Konopljino mleko je okusno rastlinsko mleko brez mlečnih izdelkov in oreščkov. Za pripravo pa zahteva le dve sestavini – konopljina semena in vodo. Seveda pa lahko po želji dodaš sladila in ekstrakt vanilje za še boljši okus.
Zakaj je konopljino mleko dobra odločitev?
Ker ima vedno več ljudi intoleranco na laktozo ali pa želijo biti okoljsko ozaveščeni, je prišlo do porasta mlečnih alternativ. Na voljo imamo vse od ovsenega, mandljevega, sojinega in celo bananinega mleka.
Mleko iz oreškov (npr. indijskih oreškov) je zelo enostavno za pripravo. Podobno pa je tudi pri pripravi mleka iz konopljinih semen.
Konopljina semena so izjemno hranljiva in bogata z visoko kakovostnimi rastlinskimi beljakovinami, zdravimi maščobami in minerali.
Kako pripraviti konopljino mleko?
Sestavine:
- 1/2 skodelice (125 gramov) oluščenih konopljinih semen
- 4 skodelice (1 liter) vode
- 1 žlica javorjevega sirupa, medu ali 2-3 dateljni za sladkobo (po želji)
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (po želji)
Postopek priprave:
- Konopljina semena, vodo in dodatna sladila dodaj v močan mešalnik.
- Mešaj 1 minuto, ali dokler mleko ni kremasto.
- Prelij mleko v posodo, ki jo je mogoče zapreti.
- Mleko postavi v hladilnik, kjer ga lahko hraniš do 5 dni.
Ali moram konopljino mleko precediti?
Ni obvezno, vendar bo, če ga precediš bolj gladko. Konopljino mleko je lepo in kremasto, semena pa se skoraj v celoti zmeljejo v mešalniku. Morda boš opazil, da se malo pulpe potopi na dno kozarca.
Izdelava mleka z okusom
Konopljino mleko ima samo po sebi naraven zemeljski okus. Če želiš dodati malo več okus, je tukaj nekaj idej:
- vaniljevo konopljino mleko → dodaj 2 žlički vanilje in 1 žlico javorjevega sirupa ali medu
- čokoladno konopljino mleko → dodaj 1 žlico kakava v prahu in 1 žlico javorjevega sirupa ali medu
- matcha konopljino mleko → dodaj 1 zvrhano žlico matche in 1 žlico javorjevega sirupa ali medu
Kako dolgo konopljino mleko zdrži?
Domače konopljino mleko je v hladilniku obstojno do 5 dni. Za maksimalno svežino, je najbolje da ga zaužiješ v prvih 2-3 dneh. Lahko pa ga tudi zamrzneš in ga kasneje uporabiš za smuti ali kaj drugega.
Junior novinar