Božični medenjaki
Sestavine:
- 400 g bele gladke moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički kakava v prahu
- 160 g sladkorja v prahu
- 3 žlice (cvetličnega) medu
- 2 srednje veliki jajci
- 80 g masla
- 2 žlički cejlonskega cimeta
- 1 žlička mletih klinčkov
- 1/5 žličke pimenta
- 1/5 žličke mletega kardamoma
- 1/5 žličke mletega ingverja
- 1/5 žličke muškatnega oreščka
Priprava:
- Moko zmešamo s sodo bikarbono, kakavom in sladkorjem v prahu. Dodamo med, jajci, maslo sobne temperature in začimbe. Količino začimb lahko prilagodimo svojemu okusu.
- Gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko piškotno testo. Po potrebi med gnetenjem dodamo še malo moke.
- Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in malo strdi.
- Testo valjamo na rahlo pomokanem papirju za peko. Iz testa z modelčki izrežemo želene oblike in piškote polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
- Pečemo jih 12-15 minut v pečici, ogreti na 180°C.
Čokoladni razpokančki
Sestavine:
- 220 g temne čokolade
- 120 g masla
- 120 g olja
- 4 večja jajca
- 200 g kristalnega sladkorja
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve paste
- 350 g bele gladke moke
- 50 g kakava v prahu
- 7 g pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 80 g sladkorja v prahu za posip
Priprava:
- Temno čokolado, maslo in olje stalimo nad vodno kopeljo in med taljenjem večkrat premešamo. Mešanico nato odstavimo s štedilnika in jo ohladimo do mlačnega.
- Jajca stepemo skupaj s kristalnim sladkorjem, sladkorjem v prahu in vaniljevo pasto. Stepamo nekje 8-10 minut, da dobimo penasto maso.
- V jajčno maso dodamo ohlajeno čokoladno mešanico in vse skupaj dobro zmešamo.
- Ločeno zmešamo še moko, kakav, pecilni prašek in sol. Mešanico suhih sestavin umešamo k mokrim, da dobimo enotno maso.
- Pripravljeno maso pokrijemo s prozorno folijo in jo damo za približno 3 ure (ali čez noč) v hladilnik, da se ohladi in strdi.
- Preden začnemo oblikovati kroglice, si v krožnik stresemo sladkor v prahu, v katerega jih bomo povaljali.
- Maso iz hladilnika jemljemo postopoma, da se nam na sobni temperaturi ne zmehča.
- Oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v sladkor v prahu, da se le ta dobro oprime celotne kroglice.
- Kroglice polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
- Pečemo jih v pečici, ogreti na 180°C. Za bolj mehko notranjost jih pečemo okoli 10 minut. Če pa želimo bolj hrustljave piškote, jih pečemo 12-14 minut.
Kokosovi piškoti
Sestavine:
- 170 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve paste
- 160 g masla
- 2 srednje veliki jajci
- ščep soli
- limonina lupinica 1 bio limone
- 170 g kokosove moke (navadna, grobo mleta)
- 259 g gladke bele moke
Priprava:
- Penasto vmešamo maslo, vaniljevo pasto in sladkor.
- Dodamo obe jajci, ščep soli, limonino lupinico ter zmešamo, da se vse sestavine povežejo.
- Rahlo primešamo moko ter kokos in mešamo, dokler ne dobimo enotne zmesi.
- Z rokami oblikujemo kroglice in jih polagamo na papir za peko.
- Pečemo jih na 180°C dobrih 10 minut, da svetlo rjavo porjavijo.
Junior novinar