Kvalitetna hrana je vedno cenjena. To velja za vse ljudi, tudi študente. Študentski boni omogočajo raznoliko ponudbo hrane, a največkrat stvari postanejo dokaj monotone. Vse bolj se ponudba manjša na različne oblike hitre hrane, ki je lahko dobra, če že ne najbolj zdrava. Seveda pa obstaja možnost, da hrano, kot so pice in burgerji pripravimo tudi sami. Zato ti bomo danes predstavili pet najboljših receptov za kakovosten burger, ki ga lahko pripraviš tudi sam.
Burger Gordona Ramseyja
Najverjetneje za marsikoga populistična izbira, a kakovost končnega rezultata je jasna. Recept znanega chefa, da vedeti, da je glavna sestavina meso, ki ga je potrebno pripraviti že dan prej, poleg tega pa mora biti dobro začinjeno. Preden ga postaviš na žar, moraš meso obliti z oljem. Meso nato postaviš na segreti žar in ga čim manj premikaš. Začini tudi bombetke in jih popeči na žaru. Isto naredi tudi s čebulo. Meso je treba med pečenjem premazati tudi z maslom. 30 sekund pred koncem pečenja na meso postavimo cheddar sir. Nato bombetke premažemo z majonezo in nanje postavimo želeno zelenjavo, v originalu zeleno solato in paradižnik. Meso burgerja in čebulo vzamemo z žara in združimo vse sestavine.
Slanina burger
Od specifičnega kuharja do specifičnega burgerja. Burger s slanino je klasična izbira vseh ljubiteljev burgerjev. V našem primeru boš potreboval (recept je za 4 osebe):
- 2 žlici sesekljane čebule,
- 2 žlici kečapa,
- 1 zmlet strok česna,
- 1 žlico sladkorja,
- 1 čajno žličko Worcester omake,
- 1 čajno žličko omake za zrezke in
- 1/4 žličke jabolčnega kisa.
Vse izmed naštetih sestavin premešaš in nato dodatno premešaš tudi s pol kilograma mlete govedine. Iz tega narediš štiri polpete. Nato odvisno od želene pripravljenosti pečemo na 160 stopinj Celzija 4-7 minut in na meso minuto pred koncem postavimo sir. Vse skupaj združimo z bombetkam in pečeno slanino. Bombetke in slanino lahko pripravimo in oplemenitimo z želenimi prelivi.
BBQ Burger
Tudi tukaj gre za dokaj stalen burger, ki ga ponujajo v restavracijah. V tem primeru je recept narejen za 6 oseb, zato ga ob pripravi prilagodi na želeno količino. Za omako potrebuješ:
- 1 skodelico kečapa,
- 1/2 skodelice pakiranega rjavega sladkorja,
- 1/3 skodelice sladkorja,
- 1/4 skodelice medu,
- 1/4 skodelice melase,
- 2 čajni žlički gorčice,
- 1-1/2 čajne žličke Worcester omake,
- 1/4 čajne žličke soli,
- 1/4 čajne žličke tekočega dima in
- 1/8 čajne žličke popra.
Vse sestavine daš v ponev in kuhaš, dokler ne zavre. Nato mešanico odstaviš in za kasneje posebej pripraviš 1 kozarček omake in začneš s pripravo mesa, za kar potrebuješ:
- 1 veliko jajce, rahlo stepeno,
- 1/3 skodelice ovsa za hitro kuhanje,
- 1/4 čajne žličke čebulne soli,
- 1/4 čajne žličke česnove soli,
- 1/4 čajne žličke popra,
- 1/8 čajne žličke soli in
- pol kilograma mletega govejega mesa.
Vse skupaj premešaš z mesom in dodaš še ¼ omake. Polpete daš na žar, kjer jih pečeš, dokler temperatura ne doseže 160 stopinj Celzija. Vse skupaj lahko pečeš spet od želje zapečenosti, nekje med 6-8 minut. V zadnjih 5 minutah premažeš s preostalo omako. Na koncu združiš omako, meso in bombetke.
Juicy Lucy Burger
Standarden burger z zanimivim zapletom. Sir je vmešan v meso. Recept je ponovno narejen za 4 ljudi, za pripravo pa potrebuješ:
- pol kilograma govejega mesa,
- Worcester omako,
- 1 žličko dijonske gorčice,
- 1/2 žličke česnove soli in
- 4 rezine sira.
Mleto meso daš v skledo in dodaš kanček Worcester omake, gorčice, česnove soli in dobro mlet poper. Dobro premešaš in nato razdeliš na 4 kroglice. Nato oblikuješ tanke polpete. Vsako rezino sira položiš na polpet in na vrh položiš drug polpet, nato stisneš robove, da je sir popolnoma zaprt. Dodatno začiniš meso in pečeš po želji, optimalno je nekje 4 minute. Na koncu ponovno lahko zapečeš tudi bombetko in na burger dodaš želeno zelenjavo. Tisti željni še več eksperimentiranja lahko poleg sira v zmes za polpete zmešajo tudi slanino.
Ultimativni burger
Seveda je večina burgerjev pripravljenih na zelo podoben način in v veliki večini odstopajo v omakah, vseeno imamo zate pripravljen še zadnji recept za ultimativni burger. V tem primeru je recept narejen za 4 ljudi. Za osnovno pripravo polpetov potrebuješ:
- pol kilograma mletega mesa,
- 1/2 čajno žličko Worcester omake,
- 1/2 žličke rdeče čebule,
- ščepec čilijevih kosmičev,
- 8 rezin ementalca in
- narezane kumarice.
Sestavine za polpete zmešaš, po možnosti dan prej. Nato se lotiš sladko kisle čebule, za katero potrebuješ:
- 2 žlici rdečega vinskega kisa.
- 2 žlički zlatega sladkorja in
- 1/2 rdeče čebule, zelo drobno narezane.
Za pripravo sladko kisle čebule v skledi zmešaš kis in sladkor ter vanjo streseš narezano čebulo. Občasno premešaš, medtem ko pripravljaš burgerje. Mleto meso daš v skledo. Čebulo naribaš na strgalniku. Dodaš naribano čebulo v skledo za mleto meso, skupaj s kapljico Worcester omake, soli in čilijevih kosmičev. Vse premešaj z rokami in razdeli na 8 enakih delov. Iz tega narediš polpete, ki jih nato na vsaki strani pečeš med 2-4 minute. Pred koncem nanje ponovno daš sir, ali pa jih popečeš in s sirom za 2 minuti daš v pečico.
Pripraviti morate še posebno omako, za katero potrebuješ:
- 2 zvrhani žlici majoneze,
- 2 žlički francoske ameriške gorčice,
- 1 žlico drobno narezanih kumaric,
- 1 žličko kisa iz kozarca in
- 1 žlico kečapa.
Vse skupaj nato sestaviš. V vsak burger daš dva poleta in mednju omako in čebulo. Obe bombetki prav tako namažeš z omako in nanje daš čebulo. Ponovno lahko dodaš zeleno solato in paradižnik.
Novinar