Recept za krompirjeve palačinke ali lokše

Lokše, krompirjeve palačinke
Lokše, krompirjeve palačinke Foto: MarianVejcik iz iStock

Če si oseba, ki je pogosto v stiski s časom (zaradi faksa, službe, otrok), ter potrebuje hiter in hranljiv obrok, ki je enostaven za pripravo, potem ti svetujem, da preizkusiš tole tradicionalno slovaško specialiteto. Jed ima poleg vsega naštetega, še dve prednosti: 1) vse sestavine imaš zagotovo že doma, 2) lahko se jé na slan ali sladek način.

Kaj so Lokše?

Lokše so palačinke iz krompirjevega testa, ki se pečejo na suhem v ponvi. Po peki jih je treba premazati s stopljeno mastjo ali maslom. Lokše so nevtralnega okusa, zato jih lahko postrežemo prelite z javorjevim sirupom ali marmelado, na Slovaškem pa se tradicionalno strežejo zložene kot prilogo k slanim jedem ali samostojno polnjene s kislim zeljem in mletim mesom. Slovenska različica slovaške jedi je krumpantoč. Pripravlja se po zelo podobnem receptu, ki izvira iz Zasavja.

Priprava krompirjevih palačink

Za pripravo univerzalnih lokš potrebujemo le dve sestavini: nariban krompir in toliko moke, da dobimo gladko, nelepljivo testo. Pri tem receptu lahko odlično uporabite ostanke krompirja iz prejšnjega dne.

Okvirni čas priprave: 20 minut za pripravo sestavin in 10 min za peko lokš.

Sestavine za 12 krompirjevih palačink:

  • 900 g naribanega krompirja; kuhan vnaprej, brez kože in ohlajen,
  • 250 g univerzalne moke,
  • ščepec soli,
  • nesoljeno maslo za mazanje pripravljenih lokš,
  • slivova marmelada ali kateri koli drug nadev,
  • kisla smetana, slani namazi, šunka …(»slani nadevi«).

Postopek

  1. Korak: Olupljen krompir skuhaj v rahlo osoljeni vodi, dokler se ne zmehča. Pusti, da se ohladi.
  2. Korak: Ohlajeni krompir drobno naribaj.
  3. Korak: Dodaj moko, sol in ustvari gladko, nelepljivo krompirjevo testo.
  4. Korak: Testo razdeli na enako velike kose v kroglice.
  5. Delovno površino posuj z moko. Vsako kroglico razvaljaj v tanek krog s premerom približno 20 cm.
  6. Korak: Dobro segrej ponev in vsak lokše na suhi ponvi z obeh strani peci do zlate barve.
  7. Korak: Vroče lokše na obeh straneh premaži s stopljenim maslom, da bodo mehkejše.
  8. Korak: Pusti, da se malo ohladijo, nato jih lahko premažeš z marmelado, ješ kot prilogo ali z slanimi dodatki (pršut, mlečni namazi…)

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.