Kaj ko bi za praznike svoje prijatelje ali družino presenetil z domiselnim brezalkoholnim aperitivom in prigrizkom, ki ne zahteva masterchefa, a je okusen, kot bi ga pripravil pravi kuharski mojster? Potrebuješ le nekaj sestavin in dobro voljo.
Slan kolač z olivami in sušenim paradižnikom
- 150 g parmezana
- 150 ml mleka
- 250 g moke
- 3 jajca
- 50 g črnih oliv Nanoške kmetije
- 100 g posušenih paradižnikov v olju
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 8 g kvasa
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
S kuhinjskim mešalnikom dobro zmešaj mleko, jajca, sladkor, olje, kvas, moko in parmezan. Ko je zmes homogena, jo pusti počivati eno uro, da vzhaja.
Po pretečenem času v testo dodaj olive, odcejen suh paradižnik, sol in poper. Vse skupaj dobro premešaj. Zmes vlij v namaščen in pomokan pekač ter peci od 20 do 25 minut v predhodno ogreti pečici na 180 °C. Preden kolač vzameš iz pečice, pusti, da se ohladi. Okrasi ga z lističi sveže bazilike.
H kolaču se odlično poda brezalkoholni žajbljev aperitiv.
Brezalkoholni žajbljev aperitiv
- 2 žlici žajbljevega sirupa Nanoških kmetij
- 10 dl tonika
- sok ene limone
- limonina lupina in žajbljevi lističi (neobvezno)
- led
V kozarec nalij žajbljev sirup in limonin sok. Kozarec napolni z zdrobljenim ledom, dodaj tonik in postrezi okrašeno z limonino lupinico in žajbljevimi lističi.
Izdelke Nanoških kmetij, ki so 100-odstotno naravni, brez kemičnih konzervansov, dodatnega sladkorja in veganski, najdeš v hipermarketih Mercator v Kopru, Novi Gorici, Kranju, Ljubljani in Celju.