V osnovi je testo za pico zelo preprosto, saj lahko število sestavin prešteješ na prste ene roke. Kljub temu so razlike med različnimi testi za pico ogromne, štejejo pa drobne malenkosti in skrivnosti izkušenih picopekov. Domača pica se lahko po okusu in teksturi kosa z najboljšimi picami iz restavracije, če je le testo pravilno pripravljeno. Oblaganje pice dopušča ogromno prostora za ustvarjalnost in improvizacijo, priprava testa nikakor! Gre za umetnost, ki jo kmalu lahko obvladaš tudi sam, če spoznaš nekaj ključnih trikov.
Uporabi pravo moko
Kakovost moke igra ključno vlogo pri teksturi testa. Za pripravo testa za pico je najbolje uporabiti moko z višjo vsebnostjo beljakovin (12-14 odstotkov), saj bo testo bolj elastično in bo med peko ustvarilo tisto značilno hrustljavo skorjo. Tip moke, kot je italijanska moka “00”, je odlična izbira, saj je fino mleta in ustvarja mehko, a čvrsto testo.
Vzemi si čas
Skrivnost okusnega testa se skriva v času. Testu pusti dovolj časa, da počasi vzhaja. To običajno pomeni, da testo pripraviš dan prej in ga pustiš vzhajati v hladilniku čez noč. Počasno vzhajanje omogoča, da se razvijejo globoki okusi, testo pa postane lažje prebavljivo. Ko testo vzameš iz hladilnika, ga pusti na sobni temperaturi vsaj eno uro, preden ga oblikuješ v pico.
Pravilno gnetenje
Gnetenje testa je ključni korak pri pripravi popolne pice. Gnetenje aktivira gluten, kar testo naredi elastično in gladko. Testo gneti vsaj 10 minut, dokler ne postane mehko in prožno. Ko je testo pravilno pregneteno, se bo ob rahlem pritisku z vrhom prsta počasi vrnilo svojo obliko.
Uporabi pravo količino vode
Delež vode v testu je ključen za pravo teksturo. Testo za pico potrebuje razmeroma vlažno testo, zato se ne boj dodati več vode, če se ti zdi testo preveč suho. Idealno testo je mehko in nekoliko lepljivo, vendar dovolj čvrsto, da ga lahko oblikuješ v gladko kroglo.
Pečica mora biti zelo vroča
Eden od najpomembnejših korakov pri peki pice je visoka temperatura pečice. Domače pečice redko dosežejo temperaturo, ki jo uporabljajo v profesionalnih picerijah. Ravno temperatura pa je pomembna za doseganje hrustljave skorje. Pečico segrej na najvišjo možno temperaturo (250°C ali več) vsaj 30 minut pred peko. Če imaš kamen za peko, ga segrej skupaj s pečico, saj bo ta pomagal ustvariti hrustljavo dno pice.
Novinar