Recept: sladko-kisla omaka, kot jo pripravljajo v kitajski restavraciji

Pineapple and Chicken in sweet and sour sauce with bell pepper, rice and spring onion in black plate.
Foto: DronG iz iStock

Ko dostava traja predolgo in se ti ne ljubi ven, lahko najljubšo azijsko jed pripraviš kar doma. Ta sladko-kisla omaka je super za klasičnega piščanca z rižem, odlična pa je tudi za pomakanje ocvrtih prigrizkov.

Za preprosto in okusno domačo sladko-kislo omako potrebuješ le šest sestavin:

  • 250 ml ananasovega soka,
  • 80 ml riževega kisa,
  • 6-8 kock rjavega sladkorja,
  • 2 žlici sojine ali tamari omake,
  • 3 žlice kečapa,
  • in 1 in ½ žlico koruznega škroba/gustina.

Ananasov sok bo skupaj s kečapom poskrbel za okus in sladkobo, z riževim kisem pa sladka omaka postane sladko-kisla. Sojina omaka prispeva umami – za še boljši okus priporočam tamari. Z gustinom in kuhanjem bo omaka dobila značilno lepljivo konsistenco.

Priprava

Priprava omake je hitra in nezahtevna. Vse razen škroba zlij v kozico in segrej do vrelišča. Nato gustin zmešaj z dvema žlicama vode, da ne bo grudic, in ga vmešaj v omako. Kuhaj in mešaj še kakšno minuto, da se zgosti.

Kitajska kuhinja doma: recept za sladko-kislo omako

NI KOMENTARJEV

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.