V toplejši polovici leta se prileže dobro ohlajena solata. Najboljša je seveda tista zelenjava, ki jo pridelaš doma. Če te možnosti nimaš, pa obišči lokalno tržnico, kjer si lahko priskrbiš kakovostne sestavine z zanesljivim poreklom.
Kremna kumaričina solata
Potrebuješ:
- 1 večjo kumaro,
- polovico manjše čebule,
- 2 žlici kisle smetane,
- sol, kis in olje.
Kumaro olupi in nareži na zelo tanke rezine, lahko si pomagaš z ribežnom. Rezine kumare dobro posoli in pusti v hladilniku pol ure. Nato jih dobro stisni, da odstraniš vso odvečno vodo. Dodaj nasekljano čebulo, kis in olje. Na koncu le še vmešaj kislo smetano. Postreži dobro ohlajeno.
Za hranljiv obrok poleg solate potrebuješ le še dober vir beljakovin (kos mesa na žaru, kuhano ali pečeno jajce, tofu).
Pomen uživanja kumar
Kumaro sestavlja kar 97 % vode ter vitamini in minerali. Ima zelo nizko energijsko vrednost, saj s stotimi grami zaužijemo manj kot deset kalorij.
Z uživanjem kumar pomagamo telesu pri uravnavanju pH vrednosti prebavnih sokov. Uživanje kumar spodbuja telo, da izloča toksine. Blagodejno deluje na prebavne organe in izločala. Redno uživanje kumar znižuje holesterol v krvi in pomaga uravnavati krvni sladkor.
V komentarju nam zaupaj svoj najljubši recept za solato.
Novinar