Študija, objavljena v spletni izdaji revije Neurology, medicinske revije Ameriške akademije za nevrologijo, je ugotovila, katere diete so boljše. Študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo prehrano, bogato z zeleno listnato zelenjavo in drugo zelenjavo, sadjem, polnozrnatimi izdelki, oljčnim oljem, fižolom, orehi in ribami, v možganih manj amiloidnih plakov in tau spletov – znakov Alzheimerjeve bolezni – kot tisti, ki takšne prehrane ne uživajo.
Najboljši dieti sta MIND in sredozemska dieta
V študiji so preučevali, kako natančno so ljudje upoštevali dieto MIND in sredozemsko dieto. Sredozemska dieta je sicer podobna, vendar priporoča zelenjavo, sadje in tri ali več obrokov rib na teden, medtem ko dieta MIND poleg druge zelenjave daje prednost zeleni listnati zelenjavi, kot so špinača, ohrovt in zelena blitva. Dieta MIND daje prednost tudi jagodičevju pred drugim sadjem in priporoča eno ali več porcij rib na teden. Tako dieta MIND kot sredozemska dieta priporočata uživanje majhnih količin vina.
Ta študija sicer kaže povezavo med rednim uživanjem te prehrane in manjšim številom plakov in zapletov Alzheimerjeve bolezni, vendar ne potrjuje vzročno-posledične povezave.
»Ti rezultati so vznemirljivi – izboljšanje prehrane ljudi na samo enem področju, na primer uživanje več kot šest porcij zelene listnate zelenjave na teden ali ne uživanje ocvrte hrane, je bilo povezano z manjšim številom amiloidnih plakov v možganih, podobno kot če bi bili približno štiri leta mlajši,« je dejala avtorica študije Puja Agarwal, doktorica znanosti, z univerze RUSH v Chicagu.
»Čeprav naša raziskava ne dokazuje, da je zdrava prehrana povzročila manjše število amiloidnih plakov v možganih, ki so znani tudi kot pokazatelj Alzheimerjeve bolezni, vemo, da obstaja povezava, in upoštevanje diet MIND in mediteranske diete je lahko eden od načinov, kako lahko ljudje izboljšajo zdravje svojih možganov in zaščitijo kognicijo v starosti.«
Sodelovalo 581 ljudi, stari 84 let
V študiji je sodelovalo 581 ljudi, ki so bili v času ocenjevanja prehrane v povprečju stari 84 let in so se strinjali, da bodo ob smrti darovali svoje možgane za pospeševanje raziskav demence. Udeleženci so izpolnili letne vprašalnike, v katerih so spraševali, koliko živil iz različnih kategorij so zaužili.
Udeleženci so v povprečju umrli sedem let po začetku študije. Tik pred smrtjo so pri 39 odstotkih udeležencev diagnosticirali demenco. Po smrti je 66 odstotkov udeležencev izpolnjevalo merila za Alzheimerjevo bolezen.
Ob obdukciji so raziskovalci pregledali možgane udeležencev in določili količino amiloidnih plakov in tau spletov. Oboje najdemo v možganih ljudi z Alzheimerjevo boleznijo, lahko pa tudi v možganih starejših ljudi z normalno kognicijo. Raziskovalci so nato pregledali vprašalnike o prehrani, ki so jih zbirali med spremljanjem, in ocenili kakovost prehrane vsake osebe.
Potek študije o dietah
Pri sredozemski prehrani je bilo 11 kategorij živil. Udeleženci so prejeli ocene od 0 do 55 točk, pri čemer so višje ocene prejeli, če so se držali diete v teh kategorijah: polnozrnata žita, sadje, zelenjava, stročnice, oljčno olje, ribe in krompir. Manj točk so dobili, če so jedli rdeče meso, perutnino in polnomastne mlečne izdelke.
Pri prehrani MIND je bilo 15 kategorij. Udeleženci so prejeli ocene od 0 do 15 točk, pri čemer je bila vsaka točka dodeljena 10 skupinam živil, ki so zdrava za možgane, vključno z zeleno listnato zelenjavo, drugo zelenjavo, oreščki, jagodičevjem, fižolom, polnozrnatimi izdelki, ribami, perutnino, oljčnim oljem in vinom. Eno točko so izgubili, če so uživali več živil iz petih skupin nezdravih živil, vključno z rdečim mesom, maslom in margarino, sirom, pecivom in sladkarijami ter ocvrto in hitro hrano, kot je priporočeno.
Raziskovalci so nato udeležence razdelili v tri skupine za vsako dieto in primerjali udeležence v skupinah z najvišjimi vrednostmi s tistimi v skupinah z najnižjimi vrednostmi. Pri sredozemski prehrani so imeli ljudje v najvišji skupini povprečno 35 točk, medtem ko so imeli ljudje v najnižji skupini povprečno 26 točk. Pri dieti MIND je bila povprečna ocena najvišje skupine 9, najnižje skupine pa 6 točk.
Rezultati študije
Po prilagoditvi starosti ob smrti, spola, izobrazbe, skupnega vnosa kalorij in tega, ali so ljudje imeli gen, povezan z večjim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen, so raziskovalci ugotovili, da so imeli ljudje, ki so dosegli najvišjo oceno zaradi upoštevanja mediteranske diete, povprečno količino oblog in zapletov v možganih podobno kot 18 let mlajši ljudje, ki so dosegli najnižjo oceno. Raziskovalci so tudi ugotovili, da so imeli ljudje, ki so imeli največ točk zaradi upoštevanja diete MIND, povprečno količino oblog in zapletov podobno kot 12 let mlajši ljudje, ki so imeli najmanj točk.
Za eno točko višja ocena diete MIND je ustrezala tipični količini oblog pri udeležencih, ki so bili 4,25 leta mlajši.
Pri preučevanju posameznih sestavin prehrane so raziskovalci ugotovili, da so imeli ljudje, ki so zaužili največ zelene listnate zelenjave oziroma sedem ali več obrokov na teden, v možganih toliko oblog, kot jih imajo skoraj 19 let mlajši ljudje, ki so jih zaužili najmanj (en ali manj obrokov na teden).
»Naša ugotovitev, da je uživanje več zelenolistne zelenjave samo po sebi povezano z manjšimi znaki Alzheimerjeve bolezni v možganih, je dovolj intrigantna, da bi ljudje razmislili o dodajanju več te zelenjave v svojo prehrano,« je dejal Agarwal. »Za nadaljnje ugotavljanje naših ugotovitev so potrebne prihodnje študije.«
Omejitev študije je bila, da so bili udeleženci večinoma belci, nešpanske narodnosti in starejši, zato rezultatov ni mogoče posplošiti na druge populacije.
Novinar