Slasten praznični prigrizek, ki bo presenetil tvoje goste

Kolač z olivami in paradižnikom

Kaj ko bi za praznike svoje prijatelje ali družino presenetil z domiselnim brezalkoholnim aperitivom in prigrizkom, ki ne zahteva masterchefa, a je okusen, kot bi ga pripravil pravi kuharski mojster? Potrebuješ le nekaj sestavin in dobro voljo.

Slan kolač z olivami in sušenim paradižnikom

  • 150 g parmezanaOlive Nanoške kmetije
  • 150 ml mleka
  • 250 g moke
  • 3 jajca
  • 50 g črnih oliv Nanoške kmetije
  • 100 g posušenih paradižnikov v olju
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 8 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • poper

S kuhinjskim mešalnikom dobro zmešaj mleko, jajca, sladkor, olje, kvas, moko in parmezan. Ko je zmes homogena, jo pusti počivati eno uro, da vzhaja.

Po pretečenem času v testo dodaj olive, odcejen suh paradižnik, sol in poper. Vse skupaj dobro premešaj. Zmes vlij v namaščen in pomokan pekač ter peci od 20 do 25 minut v predhodno ogreti pečici na 180 °C. Preden kolač vzameš iz pečice, pusti, da se ohladi. Okrasi ga z lističi sveže bazilike.

H kolaču se odlično poda brezalkoholni žajbljev aperitiv.

Brezalkoholni žajbljev aperitiv

Žajbljev aperitiv

  • 2 žlici žajbljevega sirupa Nanoških kmetij
  • 10 dl tonika
  • sok ene limone
  • limonina lupina in žajbljevi lističi (neobvezno)
  • led

V kozarec nalij žajbljev sirup in limonin sok. Kozarec napolni z zdrobljenim ledom, dodaj tonik in postrezi okrašeno z limonino lupinico in žajbljevimi lističi.

 

Žajbljev sirup

Izdelke Nanoških kmetij, ki so 100-odstotno naravni, brez kemičnih konzervansov, dodatnega sladkorja in veganski, najdeš v hipermarketih Mercator v Kopru, Novi Gorici, Kranju, Ljubljani in Celju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.