Vse ljubitelje italijanske kulinarike bodo tokrat gotovo navdušile te sila nenavadne testenine. Pripravili smo recept za morilsko pašto (pasta all’ assassina), ki ti bo predstavo o pripravi testenin postavil na glavo!
Kaj je pasta all’ assassina in od kod njeno nevarno ime?
Gre za dokaj preprosto jed iz Barija, izredno izvirno in zanimivo pa jo naredi način priprave. Testenin najprej ne kuhamo v slani vodi in jih potem zaključimo v omaki, kot smo navajeni. Špagete najprej popečemo v ponvi in omako dodajamo med pečenjem! Ko špageti vpijejo omako, se kuhajo neposredno na površini ponve, pri čemer postanejo lepo zapečeni in dobijo značilno, hrustljavo teksturo, edinstveno med testeninami.
Po mnenju Feliceja Giovinea, zgodovinarja apulijske kuhinje, špageti all’assassina izvirajo iz restavracije Al Sorso Preferito v središču mesta Bari, kjer jih je leta 1967 na željo dveh gostov iz severne Italije izumil kuharski mojster Enzo Francavilla. Francavillo sta zaradi pikantnosti jedi v šali poimenovala assassino (morilec). To je tudi različica dogodkov, ki ji je naklonjena Accademia dell’Assassina, skupina kulinaričnih strokovnjakov in navdušencev, ustanovljena v Bariju leta 2013 za zaščito avtentičnosti recepta. Kot zanimivost pa vseeno povejmo, da nekatere izmed različic zgodb vsebujejo tudi slavno družino Medici in celo Opus Dei.
Kaj potrebujemo za štiri osebe?
- Paket špagetov.
- 1 strok česna.
- Ekstra deviško oljčno olje po občutku. Predlagam pa, da z njim niste preveč skopi.
- Nekaj listov sveže bazilike.
- 300 ml paradižnikove omake (pasata), ki jo boste kasneje razredčili z nekaj vode.
- Suh čili po občutku. Morilsko sposobnost svoje jedi prilagajajte z dodajanjem čilija.
Recept za morilsko pašto
V loncu na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte česen in pražite, dokler ne zadiši. Primešajte paradižnikovo omako, vodo in sol. Pustite vreti na srednje visoki temperaturi. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in omako zgolj grejte na nizkem ognju.
Naslednji korak lahko malce skrajšate (in malo goljufate) tako, da špagete prej vseeno kuhate nekaj minut. V veliko ponev (originalen recept zahteva ponev iz litega železa), segreto na srednje močnem ognju, vlijemo oljčno olje, začinimo s suhimi čilijevimi kosmiči in segrevamo, dokler ne začnejo cvrčati. Dodajte surove špagete in premešajte, dokler niso dobro prekriti s čilijevim oljem.
Prelijte špagete s pripravljeno omako. Občasno jih malce prestavljajte iz ene strani na drugo, da se omaka enakomerno razporedi. Kuhajte jih na srednjem ognju, dokler omaka ne začne izparevati, ker želimo, da se špageti začnejo v njej cvreti. Malce zažgana hrana med kuhanjem je običajno slaba stvar, vendar ne pri tej jedi. Pravzaprav je to pravilo številka ena, to morate storiti! Testenine želimo malo zažgati, da dobimo popečene in hrustljave špagete. Če med kuhanjem opazite črno zažgano plast, ki nastaja na dnu posode, se ne prestrašite, to je točno to, kar iščemo.
Špagete obrnite in jih enakomerno razporedite po ponvi. Nato dodajte še nekaj paradižnikove omake in ponovite postopek. Špagete kuhajte dokler niso zapečeni in kuhani kot si želite. Cel postopek, ko so špageti že v ponvi, pa ne bi smel trajati več kot 10 minut. Spomnimo še, da omako dodajajte počasi, da se bodo špageti enakomerno zapekli in se v njej ne bodo razkuhali. Ko špagete servirate, jih lahko po želji še malce prelijete z oljčnim oljem in posujete s čilijem. Dober tek!
Novinar