Vroča čokolada je pijača zimskih mesecev, s katero se pogrejemo in posladkamo hkrati. Vsi verjetno poznamo lokal, ki streže “res najboljšo vročo čokolado”, le redki pa znajo popolno vročo čokolado pripraviti tudi doma. Kot vsaka stvar, tudi pri pripravi domače vroče čokolade potrebujemo nekaj vaje, zato ne obupaj če ti ne uspe že prvič.
Če še vedno nisi prepričan, ali bi se res lotil priprave vroče čokolade doma, si lahko tu prebereš nekaj prednosti vroče čokolade. Zdaj pa veselo za štedilnik!
Recept za vročo čokolado
Sestavine (za 1 skodelico):
- 250 ml mleka po izbiri
- 1 žlica kakava
- 1-2 žlici rjavega sladkorja
- 25 g temne čokolade (narezane na koščke)
- 1 žlica sladke smetane
- dodatki po želji
Priprava:
- Mleko, kakav, sladkor in čokolado segrevaj v majhni ponvi na zmernem ognju, dokler se ne začne pariti in se čokolada stopi. Mešaj dokler se kakav ne stopi in se vse sestavine povežejo v gladko zmes brez grudic. Če želiš gostejšo vročo čokolado jo mešaj dlje časa ali dodaj malo več čokolade.
- Čokolado nalij v skodelico, nato na vrh dodaj smetano. Za serviranje lahko na smetano naribaš še malo čokolade.
- Uživaj v domači in okusni vroči čokoladi.
Še nekaj nasvetov…
Če želiš svojo vročo čokolado še oplemenititi ji lahko dodaš začimbe ali druge (nenavadne) dodatke, ter jo prilagodiš svojemu okusu in željam. Tu lahko izveš, katere so najboljše začimbe za vročo čokolado in kateri so nenavadni dodatki za prav posebno vročo čokolado.
Zgornji recept vsebuje navodila za pripravo temne oziroma mlečne vroče čokolade. Ker pa lahko pripravimo malo morje različnih okusov tega sladkega napitka, si lahko tu prebereš 5 najbolj priljubljenih okusov vroče čokolade (in morda katerega poskusiš pripraviti tudi doma).
Junior novinar