Pripravi se na nov vročinski val: 3 zdravi in lahki poletni obroki

Grilled chicken with side dish salad from avocado, mango, tomato salsa, cilantro, lime and lettuce, rustic wooden table background, top view
Foto: 5PH iz iStock

Nov vročinski val, tebi pa ne paše hrana. Razumemo te. Privošči si lahek, osvežilen in zdrav obrok, ki ne obremenjuje telesa, hkrati pa te napolni z energijo.

3Poletna solata z lubenico in feto

watermelon salad with feta cheese

Sestavine

  • 1/4 lubenice, narezane na kocke
  • 200 g feta sira, razdrobljenega
  • 1 kumara, narezana na tanke rezine
  • 1 rdeča čebula, narezana na tanke kolobarje
  • 1 pest sveže mete
  • 2 žlici olivnega olja
  • Sok ene limone
  • Sol in poper po okusu

Priprava

Lubenico, feto, kumare in čebulo zmešaj v veliki skledi. Dodaj sveže narezane lističe mete. Solato začini z olivnim oljem in limoninim sokom, nato pa jo rahlo premešaj. Na koncu po okusu dodaj sol in poper. Ta solata je idealna kot lahek poletni obrok ali kot priloga k žaru.

Lubenica je bogata z vitamini A in C ter vsebuje veliko vode, kar pomaga pri hidraciji. Feta sir dodaja beljakovine in kalcij, medtem ko kumare in čebula priskrbijo vlaknine in antioksidante.

2Piščančji file na žaru z avokadovo salso

Healthy salad with leaves, vegetables andGrilled chicken steak. Top view at black table.

Sestavine

  • 2 piščančja fileja
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • 1 zrel avokado, narezan na kocke
  • 1 paradižnik, narezan na majhne kocke
  • 1/2 rdeče čebule, drobno sesekljane
  • Sok ene limete
  • Sol in poper po okusu

Priprava

Piščančje fileje prelij z olivnim oljem ter jih začini z mleto papriko, česnom, soljo in poprom. Nato jih speci na vročem žaru, približno 6-8 minut na vsaki strani, dokler niso popolnoma pečeni. Medtem pripravi avokadovo salso tako, da v skledi zmešaš avokado, paradižnik, čebulo in limetin sok. Pečene piščančje fileje postrezi s svežo avokadovo salso.

Piščanec je odličen vir pustih beljakovin, ki so ključne za obnovo mišic in krepitev telesa. Avokado vsebuje zdrave maščobe, ki so pomembne za zdravje srca, limeta in paradižnik pa dodajata antioksidante in vitamine.

1Hladna bučkina juha z jogurtom

Yogurt smoothies  with  cucumber in the white bowl  on the brown wooden background.Top view. Close-up.

Sestavine

  • 3 srednje velike bučke, narezane na kose
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml grškega jogurta
  • 2 žlici olivnega olja
  • Svež peteršilj ali koper za okras
  • Sol in poper po okusu

Priprava

V veliki ponvi segrej olivno olje in na njem popraži čebulo in česen, dokler ne postaneta mehka in zadišita. Dodaj bučke in jih praži še nekaj minut. Prilij zelenjavno jušno osnovo, pokrij in kuhaj 15 minut, dokler bučke niso popolnoma mehke. Juho nato zmiksaj s paličnim mešalnikom, da dobiš gladko teksturo. Pusti, da se ohladi, nato pa primešaj grški jogurt. Preden juho postrežeš, jo ohladi v hladilniku in jo okrasi s svežimi zelišči.

Bučke so nizkokalorične in bogate z vitamini ter minerali, kot so vitamin C, kalij in magnezij. Grški jogurt dodaja kremasto teksturo in poveča vsebnost beljakovin, kar pomaga pri občutku sitosti, hkrati pa je lahek za prebavo.

Prejšnji članekKaj je sinhronizacija možganov? Izvedite, kako delujejo možgani
Naslednji članekKonča se z nama, končno film boljši od knjige? (#ocena)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.