Ko dostava traja predolgo in se ti ne ljubi ven, lahko najljubšo azijsko jed pripraviš kar doma. Ta sladko-kisla omaka je super za klasičnega piščanca z rižem, odlična pa je tudi za pomakanje ocvrtih prigrizkov.
Za preprosto in okusno domačo sladko-kislo omako potrebuješ le šest sestavin:
- 250 ml ananasovega soka,
- 80 ml riževega kisa,
- 6-8 kock rjavega sladkorja,
- 2 žlici sojine ali tamari omake,
- 3 žlice kečapa,
- in 1 in ½ žlico koruznega škroba/gustina.
Ananasov sok bo skupaj s kečapom poskrbel za okus in sladkobo, z riževim kisem pa sladka omaka postane sladko-kisla. Sojina omaka prispeva umami – za še boljši okus priporočam tamari. Z gustinom in kuhanjem bo omaka dobila značilno lepljivo konsistenco.
Priprava
Priprava omake je hitra in nezahtevna. Vse razen škroba zlij v kozico in segrej do vrelišča. Nato gustin zmešaj z dvema žlicama vode, da ne bo grudic, in ga vmešaj v omako. Kuhaj in mešaj še kakšno minuto, da se zgosti.
Novinar