Recept za pistacijev liker, ki bo popestril praznično mizo

Pistacijev liker
Pistacijev liker Foto: dontree_m iz iStock

Jajčni, mandljev in čokoladni liker so tradicionalni del praznikov. Manj tradicionalna je pri nas pistacija, ki pa je presenetljivo globoko zakoreninjena v evropsko zgodovino. Pistacije so k nam prispele z Bližnjega vzhoda in hitro našle mesto v italijanski kuhinji. Ravno v Italiji je verjetno nastal pistacijev liker.

Zelena poslastica, ki je ni težko pripraviti

Za pistacijev liker potrebuješ:

  • pistacije (ali že narejeno pistacijevo kremo),
  • mleko,
  • sladko metano,
  • sladkor,
  • vanilijo (lahko aromo),
  • beli rum.

Priprava

  1. Pistacije so najpogosteje na voljo neolupljene, zato jih je prej dobro popariti z vrelo vodo, da se jih lažje olupi. Nato jih zmelji v gladko pasto.
  2. V loncu zmešaj mleko in smetano, pistacijevo kremo in sladkor po okusu. Mešanico segrevaj, da bo zmes enotna in se sladkor raztopi. Pazi, da ne zavre.
  3. Dodaj nekaj vanilijevega izvlečka za aromo in pusti, da se mešanica nekoliko ohladi.
  4. Mlačni mešanici prilij alkohol. Liker je lahko močan, kot te je volja, le previdno, da rum ne povozi pistacij.
  5. Liker zlij v steklenice in hrani na hladnem in temnem mestu.
Prejšnji članekDekoracijski trendi, ki bodo zaznamovali letošnji božič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.