Španci so mojstri v pripravi gurmanskih prigrizkov, ki jih najverjetneje poznaš pod imenom tapas. Španska tortilja ne sodi le med najbolj priljubljene, temveč zagotovo tudi med najslastnejše. Gre za tradicionalno špansko jed, ki se ponaša že z nešteto različicami. V osnovi pa je to jajčna omleta s krompirjem in dodanimi začimbami.
Za pravo špansko tortiljo potrebuješ le nekaj preprostih sestavin, ki v hladilniku skoraj zagotovo nikoli ne zmanjkajo. Njena priprava pa je tako hitra in enostavna, da jo zlahka poustvariš tudi v svoji miniaturni študentski kuhinji. Odlična in nasitna rešitev, ki bo odgnala mačka po dolgi neprespani noči!
Sestavine (za 4 osebe):
- 5-6 srednje velikih krompirjev
- 1 čebula
- 6 jajc
- olivno olje
- sol in poper
Priprava:
Krompir najprej olupi in nareži na srednje velike kose, čebulo pa na drobno sesekljaj. V večji ponvi segrej olje na srednjo temperaturo ter dodaj koščke krompirja in nasekljano čebulo. Večkrat pomešaj. Ko se krompir zmehča, odstavi ponev z ognja. Nato vse sestavine postavi na cedilo, da odvečno olje lahko odteče.
V skledi razžvrkljaj jajca ter jim dodaj še sol in poper po okusu. Odcejen krompir s čebulo vmešaj v stepena jajca in rahlo pomešaj, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Znova segrej ponev ter vanjo stresi zmes iz krompirja in jajc. Tortilja naj se na zmerni temperaturi peče približno 3 do 5 minut.
Ko jajca na spodnji strani zakrknejo, tortiljo previdno obrni, da se zapeče še na drugi strani. Pomagaš si lahko tako, da nad ponev postaviš narobe obrnjen krožnik ter tortiljo zvrneš nanj. Tortilja je gotova, ko se zlato obarva še na drugi strani. Uživaš jo lahko vročo ali hladno, kot prigrizek ali samostojno jed, saj je zelo nasitna. Španci si jo radi privoščijo s kosom svežega kruha.
Namig: Svojo tortiljo lahko še obogatiš z dodatkom zelenjave in začimb. Več različic recepture vsebuje zeleno papriko, dodaš pa lahko katerokoli vrsto zelenjave po želji. Če ga imaš, bo piko na i pristavil tudi na drobno sesekljan peteršilj, ki ga primešaš pred pečenjem. Če so ti všeč nekoliko bolj ostri okusi, pa se lahko poigraš tudi z dodatkom čilija.
Novinar