rumenjake, sladkor in vanilijev ekstrakt. Stepamo dokler ne dobimo penastega mešanice. Dodamo krompirjev škrob moko in moko ‘00’. Stepamo dokler zmes ne postane enotna.
Mešanico dodamo mleku in kuhamo. Ko začne vreti, zmanjšajte ogenj. Mešajte približno eno minuto in krema je pripravljena. Naj se popolnoma ohladi.
V skledo dodamo 150 g sladke smetane in stepemo z električnim mešalnikom. Po malem dodajamo v smetano in previdno mešamo.
Zdaj pa vaše slaščice sestavite! Vzemite kvadrat testa in dodajte kremo. Na vrh postavite še en kvadratek peciva in jih posujte s sladkorjem v prahu. Vaš sporcamuss je pripravljen!
Novinar