Jajčni, mandljev in čokoladni liker so tradicionalni del praznikov. Manj tradicionalna je pri nas pistacija, ki pa je presenetljivo globoko zakoreninjena v evropsko zgodovino. Pistacije so k nam prispele z Bližnjega vzhoda in hitro našle mesto v italijanski kuhinji. Ravno v Italiji je verjetno nastal pistacijev liker.
Zelena poslastica, ki je ni težko pripraviti
Za pistacijev liker potrebuješ:
- pistacije (ali že narejeno pistacijevo kremo),
- mleko,
- sladko metano,
- sladkor,
- vanilijo (lahko aromo),
- beli rum.
Priprava
- Pistacije so najpogosteje na voljo neolupljene, zato jih je prej dobro popariti z vrelo vodo, da se jih lažje olupi. Nato jih zmelji v gladko pasto.
- V loncu zmešaj mleko in smetano, pistacijevo kremo in sladkor po okusu. Mešanico segrevaj, da bo zmes enotna in se sladkor raztopi. Pazi, da ne zavre.
- Dodaj nekaj vanilijevega izvlečka za aromo in pusti, da se mešanica nekoliko ohladi.
- Mlačni mešanici prilij alkohol. Liker je lahko močan, kot te je volja, le previdno, da rum ne povozi pistacij.
- Liker zlij v steklenice in hrani na hladnem in temnem mestu.
Novinar