3 najboljši recepti za božične piškote

Variety of Christmas cookies and sweets. Top view over a dark stone background. Holiday baking concept.
Foto: jenifoto iz iStock

Božični medenjaki

Christmas homemade gingerbread cookies on wooden table
Foto: haveseen iz iStock

Sestavine:

  • 400 g bele gladke moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički kakava v prahu
  • 160 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice (cvetličnega) medu
  • 2 srednje veliki jajci
  • 80 g masla
  • 2 žlički cejlonskega cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 1/5 žličke pimenta
  • 1/5 žličke mletega kardamoma
  • 1/5 žličke mletega ingverja
  • 1/5 žličke muškatnega oreščka

Priprava:

  1. Moko zmešamo s sodo bikarbono, kakavom in sladkorjem v prahu. Dodamo med, jajci, maslo sobne temperature in začimbe. Količino začimb lahko prilagodimo svojemu okusu.
  2. Gnetemo tako dolgo, da dobimo gladko piškotno testo. Po potrebi med gnetenjem dodamo še malo moke.
  3. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in malo strdi.
  4. Testo valjamo na rahlo pomokanem papirju za peko. Iz testa z modelčki izrežemo želene oblike in piškote polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
  5. Pečemo jih 12-15 minut v pečici, ogreti na 180°C.

Čokoladni razpokančki

Homemade chocolate cookies with cracks.
Foto: Viktoria Hodos iz iStock

Sestavine:

  • 220 g temne čokolade
  • 120 g masla
  • 120 g olja
  • 4 večja jajca
  • 200 g kristalnega sladkorja
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • 350 g bele gladke moke
  • 50 g kakava v prahu
  • 7 g pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 80 g sladkorja v prahu za posip

Priprava:

  1. Temno čokolado, maslo in olje stalimo nad vodno kopeljo in med taljenjem večkrat premešamo. Mešanico nato odstavimo s štedilnika in jo ohladimo do mlačnega.
  2. Jajca stepemo skupaj s kristalnim sladkorjem, sladkorjem v prahu in vaniljevo pasto. Stepamo nekje 8-10 minut, da dobimo penasto maso.
  3. V jajčno maso dodamo ohlajeno čokoladno mešanico in vse skupaj dobro zmešamo.
  4. Ločeno zmešamo še moko, kakav, pecilni prašek in sol. Mešanico suhih sestavin umešamo k mokrim, da dobimo enotno maso.
  5. Pripravljeno maso pokrijemo s prozorno folijo in jo damo za približno 3 ure (ali čez noč) v hladilnik, da se ohladi in strdi.
  6. Preden začnemo oblikovati kroglice, si v krožnik stresemo sladkor v prahu, v katerega jih bomo povaljali.
  7. Maso iz hladilnika jemljemo postopoma, da se nam na sobni temperaturi ne zmehča.
  8. Oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v sladkor v prahu, da se le ta dobro oprime celotne kroglice.
  9. Kroglice polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
  10. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180°C. Za bolj mehko notranjost jih pečemo okoli 10 minut. Če pa želimo bolj hrustljave piškote, jih pečemo 12-14 minut.

Kokosovi piškoti

Coconut macaroons, small cake or biscuit, cookies. Morning table. White and light blue background.
Foto: Olga Mazyarkina iz iStock

Sestavine:

  • 170 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • 160 g masla
  • 2 srednje veliki jajci
  • ščep soli
  • limonina lupinica 1 bio limone
  • 170 g kokosove moke (navadna, grobo mleta)
  • 259 g gladke bele moke

Priprava:

  1. Penasto vmešamo maslo, vaniljevo pasto in sladkor.
  2. Dodamo obe jajci, ščep soli, limonino lupinico ter zmešamo, da se vse sestavine povežejo.
  3. Rahlo primešamo moko ter kokos in mešamo, dokler ne dobimo enotne zmesi.
  4. Z rokami oblikujemo kroglice in jih polagamo na papir za peko.
  5. Pečemo jih na 180°C dobrih 10 minut, da svetlo rjavo porjavijo.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRhttps://leaneen.com/
Prejšnji članek10 najboljših vlog Cilliana Murphyja
Naslednji članekKako pomagati pri ozeblinah?
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.