Najprej razjasnimo, kaj sploh so ameriške palačinke. Naše »navadne« palačinke so enake francoskim oziroma britanskim. Prve kličemo pancakes, druge pa crepes. Britanske so nekoliko debelejše, francoske pa tanjše in imajo bolj bogate sestavine, na primer smetano. V primerjavi z ameriškimi so si ti dve vrsti zanemarljivo podobni, medtem ko so čezatlantske debelejše oziroma bolj »napihnjene«, saj vsebujejo neko sredstvo za vzhajanje. To je lahko pecilni prašek ali stepeni beljak.
Navadno so manjše in ne zasedejo celotnega krožnika, temveč ljubko krasijo njegov center. Servira se jih več na kupu s prelivi in raznimi dodatki. Kot vsaka stvar je tudi način priprave palačink stvar posameznikovega okusa. Kakšne so všeč tebi?
Osnova za ameriške palačinke
Za pripravo osnovne mase potrebuješ moko, mleko ali vodo, malce soli, jajce ali dva (odvisno za koliko ljudi pripravljaš), sladkor in seveda pecilni prašek ali stepene beljake. Brez slednjega elementa se tvoje palačinke ne bodo dvignile in bodo čisto navadne crepes! Meric ne bom navajala, ker se sama držim maminega nasveta, saj mi tudi sama nikoli ni znala povedati koliko česa naj dodam, ker »pač malo namešaš po občutku«.
Glavno je, da začneš z malimi količinami in pozneje dodaš več, če je česa premalo. Z moko gostiš in z mlekom ali vodo redčiš dokler ne dobiš gladke mase. V izogib grudic moko počasi dodajaj mleku (in ne obratno) ter stalno mešaj z vilico. Ta trik je uporaben še poseno, če pri roki nimaš mešalnika. Nato lahko maso pustiš počivati za nekaj minut, da se začne proces vzhajanja. Palačinke lahko pečeš na olju, maslu, kokosovi maščobi ali pa v suhi ponvi, če je teflonska in se ti ne bodo prilepile na dno ter zažgale.
Klasika ameriških palačink
Najbolj klasičen način priprave, ki ga vidimo v vsaki slikanici, risanki in filmu, je precej minimalističen. Palačinke so polite z medom ali še raje z javorjevim sirupom s koščkom masla na vrhu. Tople palačinke prelive stopijo, da tečejo skoznje in kar spolzijo po grlu ob ugrizu.
Pregrešne palačinke
Včasih si preprosto zaželiš tiste pregrešne sladice iz reklam in pravljic. Za trenutke, ko imaš slab dan in bi si rad malo privoščil ali pa na čisto navaden dan – zakaj pa ne? Najboljše so kremaste palačinke, ki jih pripraviš tako, da v maso dodaš smetano ali pa pinjenec (angleško buttermilk), nekateri posegajo tudi po maslu. Dodaš lahko tudi drobce čokolade.
»Zdravo sladkanje«
Če imaš rajše lažji in bolj zdrav zajtrk, lahko svoje palačinke popestriš s sadjem; jagodami, borovnicami, gozdnimi sadeži ali pa oreški ter namazi iz oreškov. Eksperimentiraš lahko z različnimi kombinacijami in poiščeš tisto, ki ti najbolj odgovarja. Si kdaj pomislil na arašidovo maslo skupaj z malinami ali pa banane z naribanimi orehi?
Veganske in ostale dietne
Vegani in (laktozno intoleratni ljubitelji palačink) živalsko mleko zamenjajte z rastlinskim; po možnosti čim bolj kremastim in čim manj vodenim, da dobite želeno teskturo mase. Ovseno kar dobro deluje, riževo ne preveč. Namesto jajc uporabite banane, ki poskrbijo za vezljivost. Če imate različne preference, se poigrajte tudi z uporabo različnih vrst moke, ki ustvarjajo drugačno teksturo ali pa se drugače obnašajo ob pečenju. Tisti, ki imate celiakijo, seveda posezite po brezglutenski moki.
Funky Willy Wonka palačinke
Najbrž sem jih poimenovala preveč ekstravagantno, a kdo se ne bi navdušil nad vijoličnimi palačinkami. Testo pobarvaš tako, da že v maso vmešaš borovnice. Barva lahko variira glede na vrsto borovnic in njihovo količino. V ponvi bodo nekoliko porjavele, a še vedno bodo izgledale precej epsko.
Palačinkova torta!
Zakaj pa ne? Če se ti nabere prava gora palačink, izkoristi priložnost in pripravi pravo palačinkovo torto. Plasti poveži z različnimi namazi, na koncu pa lahko celotno strukturo premažeš še s smetano, vržeš na vrh nekaj koščkov sadja in voilà!
Če si fitness dude ali pa gym babe, si najbrž pogrešal del, kjer ti rečem, da notri streseš tudi svoje čokoladne proteine. Če nisi, si pač postrezi z navadno čokolado za končni posladek. To je vse, sedaj znaš pripraviti ameriške palačinke. Pri peki pusti domišljiji prosto pot in se zabavaj.
Novinar