Matcha je resnično nekaj posebnega. Ne samo, da je superhrana, uporabiš jo lahko tudi kot dodatek skoraj vsaki jedi. Si prebral članek S pitjem matche postaneš pravi mačo in si kupil matcho, sedaj pa je ne znaš uporabiti? Potem imamo prav zate v nadaljevanju pripravljenih nekaj receptov za matcho, ki bodo navdušili.
1. Matcha čaj
Začnimo torej pri osnovah. Priprava čaja iz matche je zelo preprosta, za odličen topel napitek, pa moraš upoštevati samo nekaj ključnih nasvetov. Najprej si pripravi vse potrebščine. Potreboval boš manjšo skodelico in metlico za mešanje, ta je tradicionalno narejena iz bambusa. Če take metlice še nimaš, lahko uporabiš tudi penilec ali pa kar navadni ročni mešalnik. Pozor! Če je tvoja matcha sprijeta v grudice, jo najprej presej s cedilom.
Priprava:
- V skodelico dodaj 1 čajno žličko matcha prahu in 1 jušno žlico mrzle vode. Vodo in matcho premešaj, da dobiš gosto mešanico.
- V mešanico dodaj še 50 mililitrov mrzle mode in z mešalnikom mešaj približno 30 sekund, da se vse skupaj speni.
- Do temperature največ 80 stopinj Celzija segrej 150 mililitrov vode. Vročo vodo vlij v šalico z mešanico, ki si jo naredil v prejšnjem koraku in premešaj. Po želji čaj lahko tudi sladkaš.
- To je to! Pripravil si svoj prvi matcha čaj. Bravo!
2. Matcha latte
Sedaj ko smo osvojili osnovne veščine priprave matche, lahko to znanje še nadgradimo. Recept je podoben kot pri izdelavi matcha čaja, le da v latte dodamo tudi … latte oziroma mleko za vse tiste, ki ignorirate notifikacije za učenje italijanščine v Duolingu 😉
Priprava:
- V skodelico dodaj 1 čajno žličko matcha prahu in 1 jušno žlico mrzle vode. Vodo in matcho premešaj, da dobiš gosto mešanico.
- V mešanico dodaj še 50 mililitrov mrzle mode in z mešalnikom mešaj približno 30 sekund, da se vse skupaj speni.
- Če imaš penilec mleka, slednje segrej in ga s penilcem speni. Mleka boš potreboval 100 mililitrov mleka (za najboljši okus izberi ovseno mleko).
Latte lahko pripraviš tudi z ledom, preskoči 3. korak (penjenje mleka). Preden matchi dodaš mrzlo mleko, počakaj, da se pripravljena mešanica malce ohladi. Ko je ta dovolj hladna, dodaj mleko, ledene kocke in sladkaj po okusu. Uživaj!
3. Matcha piškotki
Za tiste, ki smo bolj sladkosnedi 😉
Sestavine:
- 250 g večnamenske moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- ½ čajne žličke košer soli
- 1/8 čajne žličke kardamoma
- 150 g sladkorja
- 150 ml kanolinega olja
- 2 jajca
- ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- ¼ čajne žličke mandljevega ekstrakta
- 2 jušni žlici matche
- Koščki bele čokolade
Postopek:
- V posodo za mešanje stresi moko, pecilni prašek, sol in kardamom. Premešaj
- V drugi posodi zmešaj sladkor, olje, jajca in vanilijev ter mandljev ekstrakt.
- V manjši posodici pripravi gosto mešanico iz matche (2 jušni žlici matche in 2 jušni žlici vode. Mešanico dodaj med mokre sestavine in premešaj
- V suhe sestavine zlij mokre sestavine in ponovno premešaj.
- Oblikuj kroglice s premerom 2,5 cm in jih postavi na pladenj za peko ter jih posuj s koščki bele čokolade. Pladenj s kroglicami postavi v hladilnik za 20 minut.
- Med čakanjem lahko segreješ pečico na 180 stopinj Celzija. Piškote peci približno 10 minut. Voilà tvoji piškotki so pripravljeni.
4. Matcha mousse iz bele čokolade
Še en recept, ob katerem bodo tvoje brbončice kar zaplesale od užitka.
Sestavine:
- 1 čajna žlička matche
- 230 ml smetane za stepanje
- 115 g bele čokolade (narezane na majhne koščke)
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Postopek:
- V stekleno posodo (primerno za uporabo topljenja nad vodno paro) dodaj matcho in 1 jušno žlico smetane. Dobro premešaj in dodaj še 3 žlice smetane in belo čokolado.
- Segrej mešanico nad vodno paro, da se čokolada stopi. Odstavi za 15 minut in počakaj, da se ohladi, občasno premešaj.
- V drugo posodo dodaj preostalo smetano, vanilijev ekstrakt in stepaj do čvrstega. Zmešaj najprej polovico stepane smetane s stopljeno mešanico, nato dodaj še preostanek stepane smetane.
- Mousse daj v 4 lončke in jih postavi v hladilnik za 2 uri. Po želji lahko na vrh moussa dodaš še stepano smetano in posuješ z matcho. Dober tek!
Junior novinar